Categorieën: Nieuws

“Veel mensen blij gemaakt met warme jassenactie in Vinkhuizen”

De organisatie van de warme jassenactie, die zaterdag gehouden werd in Vinkhuizen, kijkt tevreden terug op de actiedag. Volgens Lutske Pultrum van de organisatie gaan diverse mensen de winter in met warme kleding.

Hoi Lutske! Jullie hebben heel wat mensen blij weten te maken?
“Dat kun je wel stellen. In de afgelopen week is er veel aandacht geweest voor de actie. Er zijn flyers uitgedeeld, de wijkkrant heeft het opgepakt en jullie hebben er een mooi artikel over geschreven. En je ziet dat zulke artikelen effect hebben. Er is de afgelopen dagen flink wat kleding ingezameld. Bij mij thuis is er behoorlijk wat gebracht, maar ook op andere manieren diende het zich aan.”

Want je bent onder andere langs verschillende kringloopwinkels gegaan hè?
“Ik ben langs verschillende kringloopwinkels gegaan. De Zeecontainer en Gea’s Weggeefwinkel hadden geen voorraad om weg te geven. Goud Goed had geen jassen, maar wel veel shawls, wanten en mutsen. Kringloop Plus had nog een paar jassen verzameld. Gisteren vond de actiedag plaats in wijkcentrum ’t Vinkhuys. Men had de grootste ruimte van het centrum kosteloos beschikbaar gesteld. Daar hebben we de kleding uitgestald en konden mensen dus warme winterkleding afhalen.”

Was er veel belangstelling?
“Weet je wat mooi was. Er ontstond eigenlijk een levendige ruilhandel. Heel wat mensen kwamen kleding brengen, maar namen ook weer iets mee terug naar huis. En dat was ook mijn doel. Zo’n actie heeft als risico dat we warme kleding in gaan zamelen voor de arme mensen. Dat is natuurlijk wel een onderdeel, maar het is veel leuker als we iedereen kunnen helpen. Dat door een ruilhandel we spullen inzamelen maar ook weer uit kunnen delen. Op je vraag of het heel druk is geweest. Er was redelijk wat aanloop, maar er stond geen wachtrij voor het pand. Misschien is het toch een beetje de schaamte. Dat mensen denken, als ik daar naar toe ga, dan krijg ik het stempel dat ik arm ben. Terwijl we dat juist willen voorkomen.”

Heeft alle kleding een nieuwe plek gekregen?
“Nee. Er is de afgelopen dagen ook heel veel ingezameld. Dat blijft natuurlijk niet liggen. Zo is het plan om wat warme kleding naar de Oekraïners in Haren te brengen. En de rest gaat naar kringloopwinkels, maar ook naar andere warme jassendagacties die nog gehouden zullen gaan worden.”

Je klinkt trots. Waar komt de bevlogenheid vandaan?
“Een paar jaar geleden heeft Suzanne Sleen vanuit de stichting BuitengewoonZijn.nu de jassendag geïnitieerd. Dat is vervolgens regionaal, en inmiddels ook landelijk opgepakt. In Groningen hebben ook al vaker acties plaatsgevonden. Ik vond dat ik mijn steentje daar ook aan bij moet dragen. We leven in een vervelende tijd waarbij, door stijgende prijzen, alles veel kostbaarder wordt. Klaar staan voor je medemens is belangrijk. Je kunt in je eentje problemen oplossen, maar door samen er aan te werken bereik je veel meer.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

OOG Radio actief tijdens Koningsdag

OOG Radio verzorgt a.s. zaterdag, Koningsdag, een speciale uitzending rond de activiteiten in de gemeente.…

5 minuten geleden

Groningers kopen massaal fietshelm met korting, maar de pot is nu leeg

De actie voor de aanschaf van een fietshelm met korting in Groningen is afgelopen. Sinds…

35 minuten geleden

Gewonde en kapotte auto door voorwerpen die uit woning vielen

Er is woensdagavond een gewonde gevallen op de hoek van de Kreupelstraat en de Grote…

1 uur geleden

Andreas Blühm stopt per 1 november bij Groninger Museum (update)

Andreas Blühm stopt per 1 november als directeur van het Groninger Museum. Dat is deze…

2 uur geleden

Zorgen om vermiste Tim van der Molen

Een 35-jarige man wordt sinds afgelopen woensdagavond vermist. Dat meldt de politie. Volgens het stadsblog…

3 uur geleden

Stichting Meer Bomen Nu Groningen deelt 4500 bessenstruiken uit in Ten Boer

De Stichting Meer Bomen Nu, afdeling Groningen, deelt deze donderdagmiddag en -avond 4500 rode- en…

3 uur geleden