Categorieën: Nieuws

Geen grote schermen tijdens WK Qatar, spelregels voor schermen op terrassen

Tijdens het aanstaande WK-voetbal in Qatar zullen er geen grote schermen opgebouwd worden in de openbare ruimte. Dat heeft wethouder Manouska Molema (GroenLinks) woensdag laten weten. Molema verving burgemeester Koen Schuiling.

De wethouder reageerde daarmee op vragen van raadslid Sten Wennink van de ChristenUnie. Wennink: “Er is de afgelopen periode al veel gezegd en geschreven over het WK in Qatar. De vragen die wij als fractie stellen zijn gericht om duidelijkheid te verschaffen welke positie de gemeente Groningen inneemt met betrekking tot evenementen in de openbare ruimte.” Raadslid Maria Martinez Doubiani van D66: “Wij zijn bekend met de schending van mensenrechten in Qatar. Wij steunen deze vragen van de ChristenUnie.”

Wethouder Manouska Molema: “Ondernemers krijgen brief met spelregels”
Wethouder Molema: “Meerdere partijen worstelen met dit vraagstuk. Niet alleen gemeenten maar ook de horeca. Als gemeentebesturen erkennen wij de misstanden die in Qatar aan de orde zijn van de dag. Daarom hebben we er voor gekozen om geen openbare evenementen toe te staan op de markten. Op de terrassen is het wel mogelijk. Op basis van de richtlijnen die er zijn, kunnen we dit niet verbieden. Wel is het plaatsen van een scherm op een terras gebonden aan allerlei spelregels. Eén dezer dagen wordt er een brief naar de ondernemers gestuurd over deze spelregels.”

“Geen groot evenement op de markt”
Daarbij gaat het om een breed palet: “Je moet je houden bij de plaatsing aan de algemene regels. Zo moet een scherm zo geplaatst zijn dat deze vanaf de openbare weg niet zichtbaar is. Een scherm mag de doorstroming ook niet hinderen. Kijken op het terras is toegestaan, maar het mag geen aanzuigende werking hebben. En tot slot moet een scherm snel verplaatst kunnen worden mochten er eventuele calamiteiten zijn. En wat ik duidelijk mee wil geven, er komt geen groot evenement op de markt.”

Sten Wennink (ChristenUnie): “Ik hoor in de spelregels niet een duidelijke politieke afweging”
Wennink: “Ik hoor een dubbele reactie. Enerzijds is er een hele duidelijke stelling, maar anderzijds hoor ik in de spelregels niet een duidelijke politieke afweging.” Molema: “Dat kunnen we ook niet doen. Inhoudelijk mogen we als gemeente hier niet in sturen.”

Dennis Ram (PVV): “Wat nu als Nederland doordringt tot de finale?”
Fractievoorzitter Dennis Ram van de PVV: “Maar nu begint straks dat WK. Stel dat Nederland het goed doet tijdens de groepsfase. Dat we doorstromen naar de achtste finales, de kwartfinales en stel dat er ook gewonnen wordt in de halve finale. Komt er ook geen groot scherm als Nederland in de finale staat?” Molema: “Ik zit niet echt in het voetbal, maar evenementenvergunningen worden niet afgegeven in de periode van 20 november tot 18 december. Iets zegt mij dat juist in deze periode het WK wordt gespeeld. Dus nee. Er komt dan geen evenement.”

“Na zwarte piet en vuurwerk wordt er weer iets van de Nederlanders afgepakt”
Ram laat na afloop weten niet blij te zijn met het besluit van het gemeentebestuur: “Het is natuurlijk belachelijk dat er weer een feestje wordt afgepakt van de bevolking. Iets dat we nationaal vieren, dat wordt onmogelijk gemaakt vanwege allerlei willekeurige ‘morele principes’. Zwarte Piet is al weg, vuurwerk wordt ook afgepakt en nu is het voetbal aan de beurt.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Vrijdag eerst zon, later kans op regen- of onweersbuien

Vrijdag is er eerst nog af en toe zon, vooral ten noorden van de Stad,…

3 uur geleden

Rotondes Laan Corpus Den Hoorn vanaf maandag 6 mei deels dicht

Meerdere op- en afritten van de dubbele rotondes ter hoogte van Laan Corpus den Hoorn…

3 uur geleden

Fractieleden ChristenUnie poetsen Stolpersteine in Groningen en Ten Boer

De fractie van de ChristenUnie poetste deze donderdag Stolpersteine in Groningen en Ten Boer. Dit…

4 uur geleden

Chauffeur botst op twee auto’s op Helper Brink

Op de Helper Brink heeft donderdagmiddag rond 17:00 uur een automobilist een bestelbusje geramd. Vervolgens…

6 uur geleden

Voormalig Vapiano-pand tijdelijk in gebruik door Kunstpunt Groningen

Het voormalige Vapiano-pand aan de Nieuwe Markt heeft een tijdelijke nieuwe bestemming. Het pand vormt…

7 uur geleden

Startsein voor bouw van vier nieuwe huurwoningen in Haren

Er komen vier nieuwe energiezuinige sociale huurwoningen aan de Molenkampsteeg in Haren. Donderdagmiddag gaf Dik…

7 uur geleden