Categorieën: Nieuws

Gemeente heeft mogelijkheid om lichtoverlast aan te pakken: “ALDI heeft eerste stappen gezet”

De gemeente heeft mogelijkheden om lichthinder en -overlast aan te pakken. Dat liet wethouder Carine Bloemhoff (PvdA) van Economische Zaken woensdagavond weten.

Bloemhoff reageerde daarmee op vragen van de fracties van de PvdA, SP, D66, GroenLinks en de Partij voor de Dieren. Fractievoorzitter Julian Bushoff van de PvdA: “Onlangs is het distributiecentrum van ALDI op Westpoort in gebruik genomen. Dat is mooi voor de werkgelegenheid. Maar we zien ook dat er een onwenselijke lichtshow wordt opgevoerd wat veel omwonenden overlast bezorgt. Kan dat niet aangepakt worden? En problemen met lichtoverlast spelen niet alleen op Westpoort maar bijvoorbeeld ook in Garmerwolde. Wat is daar aan te doen?” Raadslid Maria Martinez Doubiani van D66: “Ik zou ook de locatie van opstelterrein De Vork hier aan toe willen voegen en Cortinghborg in Stad waar veel lichtoverlast wordt ervaren.”

Carine Bloemhoff (PvdA): “We hebben mogelijkheden om hier wat aan te doen”
Wethouder Carine Bloemhoff: “Wij zijn als gemeentebestuur bekend met de lichtvervuiling. Onze opvatting is dat dit onwenselijk is. Het is vervelend voor de omgeving, voor de mensen die er wonen, maar ook voor dieren in de omgeving. U vraagt of we hier iets aan kunnen doen. Ja, dat kunnen we. Er zijn mogelijkheden en we zijn ook bereid om hier mee aan te slag te gaan. Lichtreclame is geborgd in de Algemene Plaatselijke Verordening, in de welstandsnota en in het milieubeheer. Er zijn kaders opgenomen in bestemmingsplannen. In de omgevingsvisie is er echter nog geen aandacht aan besteed.”

“ALDI heeft eerste stappen inmiddels genomen”
“Kortom, we hebben instrumenten maar in de omgevingsvisie is hier nog geen aandacht aan besteed. Deze omgevingsvisie gaan we aanpassen, zodat we ook per locatie kunnen bepalen wat de maximale lichtsterkte mag zijn. Om specifiek naar de ALDI-locatie te kijken: we hebben met het bedrijf contact opgenomen. Ze hebben laten weten dat ze geschrokken zijn van de lichtsterkte. Men wil omwonenden ook tegemoet komen. Zo is toegezegd dat de kappen op de lampen bijgedraaid gaan worden. Daarnaast is er gezegd dat tussen middernacht en 06.00 uur de lichtsterkte naar maximaal tien procent gaat. Verdere gesprekken gaan nog plaatsvinden.”

“Mensen die klachten hebben kunnen altijd contact opnemen”
Raadslid Hans de Waard van de SP: “We zien nu dat omwonenden hinder ondervinden. Welke ingang hebben omwonenden?” Bloemhoff: “Mensen die klachten ervaren kunnen altijd contact opnemen met de gemeente. Dan kunnen we kijken wat we er aan kunnen doen.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Vernieuwde zuidelijke ringweg laatste weekend augustus feestelijk geopend

De nieuwe zuidelijke ringweg wordt 1 september in zijn geheel geopend, een belangrijke mijlpaal voor…

45 minuten geleden

Twee personen opgepakt na verdenking van bezit en handel in verdovende middelen

De politie deed gisteren op twee verschillende locaties op de Goudlaan in de stad en…

3 uur geleden

Muntingbrug voor fietsers en voetgangers kleine week gesloten

De Muntingbrug, de fietsbrug over het Noord-Willemskanaal, is van aanstaande maandagochtend tot vrijdag 2 augustus,…

4 uur geleden

Ambulancezorg Groningen niet meer onder verscherpt toezicht

Het verscherpt toezicht op Ambulancezorg is opgeheven. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).…

5 uur geleden

Selectie FC Groningen presenteert zich op Open Dag

FC Groningen houdt op zaterdag 3 augustus haar jaarlijkse Open Dag. De vernieuwde selectie wordt…

5 uur geleden

Bauke Mollema klaar voor eigen tocht: ‘Altijd mooi om hier terug te komen’

Profwielrenner Bauke Mollema is natuurlijk bekend van zijn prestaties in de Tour de France, Giro…

6 uur geleden