Categorieën: Nieuws

Financiële nood zorgt voor fors meer dieren in opvang: “We hebben een extra unit geplaatst”

Het aantal dieren dat op straat dreigt te geraken, en opvang nodig heeft, is de afgelopen periode flink toegenomen. Volgens René Perdok van Bikers for Animals Groningen is de oorzaak de financiële malaise.

Hoi René! Jullie vangen dieren op in jullie locatie in Borgsweer. En jullie zien dat de aantallen toenemen?
“Dat kun je wel zeggen. Wat we zien is dat steeds meer mensen in financiële nood verkeren. Of dat mensen zelfs dakloos worden. Vaak zijn er in deze huishoudens ook dieren aanwezig. We worden dagelijks gebeld of wij ook een plekje kunnen bieden aan deze dieren. En dan heb ik het voor de duidelijkheid over verzoeken die uit de hele provincie komen. Ik rijd naar Stadskanaal, naar Hoogezand, naar Stad. Maar ook komen er telefoontjes binnen uit andere provincies.”

Hoe verklaar je dat?
“Wij zijn het laatste station om het zo maar even te omschrijven. De eerste handeling is dat het asiel in de buurt wordt gebeld. Maar als men daar niet terecht kan, en ook niemand anders in de omgeving de dieren op kan vangen, dan blijven wij over. Als organisatie houden wij ons bezig met het bestrijden van dierenleed. We redden dieren, we vangen ze op, verzorgen ze en we proberen ze te herplaatsen. En het is druk. Twee weken geleden hebben we acht katten uit een woning gehaald. Dit gebeurde op last van een bewindvoerder. Ook hebben we een hond opgevangen van een vrouw die dakloos is geworden.”

Gaat het voornamelijk om honden en katten?
“Ja. Maar ook andere dieren komen we tegen. Dan moet je denken aan jonge duiven, jonge kippen en konijnen. Daarbij gaat het ook om dieren die gedumpt worden. Onlangs was ik in Hoogezand waar een melding vandaan was gekomen dat er een konijn op straat rondzwierf. Het beest was daar gedumpt. En nu kunnen we hier in Borgsweer best wel wat dieren opvangen. Ik houd ook altijd wel een beetje rekening met mogelijk extra aanbod. Maar we zaten nu helemaal vol. Het was zo vol dat we een jong kippetje in onze keuken hadden. Dat is natuurlijk geen doen.”

En daarom heb je groot materieel laten komen?
“We hebben inderdaad een recovery unit laten plaatsen. Met een grote kraan is deze unit achter het huis geplaatst. Vandaag zijn we bezig geweest om dit in te richten en om de elektriciteit voor elkaar te krijgen. We maken hier verschillende kasten in waar dieren in kunnen. Het is de bedoeling dat vooral kippen en duiven er een plek in krijgen. Maar ook komen er warmtelampen in zodat bepaalde ruimtes als couveuse kunnen dienen.”

Om dit te financieren doe je mee aan de actie ‘SeriousRequest voor Dieren’ …
“We hebben het project inderdaad voor deze actie aangemeld, waarbij als we winnen dit initiatief ons project deels gaat bekostigen. Er kan gestemd worden tot Tweede Kerstdag. We wachten echter niet op de uitslag, want we hebben de unit inmiddels met eigen geld gekocht en geplaatst. De winter begint namelijk straks, en dan wil je het in orde hebben. Ook omdat we ons hart vast houden voor de komende periode.”

Hoe bedoel je dat?
“Ik verwacht dat dit nog niet het einde is. Je merkt het zelf als je boodschappen haalt. Iedere week liggen de prijzen hoger. En dat gaat in alles zo door. Ik denk dat we de komende maanden te maken gaan krijgen met veel mensen die in financiële nood verkeren. Mensen die geen eten meer kunnen betalen voor hun huisdieren. Mensen die niet meer de dierenarts kunnen betalen.”

Is deze unit genoeg?
“Laat ik voorop stellen dat ik en mijn vrouw geen ‘superman’ zijn. Maar we doen wat we kunnen. Deze unit zet echt zoden aan de dijk. En of het genoeg is? We hebben goede contacten met Dierenambulance Groningen. Zij kunnen de dieren die zij aantreffen nu nog elders kwijt, maar de vraag is hoe lang nog. We zullen niet iedereen kunnen helpen, maar door ons netwerk, proberen we zoveel mogelijk te helpen. We denken bijvoorbeeld na om een groepsapp op te zetten. Dat als er een vraag binnenkomt dat we dan snel kunnen kijken of en waar er eventueel plek is. Maar het heeft grenzen.”

De actie waar gestemd kan worden vind je op deze pagina.

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Vrijdag en zaterdag wisselvallig, zondag vriendelijker

Vrijdagochtend zijn er wegtrekkende buien naar het zuiden, gevolgd door enkele opklaringen. In de loop…

12 uur geleden

Nieuwe sessies Open Gym van start in Selwerd, Vinkhuizen en Ten Boer

Gratis sportlessen in de buitenlucht voor iedereen, oftewel Open Gym. Aankomende maandag 22 april starten…

12 uur geleden

Groningse aardappelboeren hebben hoge concentraties landbouwgif in lichaam, Statenfractie Partij voor de Dieren maakt zich zorgen

Uit een eerder onderzoek van de Universiteit van Wageningen uit 2023 blijkt dat in de…

13 uur geleden

Twee slechtvalkjes op het Gasuniegebouw uit het ei gekropen

Twee van de vijf eieren zijn vandaag uitgekomen in het nest op het Gasuniegebouw. (meer…)

14 uur geleden

Ongeval Nieuwe Kijk in ’t Jatstraat tussen scooterrijder en auto

In de Nieuwe Kijk in 't Jatstraat vond donderdagmiddag een ongeval plaats tussen een scooterrijder…

15 uur geleden

Geluidshinder komend weekend bij werkzaamheden Vrijheidsplein

Er vinden komend weekend werkzaamheden plaats ter hoogte van het Vrijheidsplein en de dubbele rotonde…

15 uur geleden