Categorieën: Nieuws

Huurders Palembangstraat klaar met Lefier: ‘Schimmelwoningen zijn het!’

De bewoners van de Palembangstraat in de Indische Buurt zijn het helemaal zat. Ze hebben al tijden last van schimmel, tocht en kou in hun sociale huurwoningen. Voor hen is de maat vol. Ze stappen daarom persoonlijk naar woningbouwvereniging Lefier om hun eisen op tafel te leggen.

Gewapend met een bord vol foto’s van de toestanden in de woningen, stappen buurmannen Casper Hoiting en Gerard Zuidema af op het kantoor van Lefier. Samen met de omwonenden willen ze niet langer in de wacht staan en komen daarom in actie.

Onderhoud wordt in de ogen van de bewoners niet of nauwelijks uitgevoerd. ‘Als je belt voor schimmel in je woning, vragen ze of ik een spray wil kopen. De bouwmarkt lacht zich dood, ik kan daar elke week wel langskomen’, vertelt Hoiting. Zijn geduld raakt zo langzamerhand op. Ook zijn buurman Gerard Zuidema heeft er schoon genoeg van. ‘Dan komen ze met het voorstel of ik de beschimmelde muren opnieuw wil verven. Zes weken later kruipt het daar gewoon weer doorheen.’ Hij heeft het gevoel dat de woningbouwvereniging de problemen afschuift.

De problematiek in de Palembangstraat blijft niet onopgemerkt. SP Groningen heeft de huizen al langer op de radar en organiseerde recentelijk een buurtbijeenkomst. Samen met de huurders stelde de partij een actieplan op.

Lefier komt met een reactie en zegt eerst alle individuele klachten in kaart te willen brengen. Een grootschalige renovatie op korte termijn blijkt echter niet haalbaar. ‘We zitten met capaciteitsproblemen en kunnen daardoor geen beloftes doen’, aldus woordvoerder Gijs Bosman. Volgens Zuidema en zijn buurman is het daar te laat voor. ‘Lefier had allang in de dossiers kunnen kijken, ze wisten wat er speelt.’

Op 7 december aanstaande zal Lefier met een reactie moeten komen. Maar voor de bewoners staat één ding vast: als er dan geen oplossing komt, keren ze gewoon weer terug.

 

Daniëlle Rademaker

Recente berichten

Roeland van der Schaaf volgt Max van den Berg op als voorzitter maatschappelijke stichting FC Groningen

Roeland van der Schaaf is benoemd tot de nieuwe voorzitter van Stichting FC Groningen in…

15 minuten geleden

Kunstenaar bouwt ijsbeer bij Groninger Museum na in LEGO, inclusief lichtgevende pis

We hadden in Groningen al het Academiegebouw van LEGO. Een andere kunstenaar heeft nu ook…

1 uur geleden

Omwonenden Julianaplein moeten komende weken rekening houden met geluidsoverlast

Aannemerscombinatie Herepoort gaat deze week verder met het aanbrengen van zogenaamde 'paverbarriers' langs de westkant…

2 uur geleden

Vijf mille boete voor FC Groningen vanwege vuurwerk

De KNVB heeft FC Groningen een geldboete van vijfduizend euro opgelegd. Dat doet de voetbalbond…

2 uur geleden

Gerard Smit stopt na 35 jaar als coach bij Lycurgus

Gerard Smit stopt na 35 jaar als coach bij Lycurgus. Smit wil meer vrije tijd…

2 uur geleden

“Maandag flinke perioden met zon, later in de week mogelijk tropisch”

Liefhebbers van het zomerweer kunnen hun hart ophalen. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis wordt het broeierig…

12 uur geleden