Categorieën: Nieuws

Wind is grote spelbreker bij vliegerevenement in Thesinge: “Net als vorig jaar en dat jaar er voor”

Kinderen een leuke middag laten beleven in Thesinge. Toch waren volgens Koos van de Belt de weergoden het jaarlijkse vliegerevenement niet goed gezind.

Hoi Koos! Een vliegerevenement …
“Klopt! Ik vind vliegeren prachtig. Ik mag het graag doen. Onlangs ben ik op Terschelling geweest en dan zorg ik er voor dat ik de vlieger bij me heb. En zo is het idee eigenlijk ontstaan. Zonder belerend te willen doen, maar ik heb het idee dat de jeugd en jongeren zich steeds meer in het digitale terugtrekt. De laptop, de spelcomputer, de tablet en de smartphone. Met dit evenement wil ik de kinderen uit Thesinge laten zien dat er meer is dan alleen de digitale wereld. En daarom organiseer ik eens in het jaar een vliegerevenement dat gehouden wordt op de ijsbaan in het dorp.”

En vandaag vond de derde editie plaats …
“Haha ja. In oktober 2020 vond de eerste editie plaats. Toen stond er geen wind dus werd er besloten om het te verplaatsen. Een aantal weken later was het op de bewuste dag hondenweer. Van dat weer dat zelfs de hond binnen blijft. Toen hebben we het er maar bij laten zitten. Vorig jaar hadden we ook te weinig wind. Het is toen wel doorgegaan. Zes kinderen en een paar volwassenen zijn toen fanatiek bezig geweest met vliegeren. De zon stond aan de hemel en we hadden een mooie dag, maar te weinig wind. En vandaag zou de derde editie plaatsvinden. Maar we hadden geen wind. Helaas.”

Dus het is afgelast?
“Nou één deelnemer kwam opdagen. We hebben geprobeerd diegene zijn vlieger in de lucht te krijgen. Maar dat ging niet. Ik had zelf een eigen vlieger mee. Ook die hebben we in de lucht proberen te krijgen, maar daarbij brak er een onderdeel. Dus al met al was het niet heel succesvol. Maar we gaan moedig voorwaarts. Volgend jaar gaan we voor betere kansen.”

Nu zouden mensen die dit artikel lezen kunnen denken dat het misschien beter gepland kan worden …
“Tjah. Er wordt een datum geprikt. Dat gebeurt al in een vroeg stadium zodat we er ook volop aandacht aan kunnen besteden in onze dorpskrant en in andere uitingen. Dat is volgens ons de beste manier om zo’n evenement in de belangstelling te zetten. En ik denk dat het een kwestie van toeval is dat de weersomstandigheden vandaag niet ideaal waren.”

Vliegeren. Ik zie het nog vrij regelmatig als ik de kust bezoek. Maar voor de rest is het echt iets uit de jaren tachtig en negentig volgens mij hè?
“Dat klopt. Op de Waddeneilanden en op de stranden zie je dat er nog wel vrij veel gevliegerd wordt. Maar op het platteland gebeurt het niet of nauwelijks meer. Terwijl het prachtig is om te doen. Je hebt ook allerlei verschillende soorten vliegers. Zo verschillen bijvoorbeeld de materialen die gebruikt kunnen worden. Dan gaat het om het type spinnakerdoek, of de stokken die gebruikt worden. Vroeger waren die van hout maar tegenwoordig zie je dat ze bijvoorbeeld van glas of van koolstofvezel zijn.”

Je liet het al doorschemeren, volgend jaar een nieuwe kans. Ondertussen ga je contact zoeken met de Weergoden?
“Het weer hebben we niet in de hand, en dat is misschien maar goed ook. Waar het mij om gaat is een leuke activiteit organiseren voor de jeugd uit Thesinge. Om ze uit hun huizen te halen. Dat is voor henzelf leuk maar ook voor het dorpsgevoel is dat goed.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Dinsdagochtend bewolkt, in de middag zonneschijn

De temperatuur loopt flink op aankomende dagen. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis worden woensdag en donderdag…

9 uur geleden

Verkeer moet nog wennen aan fase 3 van Operatie Ring Zuid

Afgelopen zaterdag is fase 3 van Operatie Ring Zuid ingegaan en dat betekent een hoop…

10 uur geleden

NK Jeugdschaken is in volle gang

Het Nederlands Kampioenschap Jeugdschaken is in volle gang. Elk jaar vindt dit kampioenschap plaats, maar…

13 uur geleden

Rus uit Groningse vluchtelingenopvang krijgt twee jaar cel in België voor rooftocht langs supermarkten

De rechtbank in het Belgische Hasselt heeft een Rus, die naar Nederland was gevlucht om…

15 uur geleden

VVD wil dat ondergrondse afvalcontainers met telefoon geopend kunnen worden

Ondergrondse afvalcontainers moeten in de toekomst met een telefoon geopend kunnen worden. Daar pleit de…

15 uur geleden

Kwart miljard subsidie voor productie volledig hernieuwbare waterstof, grootste capaciteit komt uit Groningen

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft 250 miljoen euro aan subsidies verdeeld over zeven projecten,…

16 uur geleden