Categorieën: Nieuws

Gemeente gaat boete evenementenlocatie De Loods niet innen, komende tijd in gesprek

De gemeente Groningen heeft besloten om de boete van 15.000 euro, die het evenementenlocatie De Loods was opgelegd, niet te gaan innen. Dat heeft wethouder Rik van Niejenhuis (PvdA) van Wonen woensdag laten weten.

Van Niejenhuis reageerde daarmee op vragen van raadslid Mirte Goodijk van Student & Stad: “Groningen heeft een schreeuwend tekort aan evenementenlocaties. De afgelopen jaren zijn we van twaalf naar zes locaties gegaan, en in de nabije toekomst zullen er nog meer evenementenlocaties verdwijnen. Dit bemoeilijkt de planning en spreiding van evenementen sterk. Het gemeentebestuur ziet dit probleem ook, en wil gaan zoeken naar nieuwe evenementenlocaties waar weinig woningbouw is. De Loods zit sinds een aantal jaren op een industrieterrein in Vinkhuizen. Daar is relatief weinig woningbouw. De afgelopen jaren is er van alles georganiseerd, ook publieke evenementen, voor bijna alle doelgroepen. Tot nu toe ging dat probleemloos. De gemeente heeft hier niet op gehandhaafd, tot vorige week, en nu wordt gedreigd met een stevige dwangsom. Hoe kan dit?”

Wethouder Rik van Niejenhuis (PvdA): “Actie van vorige week kwam niet als een verrassing”
Wethouder Van Niejenhuis: “Wat De Loods betreft: op dit moment valt deze locatie onder een ‘categorie 3 horeca’. Als je publieke evenementen wilt organiseren heb je een categorie 4 nodig. In het verleden hebben we hier vaker contact over gehad met De Loods. De actie van vorige week kwam dan ook niet als een verrassing. De uitbater heeft in het verleden ook gevraagd naar de mogelijkheden rond categorie 4. Als gemeente hebben we toen gezegd dat we daar niet aan mee gaan werken. Dit omdat we het qua parkeren en wat de uitbater wil, niet zo goed vinden passen op de locatie.”

“Kijken naar mogelijkheden categorie 4”
De wethouder vertelt verder: “Onlangs is er weer een gesprek geweest. Uit dat gesprek bleek dat de plannen wat zijn veranderd. Dat wat er gaat gebeuren op de locatie, als ook het parkeren, dat we daarom nu besloten hebben om de boete niet in te innen. Daarnaast willen we nu ook gaan kijken of er een categorie 4 mogelijk is op deze locatie. Daarmee wil ik wel heel duidelijk zeggen dat dit een proces is. De uitkomst staat niet vast. Ook de omgeving krijgt bijvoorbeeld inspraak, waarbij aangegeven kan worden of men het wel óf niet wil.”

“Kijken naar de volle breedte”
Goodijk: “Het is een mooie ontwikkeling dat dit nu gestart gaat worden. Maar de wethouder heeft het over afwegingen, waarbij het parkeren genoemd wordt. Wat speelt er nog meer op dat terrein?” Van Niejenhuis: “We moeten naar de brede ruimtelijke ordening kijken. Dan gaat het ook over geluid en overlast. Er wordt gesteld dat er niet direct mensen om heen wonen, maar we kunnen op deze plek niet altijd goed bedenken wat er eventueel allemaal zou kunnen leven. Daar willen we in de volle breedte naar kijken.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Groningse boswachter Bart Zwiers overhandigt beterschapswensen aan Tweede Kamer

Bart Zwiers, boswachter bij Natuurmonumenten in natuurgebied de Onlanden, was dinsdag in Den Haag om…

20 minuten geleden

Eerste grond verzet voor Google-datacenter op bedrijventerrein Westpoort

Op een stuk grond van acht hectare tussen de spoorlijn richting Leeuwarden en het hoogspanningsstation…

50 minuten geleden

Stadspartij wil dat gemeente betaalt voor rioolaansluiting clubhuis Kids United: ‘Dit soort lasten zijn onvoorstelbaar’

Over iets minder dan een maand moet de eerste schop de grond in gaan voor…

2 uur geleden

Boekpresentatie ‘Anda Kerkhoven, een student in het Gronings verzet’

René Westra en zijn zoon Jesper schreven het boek ‘Anda Kerkhoven, een student in het…

2 uur geleden

PvdA en GroenLinks willen ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’ bij gemeentelijke vacatures

Sollicitatiebrieven, curriculum vitaes en peentjes zweten tijdens een gesprek. Voor sommige banen bij de gemeente…

3 uur geleden

Slachtoffer steekpartij aan Verlengde Frederikstraat overleden, 46-jarige vrouw aangehouden (update)

Aan de Verlengde Frederikstraat in Groningen vond dinsdagochtend een steekpartij plaats. Daarbij raakte een man…

4 uur geleden