Categorieën: Nieuws

“Ik verwacht dat de aardbeving grote schade heeft aangericht, winning moet nu stoppen”

De zware aardbeving die in de nacht van vrijdag op zaterdag in een groot deel van de provincie werd gevoeld zorgt ook bij de politiek voor verontruste reacties. CvdK René Paas verwacht dat de beving grote schade heeft aangericht.

“Ik heb de aardbeving afgelopen nacht niet gevoeld, kennelijk slaap ik heel goed”, vertelt Commissaris van de Koning René Paas (CDA). “Maar veel mensen zijn afgelopen nacht wel wakker geschrokken, en dat is niet vreemd omdat de beving in een groot gebied voelbaar was. Als we het hebben over schade: ik verwacht grote schade, maar ook veel stress en verdriet. Wat hier ook aan de hand is; mensen zijn door de jaren heen murw geslagen. Er zijn mensen die de schade niet eens meer opnemen. Die zeggen: ik trek het niet meer.”

“Nederland is verplicht aan Groningen om ons te helpen”
Paas: “We hebben het nu over een grote beving, maar de provincie wordt ook getroffen door heel veel kleine bevingen. Huizen raken ook beschadigd door deze kleine bevingen. De huizen verkruimelen als het ware. Ondertussen zien we dat staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw er alles aan doet om de gaswinning te stoppen. Het is daarom belangrijk om nu de druk op de ketel te houden, om de winning ook daadwerkelijk te beëindigen. En er moet werk worden gemaakt van schade en herstel. Dat is nu een groot drama, terwijl iedereen recht heeft op een veilig huis. Nederland heeft ruim vierhonderd miljard euro verdiend aan de gaswinning in Groningen. Daarom vind ik ook dat Nederland verplicht is aan Groningen om ons nu te helpen. We weten allemaal dat de bouwprijzen stijgen, maar deze klap van afgelopen nacht maakt duidelijk dat budgetten niet centraal moeten staan.”

Wethouder Inge Jongman (ChristenUnie): “Gaswinning moet zo snel mogelijk beëindigd worden”
Inge Jongman (ChristenUnie) is wethouder Versterking en Herstel. “Ik ben geschrokken van het nieuws dat er opnieuw een aardbeving heeft plaatsgevonden. Ik wil iedereen heel veel sterkte wensen. De zorgen die inwoners van Wirdum hebben, dat zijn ook onze zorgen. De gaswinning in het Groningenveld moet zo snel mogelijk beëindigd worden. Groningen verdient een mooie nieuwe toekomst.”

Staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66): “Gaswinning in Groningen is onveilig”
Staatssecretaris Hans Vijlbrief heeft laten weten maandag een bezoek te brengen aan Wirdum. Vijlbrief: “De aardbeving bij Wirdum is opnieuw een zware klap voor Groningen. Ik wens alle Groningers veel sterkte toe. Gaswinning in Groningen is onveilig en zorgt naast schade ook voor angst en onzekerheid. Daarom doe ik er alles aan om het Groningenveld zo snel mogelijk te sluiten.”

De aardbeving bij Wirdum, gemeente Eemsdelta, is volgens het KNMI de op vijf na zwaarste aardbeving die ooit in Groningen is gemeten.

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Nederland en België beginnen gezamenlijke volleybalcompetitie

Nederland en België slaan de handen ineen met een gezamenlijke volleybalcompetitie. Dat meldt de NOS.…

1 uur geleden

Groningen landelijk op vijfde plaats met fietsendiefstallen

De gemeente Groningen staat landelijk gezien op de vijfde plaats als het gaat om fietsendiefstallen.…

2 uur geleden

Hond Browney teruggevonden na massale speurtocht

De acht maanden oude XL Bully pup Browney is terug bij zijn baasje. Dat meldt…

2 uur geleden

Eerste testrit Arriva op spoor tussen Groningen en Zwolle

Arriva heeft woensdag een eerste testrit uitgevoerd tussen Zwolle en Groningen. Vorig jaar kreeg de…

2 uur geleden

Noordelijke zorginstellingen kunnen nu patiëntinformatie met elkaar delen

Huisartsen en ziekenhuizen in Noord-Nederland hebben deze week Zorgviewer gelanceerd. Dat is het eerste systeem…

2 uur geleden

UWV: Grote vraag naar technisch personeel in mobiliteitsbranche

Het aantal WW-uitkeringen in Groningen is afgelopen maand afgenomen, na vijf maanden van toename. Daarvoor…

3 uur geleden