Categories: Nieuws

Gemeente gaat boete evenementenlocatie De Loods niet innen, komende tijd in gesprek

De gemeente Groningen heeft besloten om de boete van 15.000 euro, die het evenementenlocatie De Loods was opgelegd, niet te gaan innen. Dat heeft wethouder Rik van Niejenhuis (PvdA) van Wonen woensdag laten weten.

Van Niejenhuis reageerde daarmee op vragen van raadslid Mirte Goodijk van Student & Stad: “Groningen heeft een schreeuwend tekort aan evenementenlocaties. De afgelopen jaren zijn we van twaalf naar zes locaties gegaan, en in de nabije toekomst zullen er nog meer evenementenlocaties verdwijnen. Dit bemoeilijkt de planning en spreiding van evenementen sterk. Het gemeentebestuur ziet dit probleem ook, en wil gaan zoeken naar nieuwe evenementenlocaties waar weinig woningbouw is. De Loods zit sinds een aantal jaren op een industrieterrein in Vinkhuizen. Daar is relatief weinig woningbouw. De afgelopen jaren is er van alles georganiseerd, ook publieke evenementen, voor bijna alle doelgroepen. Tot nu toe ging dat probleemloos. De gemeente heeft hier niet op gehandhaafd, tot vorige week, en nu wordt gedreigd met een stevige dwangsom. Hoe kan dit?”

Wethouder Rik van Niejenhuis (PvdA): “Actie van vorige week kwam niet als een verrassing”
Wethouder Van Niejenhuis: “Wat De Loods betreft: op dit moment valt deze locatie onder een ‘categorie 3 horeca’. Als je publieke evenementen wilt organiseren heb je een categorie 4 nodig. In het verleden hebben we hier vaker contact over gehad met De Loods. De actie van vorige week kwam dan ook niet als een verrassing. De uitbater heeft in het verleden ook gevraagd naar de mogelijkheden rond categorie 4. Als gemeente hebben we toen gezegd dat we daar niet aan mee gaan werken. Dit omdat we het qua parkeren en wat de uitbater wil, niet zo goed vinden passen op de locatie.”

“Kijken naar mogelijkheden categorie 4”
De wethouder vertelt verder: “Onlangs is er weer een gesprek geweest. Uit dat gesprek bleek dat de plannen wat zijn veranderd. Dat wat er gaat gebeuren op de locatie, als ook het parkeren, dat we daarom nu besloten hebben om de boete niet in te innen. Daarnaast willen we nu ook gaan kijken of er een categorie 4 mogelijk is op deze locatie. Daarmee wil ik wel heel duidelijk zeggen dat dit een proces is. De uitkomst staat niet vast. Ook de omgeving krijgt bijvoorbeeld inspraak, waarbij aangegeven kan worden of men het wel óf niet wil.”

“Kijken naar de volle breedte”
Goodijk: “Het is een mooie ontwikkeling dat dit nu gestart gaat worden. Maar de wethouder heeft het over afwegingen, waarbij het parkeren genoemd wordt. Wat speelt er nog meer op dat terrein?” Van Niejenhuis: “We moeten naar de brede ruimtelijke ordening kijken. Dan gaat het ook over geluid en overlast. Er wordt gesteld dat er niet direct mensen om heen wonen, maar we kunnen op deze plek niet altijd goed bedenken wat er eventueel allemaal zou kunnen leven. Daar willen we in de volle breedte naar kijken.”

Deel dit artikel:
Sebastiaan Scheffer

Recent Posts

Vrijwilligers verplanten duizend kansarme bomen in Stadspark: “Anders hebben ze geen kans”

In het Stadspark zijn zaterdag rond de duizend kansarme bomen verplant. Het verplanten is een…

51 minuten ago

Forse schade bij verkeersongeluk op Emmasingel

Bij een verkeersongeluk zaterdagmiddag op de Emmasingel zijn twee personenauto's met elkaar in botsing gekomen.…

2 uur ago

Motie om Lelylijn aan te laten sluiten op internationale verbindingen met ruime meerderheid aangenomen

Een motie om de nog te realiseren Lelylijn aan te laten sluiten op het internationale…

2 uur ago

Automobiliste uit Stad is onder invloed en rijdt lantaarnpaal omver

Een 39-jarige vrouw uit Stad heeft vrijdagavond bij een tankstation op de A7 een lantaarnpaal…

3 uur ago

Tentoonstelling ‘Noorderlicht De Groninger Galerij, Portretten uit het aardbevingsgebied’ geopend (foto’s)

In het Museum aan de A is vrijdag de tentoonstelling 'Noorderlicht De Groninger Galerij, Portretten…

6 uur ago

Drs. Vijfje ruim langs ZVV Middelburg

Drs. Vijfje heeft vrijdagavond thuis de eerste wedstrijd in poule B van het zaalvoetbal met…

7 uur ago