Categorieën: Nieuws

Wind is grote spelbreker bij vliegerevenement in Thesinge: “Net als vorig jaar en dat jaar er voor”

Kinderen een leuke middag laten beleven in Thesinge. Toch waren volgens Koos van de Belt de weergoden het jaarlijkse vliegerevenement niet goed gezind.

Hoi Koos! Een vliegerevenement …
“Klopt! Ik vind vliegeren prachtig. Ik mag het graag doen. Onlangs ben ik op Terschelling geweest en dan zorg ik er voor dat ik de vlieger bij me heb. En zo is het idee eigenlijk ontstaan. Zonder belerend te willen doen, maar ik heb het idee dat de jeugd en jongeren zich steeds meer in het digitale terugtrekt. De laptop, de spelcomputer, de tablet en de smartphone. Met dit evenement wil ik de kinderen uit Thesinge laten zien dat er meer is dan alleen de digitale wereld. En daarom organiseer ik eens in het jaar een vliegerevenement dat gehouden wordt op de ijsbaan in het dorp.”

En vandaag vond de derde editie plaats …
“Haha ja. In oktober 2020 vond de eerste editie plaats. Toen stond er geen wind dus werd er besloten om het te verplaatsen. Een aantal weken later was het op de bewuste dag hondenweer. Van dat weer dat zelfs de hond binnen blijft. Toen hebben we het er maar bij laten zitten. Vorig jaar hadden we ook te weinig wind. Het is toen wel doorgegaan. Zes kinderen en een paar volwassenen zijn toen fanatiek bezig geweest met vliegeren. De zon stond aan de hemel en we hadden een mooie dag, maar te weinig wind. En vandaag zou de derde editie plaatsvinden. Maar we hadden geen wind. Helaas.”

Dus het is afgelast?
“Nou één deelnemer kwam opdagen. We hebben geprobeerd diegene zijn vlieger in de lucht te krijgen. Maar dat ging niet. Ik had zelf een eigen vlieger mee. Ook die hebben we in de lucht proberen te krijgen, maar daarbij brak er een onderdeel. Dus al met al was het niet heel succesvol. Maar we gaan moedig voorwaarts. Volgend jaar gaan we voor betere kansen.”

Nu zouden mensen die dit artikel lezen kunnen denken dat het misschien beter gepland kan worden …
“Tjah. Er wordt een datum geprikt. Dat gebeurt al in een vroeg stadium zodat we er ook volop aandacht aan kunnen besteden in onze dorpskrant en in andere uitingen. Dat is volgens ons de beste manier om zo’n evenement in de belangstelling te zetten. En ik denk dat het een kwestie van toeval is dat de weersomstandigheden vandaag niet ideaal waren.”

Vliegeren. Ik zie het nog vrij regelmatig als ik de kust bezoek. Maar voor de rest is het echt iets uit de jaren tachtig en negentig volgens mij hè?
“Dat klopt. Op de Waddeneilanden en op de stranden zie je dat er nog wel vrij veel gevliegerd wordt. Maar op het platteland gebeurt het niet of nauwelijks meer. Terwijl het prachtig is om te doen. Je hebt ook allerlei verschillende soorten vliegers. Zo verschillen bijvoorbeeld de materialen die gebruikt kunnen worden. Dan gaat het om het type spinnakerdoek, of de stokken die gebruikt worden. Vroeger waren die van hout maar tegenwoordig zie je dat ze bijvoorbeeld van glas of van koolstofvezel zijn.”

Je liet het al doorschemeren, volgend jaar een nieuwe kans. Ondertussen ga je contact zoeken met de Weergoden?
“Het weer hebben we niet in de hand, en dat is misschien maar goed ook. Waar het mij om gaat is een leuke activiteit organiseren voor de jeugd uit Thesinge. Om ze uit hun huizen te halen. Dat is voor henzelf leuk maar ook voor het dorpsgevoel is dat goed.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

“Over twee of drie jaar komt er een barbecueverbod voor het Noorderplantsoen, je hebt duidelijke regels nodig”

Het is niet de vraag of er een barbecueverbod in het Noorderplantsoen komt maar wanneer.…

35 minuten geleden

KNMI waarschuwt voor onweersbuien met plaatselijk wateroverlast

In de provincie Groningen moet zondagmiddag rekening worden gehouden met onweersbuien. De buien kunnen gepaard…

2 uur geleden

Herdenkingsprotest met duizenden schoenen op Grote Markt

Op de Grote Markt vindt zondagmiddag een herdenkingsprotest plaats waarbij meer dan 16.000 Palestijnse kinderen…

2 uur geleden

Feniksen verrijzen op betonnen loopbrug: “Bij de kinderen was er veel betrokkenheid”

Streetartkunstenaar Quinten van Duuren heeft een flinke klus erop zitten. De afgelopen periode heeft hij…

5 uur geleden

Savannah kat richt slachting aan onder kippen De Wiershoeck

Op stadsboerderij De Wiershoeck in Beijum zijn de afgelopen weken diverse kippen om het leven…

5 uur geleden

Campagne om in de zomer naar elkaar om te kijken: “Laat wat van je horen, stuur een berichtje”

Join Us is deze zomer een campagne gestart onder de titel #FFINCHECKEN. De fractie van…

6 uur geleden