Categorieën: Nieuws

Driehonderd scholieren verdiepen zich in Groninger slavernijverleden

Eind deze maand start het lesprogramma ‘Bitterzoet Erfgoed’ over het slavernijverleden van Groningen. Ruin 300 leerlingen gaan zich twee jaar lang in dit onderwerp verdiepen.

Diverse scholen en culturele instellingen in Groningen werken samen aan dit educatieproject. Dit leidt uiteindelijk tot de ontwikkeling van een lespakket dat beschikbaar wordt gesteld aan alle onderwijsinstellingen in Groningen. Het is het gevolg van de culturele manifestatie ‘Bitterzoet Erfgoed’, waarbij zo’n vijftig musea, culturele en educatieve organisaties aandacht hebben besteed aan het slavernijverleden in stad en provincie Groningen.

Jarenlang werd het geschiedenisonderwijs gedomineerd door trotse verhalen, zoals over de Gouden Eeuw. De schaduwkant hiervan werd daarbij nauwelijks belicht. Om het slavernijverleden van Groningen een vaste plek te geven in het voortgezet onderwijs gaan docenten uit het VMBO en VSO (Voortgezet Speciaal Onderwijs) een lesprogramma ontwikkelen, samen met educatie-medewerkers van culturele instellingen.

Het tweejarig programma start eind deze maand, met excursies nar de Groninger Archieven, Universiteitsmuseum en Museum aan de A. Ook nemen leerlingen deel aan een stadswandeling van het Discriminatie Meldpunt Groningen. De leerlingen van de Erasmusschool, CSG Wessel Gansfort en het Hogeland College zetten hun ervaringen om in kunst. Ze volgen ook nog workshops op het gebied van rap, spoken word, dans en graffiti.

Gert van Akkeren

Recente berichten

Jacques d’Ancona (86) overleden

Jacques d’Ancona is vrijdag in zijn huis in Paterswolde overleden. Dat meldt het Dagblad van…

10 uur geleden

Droge en zomerse periode op komst

Er staan enkele droge en zomerse dagen op het programma. Halverwege komende week kan het…

10 uur geleden

Foodtruckfestival ‘Rrrollend Groningen’ op Ossenmarkt afgelast

Het foodtruckevenement 'Rrrollend' komt in september niet naar Groningen. “Na zorgvuldige overweging hebben we besloten…

10 uur geleden

Burgemeester Schuiling opent kunstproject Noorderstation-historie

Burgemeester Koen Schuiling heeft vrijdag het kunstproject Noorderstation-historie geopend. Het was vorige maand namelijk precies…

12 uur geleden

Nieuwe afsluitingen komend weekeinde, maar ook weer wegen en fietspad open

Dit weekend moeten weggebruikers rekening houden met afsluitingen vanwege het werk aan de zuidelijke ringweg,…

15 uur geleden

FC Groningen verdediger Liam van Gelderen definitief naar RKC Waalwijk

FC Groningen verdediger Liam van Gelderen gaat definitief naar RKC Waalwijk. (meer…)

15 uur geleden