Categorieën: Nieuws

Proeflokaal Hooghoudt: “Geen WK op scherm, dit hoort niet in Qatar thuis”

Over een maand begint in Qatar het WK voetbal. De wedstrijden van het Nederlands elftal zullen niet op het televisiescherm in Proeflokaal Hooghoudt vertoond worden. Eigenaar Maarten Roorda vindt dat meer mensen de oogkleppen af zouden moeten doen.

Hoi Maarten! Je bent volop in de media de laatste dagen hè?
“Ik weet niet wat me overkomt. Ik had dit helemaal niet verwacht. Afgelopen dinsdag begon het met een artikel in dagblad Trouw. Ik vond het toen al gek. Ik had zoiets van, is er nu niet ergens anders een café te vinden die hetzelfde doet. Maar klaarblijkelijk is dat niet zo. Daarna zijn ze ongeveer alle media voorbij gekomen die we in Nederland hebben. Wat ik doe is best wel bijzonder.”

Want het nieuws is dat jij de wedstrijden op het WK niet op een grote scherm in je café gaat vertonen …
“Klopt. Een hele tijd geleden werd bekend gemaakt dat het WK in Qatar plaats zou vinden. Ik had daar gelijk een heel slecht gevoel bij. De FIFA is de laatste jaren sowieso slecht in het nieuws, rond vriendjespolitiek. En dan ga je je in zo’n land verdiepen, en dan zie je dat er van alles aan de hand is op het gebied van mensenrechten. Mensen van hetzelfde geslacht mogen elkaar niet leuk vinden en ook op andere fronten is er van alles mis. Toen dacht ik, wil ik zulke wedstrijden uit zo’n land op mijn scherm vertonen? Nou nee, dat wil ik niet. Dus toen heb ik het besluit genomen.”

Kun je dat verder uitleggen …
“Nou kijk, bij mij is iedereen welkom. Of je nu arm bent of rijk, of je laag- of hoogopgeleid bent, of je heteroseksueel of homoseksueel bent, en ook de huidskleur interesseert me helemaal niks. Wij hebben respect voor iedereen. Dat botst dan met het uitzenden van voetbalwedstrijden uit een land waarbij er van alles mis is op het gebied van mensenrechten.”

Je vertelde dat je overdonderd bent door alle media-aandacht. Zijn er geen andere kroegeigenaren die dezelfde weg als jou bewandelen?
“Eerlijk gezegd weet ik dat niet. En iemand moet het voortouw nemen. Dus laat mij dat dan doen. En ik wil helemaal niet belerend doen. Ik wil helemaal niet de route uitstippen die bewandeld moet worden. Maar ik denk dat het wel goed is dat mensen de oogkleppen af doen. Kijk eens verder dan je neus lang is. Hobbel niet achter de meute aan, maar laat jezelf informeren. En geef dan eens antwoord op de vraag of het volgens jou een goed idee is om daar een WK te organiseren.”

Feit is dat het onderwerp deze week volop in het nieuws is met een kabinetsdelegatie die afreist …
“Het is een hele ingewikkelde materie. Maar denk eens goed na. Vorige week liepen aanvoerders op alle voetbalvelden in Nederland rond met een speciale OneLove-aanvoerdersband. Die band staat voor inclusie, voor respect voor iedereen. En toch ga je straks over een aantal weken voetballen op zo’n WK. Ik zou zeggen, kijk eens in de spiegel. Om het geld hoeven sommige voetballers het echt niet te doen. Maar je kunt misschien wel een krachtige boodschap verkondigen door niet te gaan.”

Hoe komt het dat je zo’n uitgesproken mening hebt?
“Ik zal je eerlijk zeggen dat ik ook jong ben geweest. Ik heb jarenlang gewerkt bij een fastfoodketen. Ik heb daar een mooie tijd gehad. Maar op een gegeven moment word je ouder. Je kijkt eens verder dan je neus lang is. Ik ben toen geschrokken van de situatie in de bio-industrie. Sindsdien eet ik geen vlees meer uit deze sector. Het is voortschrijdend inzicht. Met de tijd leer je.”

Gaat het nu bij jou volgende maand wel gezellig worden?
“Ik maak me daar geen zorgen over. Ik heb een trouw publiek en ik heb al diverse reacties van mensen mogen ontvangen die hebben gezegd, wij komen gewoon. En we gaan er een hele leuke tijd van maken. We willen alternatieve avonden organiseren. Dan moet je denken aan spelletjesavonden, klaverjassen of een luchtdrumwedstrijd. En wellicht wordt er in die periode wel geschaatst. Misschien is het leuk om een World Cup op het scherm te laten zien. Daar gaan we de komende tijd over nadenken.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Tiener slaat beveiliger horecagelegenheid Grote Markt in het gezicht

Politieagenten hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag een 18-jarige man uit Leeuwarden aangehouden…

7 minuten geleden

Zorgen bij politiek over vertraging opening fietsenkelder Hoofdstation: “Vinden van een plekje is nu al een kriem”

De fracties van CDA, D66, Student & Stad en VVD vragen de gemeente om opheldering…

18 minuten geleden

Extinction Rebellion bezet rotonde bij Eelde

Demonstranten van Extinction Rebellion hebben zaterdag aan het begin van de middag een rotonde bij…

1 uur geleden

Auto door brand verwoest in Helpman

Aan de Sweelincklaan in de wijk Helpman is in de nacht van vrijdag op zaterdag…

2 uur geleden

Transfers amateurvoetbal: Versterkingen voor Be Quick 1887 en PKC’83

De zogeheten spelerscarrousel in het amateurvoetbal draait op volle toeren. Be Quick 1887 en PKC'83…

3 uur geleden

Vrouwen GHBS volgend seizoen in hoogste bekertoernooi hockey

Het eerste damesteam van hockeyvereniging GHBS uit Groningen heeft vrijdag de halve finale van de…

4 uur geleden