Categorieën: Nieuws

Studenten zamelen ruim 14.000 euro in om kinderkamers van arme gezinnen op te knappen

De stichting BAZES heeft het afgelopen bestuursjaar ruim 14.000 euro opgehaald voor het goede doel. Jorrit de Jong van BAZES is hoorbaar trots.

Hoi Jorrit! Jullie hebben geld ingezameld voor het project Kinderkamer …
“Klopt. Ieder jaar selecteren wij bij BAZES een goed doel. Door middel van verschillende acties, verspreid over het studiejaar, zamelen we daar geld voor in. Afgelopen week hebben we een cheque overhandigd met daarop een bedrag van 14.401,89 euro. Zelf waren we erg tevreden met het bedrag, maar de reactie van Stichting Present Groningen, waar project Kinderkamer onderdeel van is, maakte ons wel een beetje stil. Ze waren diep onder de indruk. Dat vonden we heel mooi om te zien.”

Voor de beeldvorming. Jij bent van BAZES. Ik denk dat veel mensen niet weten wat dat is …
“BAZES staat voor ‘Benefiet Actie Zeven (inmiddels acht) Erkende Studentenverenigingen’ en is een jaarlijks terugkerend benefietevenement van de Contractus. De Contractus is de koepelorganisatie van de acht grootste studentenverenigingen van Groningen; Albertus Magnus, Vindicat atque Polit, Bernlef, GSV, Cleopatra, Dizkartes, Navigators en Unitas. Samen vertegenwoordigen we meer dan 7.500 studenten.”

En jij bent van het bestuur dat eigenlijk al niet meer in functie is hè?
“Ja. Een bestuursjaar duurt altijd een jaar en loopt van september tot september. Voor de duidelijkheid, je spreekt nu met mij, maar het bestuur bestaat uit meerdere personen die allemaal een andere achtergrond hebben en iedereen heeft zijn eigen functie. Samen hebben we ons hier de afgelopen twaalf maanden voor ingezet. En dat is vorig jaar september begonnen. Allereerst ga je bedenken voor welk doel wij ons wilden gaan inzetten. Er werd een lijstje samengesteld en na verschillende rondes bleven er drie projecten over. We hebben voor de Kinderkamer gekozen omdat het een nieuw project is. We hadden het gevoel dat de andere projecten best wel wat donaties krijgen en dat ons bedrag dan op de grote bult zou belanden. Dat is uiteindelijk de afweging geweest.”

Hoe hebben jullie dit geldbedrag bij elkaar gehaald?
“Op verschillende manieren. We zij bijvoorbeeld gaan collecteren langs de deuren. Dat was niet eenvoudig omdat we eerst uit moesten leggen wat BAZES is en daarna de Kinderkamer moesten duiden. Maar we hebben bijvoorbeeld ook verschillende evenementen georganiseerd voor studerend Groningen, zoals een silent disco, een veiling en een kroegentocht. Maar ook was er een benefietdiner en hebben we nog een activiteit georganiseerd met de kinderen die meedoen in het project waar wij actief voor waren. En al die initiatieven samen hebben geleid tot dit geldbedrag.”

En dat geld gaat dus naar een nieuw initiatief voor mensen die niet zoveel hebben te makken …
“Ja. Project Kinderkamer staat onder leiding van Babette Versloot. Zij zet zich in om kinderkamers op te knappen bij gezinnen die het niet zo breed hebben, die zeg maar in armoede leven. Het bedrag dat wij gedoneerd hebben gaat de komende tijd gebruikt worden om heel veel kinderkamers op te knappen. Een heel mooi doel en ze hebben hiermee een heel mooi startbedrag gekregen.”

Je klinkt gepassioneerd …
“We hebben dit als bestuur gerealiseerd. Maar als ik naar mezelf kijk. Ik wilde graag in een bestuur zitting nemen waarmee ik ook iets achterlaat waar ik op terug kan kijken. In Groningen kun je best wel wat bestuursfuncties bekleden, maar de maatschappelijke impact van de meeste besturen is beperkt. Hiermee hebben we echt iets gerealiseerd, hebben we iets neergezet. Op bestuurlijk niveau is er veel ervaring opgedaan, maar we hebben ook mensen kunnen helpen. Dat is wat ik graag wilde.”

De maatschappelijk impact, dat is ook het doel van BAZES hè?
“We willen heel duidelijk het contact tussen Stadjers en studenten verbeteren. Er wordt vaak over deze twee verschillende groepen gesproken, waarbij men vindt dat studenten de stad overnemen. Maar studenten zijn ook Stadjers. De afgelopen jaren is er veel gebeurd en hebben studenten niet altijd op een mooie manier het nieuws gehaald. Dat het ook anders kan willen we met BAZES laten zien.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

En toen was het oorlog, “Je wist niet wat je er mee aan moest”

Abel van Santen was 17 toen de oorlog uitbrak. Het begin van een verwarrende tijd,…

15 seconden geleden

Man (31) veroordeeld voor stalking en verspreiden naaktbeelden in Groningen

Een 31-jarige man is vrijdag veroordeeld tot een taakstraf voor de duur van 180 uren…

2 minuten geleden

Een ode aan Snack Hoek: ‘Ik heb zelfs een tattoo gezet!’

Snack Hoek is een begrip in Groningen. Welke uitgaander gaat er niet wel eens naar…

4 minuten geleden

Zaanbrug heeft kuren, bussen slaan haltes over

De Zaanbrug stond vrijdagmiddag opnieuw enige tijd in storing. Het brugdek bleef omhoog staan en…

16 minuten geleden

Badeendjes ‘racen’ naar de finish in de Papiermolen, voor de vrijheid en voor de kas van het Bevrijdingsfestival

Het Bevrijdingsfestival Groningen liet vrijdagmiddag 6.000 badeendjes te water in de Papiermolen. De ‘Badeendenrace voor…

46 minuten geleden

Oranje plantenbakken verwijderd van het Damsterplein

De oranje plantenbakken op het Damsterplein waren veelal kapot en het groen in de bakken…

1 uur geleden