Categorieën: Nieuws

Expositie op Nieuwe Markt benadrukt belang kinderhartchirurgie in Stad

Op de Nieuwe Markt is dinsdagmiddag een expositie geopend die het belang van de kinderhartchirurgie in het UMCG benadrukt. Met de tentoonstelling wordt er stilgestaan bij het 75-jarig bestaan van het Centrum voor Congenitale Hartafwijkingen van het UMCG.

De expositie bestaat uit vijftig indringende portretten van kinderen en volwassenen met een aangeboren hartafwijking en 25 portretten van verschillende medewerkers van het UMCG en het Beatrix Kinderziekenhuis die hen behandelen. De foto’s zijn gemaakt door fotograaf Kim Feenstra. “In ons expertisecentrum worden patiënten met een aangeboren hartafwijking uit Noord- en Oost-Nederland en Noordwest Duitsland behandeld”, vertelt een woordvoerder van het ziekenhuis. “Waar vroeger de meeste kinderen met een hartafwijking jong overleden, is de overlevingskans inmiddels sterk verbeterd. De zorg heeft in de afgelopen 75 jaar een enorme ontwikkeling doorgemaakt: veel kinderen worden nu volwassen.”

“Inspiratiebron voor jongeren die kampen met onzekerheden”
Maar dit volwassen worden is niet altijd even makkelijk. Door de operatie zijn de meeste kinderen getekend voor het leven, met een groot litteken op hun borst. Dit kan schaamte met zich meebrengen en onzekerheid, vooral tijdens de puberteit. “Belangrijk doel van de expositie is om patiënten met een aangeboren hartafwijking, die trots zijn op hun lichaam zoals het is, een inspiratiebron te laten zijn voor jongeren die kampen met onzekerheden over hun lichaam en litteken.”

Toekomst kinderhartcentrum
De expositie komt op een moment waarbij de toekomst van het kinderhartcentrum in Groningen onzeker is. Toenmalige gezondheidsminister Hugo de Jonge (CDA) wilde deze zorg concentreren in de ziekenhuizen van Utrecht en Rotterdam. Vanuit het Noorden kwam er veel verzet tegen dit besluit. De Nederlandse Zorgautoriteit is nu bezig met het in kaart brengen van de impact van dit besluit. In december wordt het rapport aangeboden aan minister Ernst Kuipers (D66).

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Tot 2,5 jaar cel geëist voor woningoverval aan Helper Oostsingel

Tegen een 24-jarige Stadjer is donderdag voor de rechtbank in Groningen 2,5 jaar cel geëist…

9 uur geleden

Goede Vrijdag begint regenachtig, later opklaringen

Het ziet ernaar uit dat de bloemetjesmarkt op Goede Vrijdag niet alleen gevuld gaat zijn…

12 uur geleden

File door kop-staartbotsing op A7 nabij Westpoort

Donderdagmiddag zijn twee auto's op elkaar gebotst op de A7 in de buurt van Westpoort.…

15 uur geleden

Lekkage gevaarlijke stof Martini Ziekenhuis

De brandweer moest donderdagmiddag uitrukken voor een lek van een gevaarlijke stof in het Martini…

15 uur geleden

Teleurstelling over laten staan van geheugenpaviljoen

Een groep bewoners uit de Oosterpoortwijk is teleurgesteld dat de gemeente het zogeheten geheugenpaviljoen toch…

16 uur geleden

FC Groningen fris laatste wedstrijden in: “Ze stonden maandag alweer te springen”

Een feestje bij FC Groningen, dat is waar de club en supporters op hopen aan…

17 uur geleden