Categorieën: Nieuws

Provincie Groningen moet tussen nu en 2030 bijna dertigduizend nieuwe woningen bouwen

De provincie Groningen moet tussen nu en 2030 28.359 nieuwe woningen gaan bouwen. Dat blijkt uit de afspraken die minister Hugo de Jonge heeft gemaakt met de provincie. Daarmee bouwt Groningen 3,2 procent van alle 900.000 huizen die er tot het eind van het volgende decennium in Nederland bij moeten gaan komen.

Het grootste gedeelte van deze woningen moet betaalbaar zijn. Groningen heeft nog wel een aantal specifieke problemen waar het Rijk aan bij moet dragen, om de woningen te kunnen bouwen. Zo moet er flink worden geïnvesteerd in infrastructuur en het wegen- en vervoersnetwerk. De provincie wil dan ook een ‘fair share’ in het geld wat hier de komende achttien jaar voor beschikbaar komen.

Ook wil de provincie dat het Rijk rekening houdt met de verwachte krimp in het Ommeland en groei in de Stad. In 2030 moet dan ook meegewogen worden dat er huizen gaan verdwijnen in de provincie. Daarnaast loopt Groningen aan tegen weerstand tegen woningbouwplannen door gerechtelijke procedures (zoals bij het project Suikerzijde). Ook hier moet het Rijk bij gaan helpen om het project vlot te trekken.

Miljarden

Vanaf december worden de afspraken omgezet in regionale woondeals. In deze regionale woondeals wordt bijvoorbeeld vastgelegd op welke locaties woningen worden gebouwd, wat het aandeel betaalbare woningbouw is en voor welke groepen er wordt gebouwd. Dan wordt ook duidelijk wat de bouw van de woningen het Rijk, de provincie en de gemeentes gaat kosten.
Voor het versnellen van woningbouwprojecten is voorlopig ongeveer 11 miljard euro beschikbaar vanuit het Rijk. Daarvan investeert het Rijk 6 miljard in 17 grootschalige woningbouwgebieden op het gebied van infrastructuur. Daaronder vallen in Groningen onder meer de Suikerzijde en de Eemskanaalzone.

De Jonge wil ‘regie hernemen’

“We staan voor een enorme opgave om de komende jaren in totaal 900.000 woningen te bouwen”, aldus De Jonge. “Dit vraagt een gezamenlijke inzet van overheden, corporaties en marktpartijen. Door deze afspraken gaan we met meer regie meer betaalbare woningen bouwen, want het tekort aan woningen is enorm.  Provincies en gemeenten gaan de afspraken verder uitwerken in de regionale woondeals. Daarin komen de concrete locaties, doelgroepen, verdeling huur/koop en prijscategorieën. Met deze aanpak hernemen we de regie op de volkshuisvesting.”

Tom Veenstra

Recente berichten

Westelijke ringweg komend weekend deels dicht

De westelijke ringweg (N370) is komend weekend deels dicht. De weg is vanaf vrijdagavond in…

1 uur geleden

Dodenherdenking in Groningen wordt ‘anders dan andere jaren’ vanwege extra veiligheidsmaatregelen

De gemeente Groningen neemt dit jaar extra maatregelen om de dodenherdenking op 4 mei veilig…

2 uur geleden

Noordelijke ouderenzorg voelt zich nog steeds achteraan staan na Voorjaarsnota: ‘Kabinet de ouderenzorg als pinautomaat’

“Ondanks eerdere beloftes en bezweringsformules, laat het demissionaire kabinet de ouderenzorg in de kou staan.”…

3 uur geleden

Extra reistijd in meivakantie tussen Groningen en Zwolle door renovatie brug

Treinreizigers tussen Groningen en Zwolle moeten van maandag 29 april tot en met woensdag 1…

3 uur geleden

Wat vindt Groningen van het Geheugenpaviljoen? Vul onze enquête in!

Het Geheugenpaviljoen is een stuk van de oude zuidelijke ringweg dat een kunstwerk en een…

5 uur geleden

OM wil Stadjer (30) zeker twee jaar in het cachot voor drugshandel

Twee jaar cel en nog ééns een jaar voorwaardelijk. Als het aan het OM ligt,…

5 uur geleden