Categorieën: Nieuws

Grote zorgen bij bakkers: “Mkb-pakket zwaar ondermaats, ik heb vannacht niet kunnen slapen”

Het kabinet heeft vrijdag de details bekendgemaakt van de maximale tegemoetkoming voor de gestegen energiekosten voor bedrijven in het midden- en kleinbedrijf. Bakkerijen in de gemeente Groningen reageren teleurgesteld.

“Dit is absoluut geen pakket dat ons kan helpen”, reageert Wilfred Haafs van de gelijknamige bakkerij in Haren. “Gisteren werd het bekend gemaakt, je laat het op je inwerken en ik zal je eerlijk zeggen dat ik afgelopen nacht eigenlijk niet heb geslapen. Er tollen allerlei gedachten door je hoofd. De reactie van de minister gisteravond in de talkshow Jinek helpt daar ook niet bij. De minister zei letterlijk dat wordt ingecalculeerd dat de helft van de bakkers gaat verdwijnen. De toekomst van de bakkers, dat is waar we het over hebben.”

Tegemoetkoming van 160.000 euro
Met de regeling Tegemoetkoming Energiekosten, TEK, is een bedrag van ongeveer 3,1 miljard euro gemoeid. Bedrijven in het mkb, zoals bakkers, slagers en tuincentra, kunnen een maximale tegemoetkoming van 160.000 euro krijgen voor hun energiekosten. Ze moeten dan wel minimaal 12,5 procent van hun omzet kwijt zijn aan energiekosten. Verder krijgen ze de helft terug van hun gestegen energiekosten, boven een door het kabinet ingestelde drempelprijs.

Bakkerij Haafs: “Ik kom bij lange na niet aan de 12,5 procent”
Haafs is op zaterdagmiddag druk bezig om bestellingen bij de mensen te bezorgen. “Sinds januari van dit jaar heb ik een flexibel contract. De prijs is de laatste maanden fors opgelopen waarbij ik nu 2,25 euro per kuub gas betaal en 0,73 cent per kilowattuur. Als ik dat allemaal bij elkaar optel dan besteed ik nu 8 procent van mijn omzet aan energie. Ik kom niet aan de 12,5 procent dus ik val buiten de boot, terwijl ik nu al gigantische bedragen neer moet leggen voor gas en elektra.”

“Moet ik de ovens maar dag en nacht laten branden?”
De bakker vertelt verder: “En er komen dan hele gekke gedachten in je naar boven. Er is een stemmetje dat zegt dat ik dan misschien maar de ovens dag en nacht moet laten branden om aan die 12,5 procent te komen. Of dat ik een heel duur energiecontract aan moet gaan. Maar dan nog krijg ik maar een tegemoetkoming van maximaal 160.000 euro. Dus dit is een slecht pakket. Het helpt mij niet.”

“Klanten maken zich zorgen en geven fooien”
Haafs heeft een idee hoe het opgelost kan worden: “Er wordt nu gesproken over het mkb maar volgens mij moet er een regeling komen die specifiek bedoeld is voor bakkers. In het huidige pakket vergelijk je appels met peren en dat pakt slecht uit. Een bakkerij is geen tuincentrum.” In de bakkerij is het onderwerp ook het gesprek van de dag. “Het gaat hier alleen maar over. En onze klanten maken zich ook zorgen. Tegenwoordig zijn er flink wat mensen die ons een fooi geven, of het bedrag bij het afrekenen naar boven laten afronden. Ze zeggen dan, ik wil heel graag volgende week weer langs kunnen komen om een brood bij je te kopen. Die reacties raken mij heel erg.”

Banketbakkerij Borgman: “Veel bakkers zullen om gaan vallen”
Marcel Wilpstra van banketbakkerij Borgman in de stad gaat mee in de woorden van Haafs: “Dit pakket is duidelijk niet geschikt voor onze sector. Als dit zo blijft dan gaan er heel veel bakkers omvallen. Er zal echt iets moeten gebeuren. En dat is ook wat ik verwacht. Onze brancheorganisatie is volop aan het lobbyen bij de overheid om het op een andere manier te organiseren die doeltreffender is.”

“Maatwerk is nodig”
Wilpstra gaat ook mee in de appels en peren-vergelijking: “Mijn collega Haafs in Haren bakt broden. Wij maken banket. Dat is een hele andere tak van sport. Bij het maken van banket staat je oven veel minder lang aan. Daar zit veel verschil in. Daarom vind ik ook dat er maatwerk geleverd moet worden. Er moet een pakket komen dat afgestemd is op een bedrijf. Dat is ook wat ik zeg tegen de brancheorganisatie, en dat is ook wat zij proberen te bewerkstelligen.”

“Ik verwacht dat er de komende tijd wel andere maatregelen komen”
De zorgen bij de banketbakker zijn aanwezig, maar zijn wel iets minder groot: “Ik heb op dit moment een vast energiecontract dat ook nog doorloopt tot volgend jaar. Dat betekent niet dat wij op onze lauweren rusten. Wat we kunnen doen om de situatie te verbeteren, dat pakken we op. Ook omdat we weten dat een jaar zo voorbij is. En om een indicatie te geven: de 12,5 procent, daar kom ik ook niet aan. Het pakket is niet geschikt, en ik verwacht ook dat er de komende tijd wel andere maatregelen gaan komen. Ik heb goede hoop.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

‘Winnaars’ en ‘verliezers’ na advies over nieuwe subsidies culturele instellingen

De Kunstraad heeft haar advies uitgebracht over welke culturele instellingen in de provincie en de…

3 minuten geleden

Motorrijder vliegt uit de bocht op Hoendiep bij Suikerunie

Op het Hoendiep ter hoogte van de Suikerunie is donderdagavond een motorrijder uit de bocht…

27 minuten geleden

Meeuwerderbaan vanaf vrijdagavond afgesloten vanwege sloop ringweg

De Meeuwerderbaan gaat vrijdagavond vanaf 22.00 uur voor langere periode dicht. De afsluiting is nodig…

4 uur geleden

Vrijdag veel zon en warm weer

De komende dagen keert de warmte terug. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis wordt het zaterdag zelfs…

13 uur geleden

Oud-voorzitter FC Groningen Jaap van der Linde overleden

Jaap van der Linde, voormalig voorzitter van FC Groningen, is afgelopen vrijdag 12 juli op…

15 uur geleden

Eerste kaarten Noorderzon vanaf maandag verkrijgbaar

De kaartverkoop voor het volledige festivalprogramma van Noorderzon begint aankomende maandag 22 juli. Om 12:00…

16 uur geleden