Categorieën: Nieuws

Ophokplicht bij kinderboerderij: “Voor de gezondheid van dieren is dit niet goed”

De zorgen bij kinderboerderij De Beestenborg in Stad nemen toe nu er in het land steeds vaker dieren worden aangetroffen die besmet zijn met het vogelgriepvirus.

“Sinds twee weken geldt er een ophokplicht”, vertelt Marijn, één van de medewerkers van de kinderboerderij. “Bij ons betekent dit dat bezoekers de dieren niet kunnen zien en ook niet kunnen bezoeken. De beesten zitten in hun hok. Eigenlijk als een soort quarantaine. Ergens voelt dat goed, want hierdoor kunnen onze dieren ook geen contact krijgen met wilde vogels die mogelijk het vogelgriepvirus bij zich dragen.”

“Voor de gezondheid van kippen en eenden is dit niet goed”
Maar volgens Marijn is er ook een kanttekening: “Onze dieren, en dan hebben we het bijvoorbeeld over de kippen en eenden, die zijn er niet voor gemaakt om 24 uur per dag in een hok te zitten. Voor hun gezondheid is het niet goed. Ze moeten de weides in, ze moeten het leven kunnen vieren.” Ondanks dat de dieren momenteel niet zichtbaar zijn leidt het niet tot vragen bij het publiek: “De mensen begrijpen het. Veel mensen hebben ook beelden gezien hoe vervelend dit virus is. En we zijn daarnaast heel blij dat het virus hier nog niet heeft toegeslagen. Ik moet dat wel gelijk even afkloppen.”

Vogelgriep
Europa kampt met de grootste uitbraak van vogelgriep ooit. De besmettelijke dierziekte is in tientallen Europese landen vastgesteld en er zijn de afgelopen maanden tientallen miljoenen dieren geruimd. Ook veel wilde vogels raken besmet. Afgelopen voorjaar sprak de fractie van de Partij voor de Dieren in de gemeente Groningen al haar zorgen uit nadat er op een pluimveebedrijf in Woltersum vogelgriep was ontdekt. “Vogelgriep is maar een kwinkslag verwijderd om overdraagbaar te worden op mensen”, liet toenmalig fractievoorzitter Kirsten de Wrede van de partij weten. “Virologen sidderen wat er op dit moment gaande is in de natuur.”

“Gevaarlijker en dodelijker geworden”
De Wrede: “De vogelgriep was een seizoensgriep, maar is nu endemisch geworden. Het gaat niet meer weg, het blijft onder ons. Daarbij is het virus hoog pathogeen geworden, waardoor het gevaarlijker en dodelijker is geworden. Ook voor mensen is het gevaarlijker geworden.” De Wrede waarschuwde tegelijkertijd voor de grote pluimveebedrijven: “Het virus is ontstaan op zulke bedrijven bij dieren die genetisch ontzettend zwak zijn. Het virus raast met gemak door zo’n bedrijf heen, en heeft alle ruimte om te muteren.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

‘Zondag bewolkt en buien, komende dagen wat vaker de zon maar ook regen’

Zonovergoten zomerweer zit voorlopig niet in de weerkaarten. De komende dagen valt er geregeld een…

7 uur geleden

Op de valreep nog aanvallende versterking voor Oranje Nassau

Eersteklasser Oranje Nassau heeft zich op de valreep versterkt met aanvaller Jonathan van Dorssen van…

9 uur geleden

Midzomer Rondje Paterswoldsemeer zamelt geld in voor stichting Leergeld

Zo'n tweeduizend mensen hebben zaterdagavond deelgenomen aan Midzomer Rondje Paterswoldsemeer. Het gaat om een initiatief…

10 uur geleden

Brand in gebouw blijkt om feestje met vuur te gaan

De Groninger brandweer moest zaterdagavond in actie komen aan de Duinkerkenstraat vanwege een vermeende brand…

11 uur geleden

iPad Henk Krol gestolen in trein naar Groningen

Voormalig parlementslid Henk Krol is zaterdagmiddag bestolen van zijn iPad. Op X meldt de politicus…

11 uur geleden

Geen promotie Groen Geel na late nederlaag tegen Bedum

“Ik heb even heel weinig te zeggen”, baalde Groen Geel trainer Willem den Hartogh. Zijn…

11 uur geleden