Categorieën: Nieuws

SP wil opheldering over ‘schofferende reactie’ ov-bureau op stakende buschauffeurs

De afstandelijke houding van het ov-bureau Groningen-Drenthe richting de stakende buschauffeurs uit de twee provincies is onacceptabel. Dat vinden de Groningse fracties van de SP. De partijafdelingen roepen het Groningse college van B&W en het provinciebestuur op om, als aandeelhouders binnen het ov-bureau, actie te ondernemen.

Buschauffeurs van vakbond FNV zijn sinds woensdag in staking, nadat de werkgevers in het openbaar vervoer niet ingingen op de cao-eisen van de bond. De buschauffeurs willen een hoger loog en lagere werkdruk. De Groningse en Drentse chauffeurs in staking wilden zich donderdag verzamelen voor het kantoor van het OV-Bureau Groningen-Drenthe en in gesprek gaan met bestuursleden van het ov-bureau. Dat mocht niet, omdat het ov-bureau stelt geen aandeel te hebben in het conflict tussen de chauffeurs en hun werkgevers (Arriva en Qbuzz).

Die houding kan niet op waardering rekenen van de SP-fracties. De partij noemt de reactie van het ov-bureau ‘schofferend’. “Het ov-bureau heeft als doel om het Openbaar Vervoer in stand te houden, het te verbeteren en om het toekomstbestendig te maken”, aldus Hans de Waard, raadslid voor de SP in de gemeente Groningen. “Het welzijn van de chauffeurs is daar zeker een onderdeel van. Daarom mag het ov-bureau de buschauffeurs niet in de kou laten staan. Het ov-bureau geeft aan dat dit een conflict is tussen werkgever en werknemer en dat het daar geen rol in heeft. Strikt genomen is dit misschien het geval, maar wat de SP betreft is dit een te beperkte lezing van de missie van het ov-bureau”

Zowel de provincie als de gemeente Groningen zijn aandeelhouder in het ov-bureau, wat verantwoordelijk is voor het busvervoer in de twee provincies. Reden genoeg om nu in te grijpen, aldus SP-Statenlid Agnes Bakker: “De buschauffeurs die ik heb gesproken maken heel duidelijk dat het zo niet verder kan. Ze kunnen geen vrije dagen meer aanvragen, zitten regelmatig in de stress om de veel te krappe dienstregeling te halen. Het gebeurt regelmatig dat dit niet lukt. Ik merk dat buschauffeurs dit voor passagiers heel vervelend vinden. Dit doet de betrouwbaarheid van het openbaar vervoer niet ten goede. Hier moet wat aan veranderen en we denken dat het ov-bureau daar een grote rol in kan spelen.”

Tom Veenstra

Recente berichten

Koningsdag belangrijk voor Oranjebuurt: “Het verbindt de wijk maar vergunningen maken het steeds lastiger”

Nog een paar dagen en dan vieren we Koningsdag. In de Oranjebuurt in Groningen zijn…

26 minuten geleden

Politie waarschuwt voor schennispleger in Stadspark

In het Stadspark is een schennispleger actief. Daarvoor waarschuwt de politie dinsdagavond. (meer…)

32 minuten geleden

Qbuzz krijgt boete omdat buschauffeur reiziger in rolstoel achterliet op transferium

Vervoersbedrijf Qbuzz heeft een boete van 7.500 euro gekregen omdat het bedrijf vorig jaar zomer…

2 uur geleden

Stadspartij maakt zich zorgen over daklozen na koude nacht in Stad

De fractie van Stadspartij 100% voor Groningen maakt zich zorgen over de dak- en thuislozen…

2 uur geleden

OOG Enquête – Geheugenpaviljoen valt weinig in de smaak: ‘Zet maar in de tuin van de wethouder’

Het maakt al jaren van alles los, de zuidelijke ringweg. Waar het eerder vooral over…

4 uur geleden

Erwin Heerlijn van Oranje Nassau genomineerd als beste amateurtrainer Noord Nederland

Erwin Heerlijn van eersteklasser Oranje Nassau is genomineerd als beste amateurtrainer van Noord Nederland. Dat…

4 uur geleden