Categorieën: Nieuws

Gronings beleid tot opkoopbescherming woningen landelijk doortrekken leidt tot kritische blikken

Een plan van de fracties van de PvdA en GroenLinks om een opkoopbescherming voor woningen in te voeren kon maandag op kritische geluiden rekenen. In de gemeente Groningen werd dit beleid afgelopen voorjaar ingevoerd.

Groningen introduceerde de regelgeving om daarmee meer grip te krijgen op de woningmarkt. Vanwege de krappe markt was het voor beleggers aantrekkelijk om woningen te kopen en deze voor veel geld te verhuren. In maart werd een opkoopbescherming ingevoerd voor woningen tot 305.000 euro. Vlak voor de zomervakantie werd er door de raad nog een boete voor beleggers aan toegevoegd. Vorige maand bleek dat de regelgeving soelaas bood. Makelaars vertelden dat ze een duidelijke verandering zien op de woningmarkt. Zo krijgen starters een duidelijk streepje voor bij bepaalde type woningen.

Henk Nijboer (PvdA): “Je ziet de afgelopen jaren dat bestaande woningen worden opgekocht door beleggers”
Voor de PvdA en GroenLinks-fractie in de Tweede Kamer reden om het ‘Groningse plan’ als initiatiefwet in Den Haag te presenteren. Volgens de twee partijen wordt de Nederlandse woningmarkt gedomineerd door huisjesmelkers en pandjesbazen. Een zelfbewoningsplicht van woningen, die door verschillende gemeenten is ingevoerd, biedt volgens de twee fracties maar een beperkte oplossing. Henk Nijboer van de PvdA: “Wat je de afgelopen jaren ziet is dat bestaande woningen, vaak starterswoningen, worden opgekocht door beleggers, die er in plaats van betaalbare woningen met een redelijke hypotheek, er een onbetaalbare huurwoning van maken. Ik vind het prima als pensioenfondsen investeren in woningen, maar dan moeten ze niet allemaal woningen opkopen, maar nieuwe woningen bijbouwen. We hebben 900.000 woningen nodig.”

Mosterd na de maaltijd
De fracties van de ChristenUnie en CDA lieten duidelijk weten de plannen niet te zien zitten. Volgens de ChristenUnie zijn er de afgelopen periode al vergelijkbare regelingen ingevoerd, waaronder de zelfbewoningsplicht. Ook is de overdrachtsbelasting voor beleggers verhoogd. Volgens de partij is het plan van PvdA en GroenLinks dan ook mosterd na de maaltijd. Het CDA sprak van moderne struikroverij dat veel weg heeft van een communistische heilstaat.

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

‘Zondag bewolkt en buien, komende dagen wat vaker de zon maar ook regen’

Zonovergoten zomerweer zit voorlopig niet in de weerkaarten. De komende dagen valt er geregeld een…

8 uur geleden

Op de valreep nog aanvallende versterking voor Oranje Nassau

Eersteklasser Oranje Nassau heeft zich op de valreep versterkt met aanvaller Jonathan van Dorssen van…

10 uur geleden

Midzomer Rondje Paterswoldsemeer zamelt geld in voor stichting Leergeld

Zo'n tweeduizend mensen hebben zaterdagavond deelgenomen aan Midzomer Rondje Paterswoldsemeer. Het gaat om een initiatief…

10 uur geleden

Brand in gebouw blijkt om feestje met vuur te gaan

De Groninger brandweer moest zaterdagavond in actie komen aan de Duinkerkenstraat vanwege een vermeende brand…

11 uur geleden

iPad Henk Krol gestolen in trein naar Groningen

Voormalig parlementslid Henk Krol is zaterdagmiddag bestolen van zijn iPad. Op X meldt de politicus…

11 uur geleden

Geen promotie Groen Geel na late nederlaag tegen Bedum

“Ik heb even heel weinig te zeggen”, baalde Groen Geel trainer Willem den Hartogh. Zijn…

11 uur geleden