Categorieën: Nieuws

RUG doet mee aan proef met korter studiejaar

De Rijksuniversiteit Groningen doet mee aan een pilot van onderwijsminister Robbert Dijkgraaf voor een korter studiejaar. Dat meldt de Universiteitskrant.

In Nederland is het academisch jaar gemiddeld negen weken langer dan bij vergelijkbare universiteiten in de Europese Unie. Een verkorting van het jaar, mogelijk van oktober tot en met mei, zou de werkdruk onder docenten, onderzoekers en studenten kunnen verminderen. Bovendien zou het onderzoekers en docenten meer tijd geven voor onderzoek en voor ontwikkeling en innovatie van het onderwijs.

Het is niet bekend hoe de proef er uit gaat zien. Welke opleidingen van de RUG meedoen, is ook nog onduidelijk. De Ukrant meldt dat, volgens RUG-woordvoerder Elies Kouwenhoven, de universiteit in gesprek is met vier geïnteresseerde faculteiten en wordt in november het definitieve besluit genomen.

De pilot is een reactie op een rapport waaruit bleek dat personeel en studenten worden afgemat, dat er weinig onderwijsvrije periodes zijn en dat er minder tijd is voor onderzoek. Volgens minister Dijkgraaf is momenteel de balans tussen onderzoek en onderwijzende taken zoek is. Dijkgraaf wil wel voorkomen voorkomen dat hetzelfde aantal uren college in minder weken wordt gepland.

Gert van Akkeren

Recente berichten

Jacques d’Ancona (86) overleden

Jacques d’Ancona is vrijdag in zijn huis in Paterswolde overleden. Dat meldt het Dagblad van…

9 uur geleden

Droge en zomerse periode op komst

Er staan enkele droge en zomerse dagen op het programma. Halverwege komende week kan het…

9 uur geleden

Foodtruckfestival ‘Rrrollend Groningen’ op Ossenmarkt afgelast

Het foodtruckevenement 'Rrrollend' komt in september niet naar Groningen. “Na zorgvuldige overweging hebben we besloten…

10 uur geleden

Burgemeester Schuiling opent kunstproject Noorderstation-historie

Burgemeester Koen Schuiling heeft vrijdag het kunstproject Noorderstation-historie geopend. Het was vorige maand namelijk precies…

12 uur geleden

Nieuwe afsluitingen komend weekeinde, maar ook weer wegen en fietspad open

Dit weekend moeten weggebruikers rekening houden met afsluitingen vanwege het werk aan de zuidelijke ringweg,…

14 uur geleden

FC Groningen verdediger Liam van Gelderen definitief naar RKC Waalwijk

FC Groningen verdediger Liam van Gelderen gaat definitief naar RKC Waalwijk. (meer…)

15 uur geleden