Categorieën: Nieuws

Gemeente gaat boete evenementenlocatie De Loods niet innen, komende tijd in gesprek

De gemeente Groningen heeft besloten om de boete van 15.000 euro, die het evenementenlocatie De Loods was opgelegd, niet te gaan innen. Dat heeft wethouder Rik van Niejenhuis (PvdA) van Wonen woensdag laten weten.

Van Niejenhuis reageerde daarmee op vragen van raadslid Mirte Goodijk van Student & Stad: “Groningen heeft een schreeuwend tekort aan evenementenlocaties. De afgelopen jaren zijn we van twaalf naar zes locaties gegaan, en in de nabije toekomst zullen er nog meer evenementenlocaties verdwijnen. Dit bemoeilijkt de planning en spreiding van evenementen sterk. Het gemeentebestuur ziet dit probleem ook, en wil gaan zoeken naar nieuwe evenementenlocaties waar weinig woningbouw is. De Loods zit sinds een aantal jaren op een industrieterrein in Vinkhuizen. Daar is relatief weinig woningbouw. De afgelopen jaren is er van alles georganiseerd, ook publieke evenementen, voor bijna alle doelgroepen. Tot nu toe ging dat probleemloos. De gemeente heeft hier niet op gehandhaafd, tot vorige week, en nu wordt gedreigd met een stevige dwangsom. Hoe kan dit?”

Wethouder Rik van Niejenhuis (PvdA): “Actie van vorige week kwam niet als een verrassing”
Wethouder Van Niejenhuis: “Wat De Loods betreft: op dit moment valt deze locatie onder een ‘categorie 3 horeca’. Als je publieke evenementen wilt organiseren heb je een categorie 4 nodig. In het verleden hebben we hier vaker contact over gehad met De Loods. De actie van vorige week kwam dan ook niet als een verrassing. De uitbater heeft in het verleden ook gevraagd naar de mogelijkheden rond categorie 4. Als gemeente hebben we toen gezegd dat we daar niet aan mee gaan werken. Dit omdat we het qua parkeren en wat de uitbater wil, niet zo goed vinden passen op de locatie.”

“Kijken naar mogelijkheden categorie 4”
De wethouder vertelt verder: “Onlangs is er weer een gesprek geweest. Uit dat gesprek bleek dat de plannen wat zijn veranderd. Dat wat er gaat gebeuren op de locatie, als ook het parkeren, dat we daarom nu besloten hebben om de boete niet in te innen. Daarnaast willen we nu ook gaan kijken of er een categorie 4 mogelijk is op deze locatie. Daarmee wil ik wel heel duidelijk zeggen dat dit een proces is. De uitkomst staat niet vast. Ook de omgeving krijgt bijvoorbeeld inspraak, waarbij aangegeven kan worden of men het wel óf niet wil.”

“Kijken naar de volle breedte”
Goodijk: “Het is een mooie ontwikkeling dat dit nu gestart gaat worden. Maar de wethouder heeft het over afwegingen, waarbij het parkeren genoemd wordt. Wat speelt er nog meer op dat terrein?” Van Niejenhuis: “We moeten naar de brede ruimtelijke ordening kijken. Dan gaat het ook over geluid en overlast. Er wordt gesteld dat er niet direct mensen om heen wonen, maar we kunnen op deze plek niet altijd goed bedenken wat er eventueel allemaal zou kunnen leven. Daar willen we in de volle breedte naar kijken.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Groep pro-Palestina-demonstranten trekt door de stad

Demonstranten die al geruime tijd een kamp hebben opgezet voor het Harmoniecomplex, trekken maandagavond door…

27 minuten geleden

Hans Nijland loopt voorzitterschap KNVB mis: “Natuurlijk teleurgesteld, maar met opgeheven hoofd.”

Teleurstelling voor oud-directeur van FC Groningen Hans Nijland, die twintig stemmen kreeg tijdens de stemming…

47 minuten geleden

Navigators S.G. organiseert 4e editie Vismarktdiner voor 800 stadjers

Met honderden mensen aan lange tafels eten op de Vismarkt: dit jaar organiseert de christelijke…

2 uur geleden

Leger des Heils opent nieuwe buurthuiskamer

Het Leger des Heils heeft zijn intrek genomen in de nieuwe buurhuiskamer aan de Dirk…

2 uur geleden

Borgweg bij Meerstad ruim drie weken dicht

De Borgweg bij Meerstad is tot en met vrijdag 12 juli afgesloten in beide richtingen,…

3 uur geleden

Grote kraan tilt schip van Ploegkunstenaar George Martens van binnenplaats Museum aan de A

Wie maandagmiddag in de omgeving van het Museum aan de A aan de Brugstraat de…

4 uur geleden