Advertentie
Categories: Nieuws

Cadeaus en veel bloemen bij opening restaurant Ukraine Food: “Dit is heel erg surreëel”

Aan de Kerklaan in Stad is zaterdagavond het restaurant Ukraine Food geopend. Het restaurant is opgezet door drie dames. Valentina Skochdopol is één van hen en zij is een dag na de opening nog diep onder de indruk.

Hoi Valentina! Hoe is de opening verlopen?
“Het was een hele mooie avond, met heel veel mensen die langs zijn gekomen. Terwijl ik nu met je spreek ben ik in het restaurant, en zonder te overdrijven, alle tafeltjes die we hebben staan vol met bloemen en cadeaus die we van de mensen hebben mogen ontvangen. Het ervaart een beetje surreëel allemaal.”

Zag je dit niet aankomen?
“Nou. In de aanloop naar de opening van het restaurant hebben veel mensen ons geholpen. We hebben voor de opening ook veel mensen uitgenodigd. Maar je weet niet wat je kunt verwachten. Het is een hele mooie avond geworden. Er zijn mooie en lieve woorden gezegd. We hadden echt het gevoel dat we met elkaar verbonden waren. Tijdens de opening hebben we een speech in drie verschillende talen gehouden, zodat het voor iedereen te begrijpen was. Daarna hebben we een lintje doorgeknipt, waarmee de opening officieel was.”

En nu direct aan de slag?
“Nee. Dat klinkt gek, maar de komende week zijn we nog gesloten voor het publiek. Vanaf 8 oktober is het restaurant open, en op die eerste dag zijn we al helemaal volgeboekt. Alle tafeltjes zitten dan vol. Wil men namelijk bij ons eten, dan moet je van tevoren reserveren. Wij denken dat ons concept aan gaat slaan. Gisteravond hebben we een proeverij gehouden, en dat viel heel erg in de smaak. Aan het einde van de avond was alles op. Dat is een goed teken, toch?”

Want in jullie restaurant worden Oekraïense gerechten geserveerd. Is de Oekraïense keuken heel erg anders dan de Nederlandse keuken?
“Hoe zal ik het zeggen. Herinner jij je nog dat je een klein kind was? Dat je net hebt gegeten, dat je op de bank gaat zitten, en dat je een lekker vol gevoel hebt, met veel warmte? Dat is typisch Oekraïens, dat is wat wij na willen streven. Als het gaat om typische Oekraïense gerechten die je bij ons kunt bestellen, dan kun je denken aan Borsjt, Soljanka met diverse vlees en Pampushky, Towchenyky viskoekjes, Holubtsi en Dushenyna.”

Jullie project is gestart op de Grote Markt en vanwege het succes daarvan hebben jullie nu jullie eigen restaurant. Maar met jullie keuken bedienen jullie niet alleen de mensen in het restaurant hè?
“Klopt. Momenteel leveren wij eten aan twee hotels waar gevluchte Oekraïners verblijven. Ook bereiden we een lunch voor Oekraïense kinderen op een basisschool in Groningen. En tot slot leveren we Oekraïense gerechten aan het Groningse ziekenhuis, waar momenteel Oekraïense militairen liggen die gewond zijn geraakt bij hun strijd tegen de Russische agressor.”

Nu zijn jullie de komende week gesloten. Leveren jullie wel gerechten aan de hotels waar vluchtelingen verblijven?
“De komende dagen zijn we voor het publiek gesloten, maar we zijn nooit gesloten voor Oekraïners. Dus de komende week brengen we deze gerechten gewoon naar de locaties. Dat gaat gewoon door.”

Waar hopen jullie op?
“Wij hopen op een mooie tijd waarbij we de mensen in de stad kennis kunnen laten maken met onze veelzijdige keuken. Gisteravond is al gebleken dat die interesse er is. En wat ook wel belangrijk is om te vertellen, is dat in onze keuken gevluchte Oekraïners staan die moeilijk aan het werk kunnen komen vanwege de taal. Onze locatie zal naast restaurant ook een ontmoetingsplaats zijn voor Oekraïners. Wij denken dat het een prachtig concept is, en een prachtig doel is, om de Oekraïense gemeenschap te ondersteunen.”

Ukraine Food is in Groningen te vinden aan de Kerklaan 23. Meer informatie vind je op deze website.

Deel dit artikel:
Share
Published by
Sebastiaan Scheffer

Recent Posts

Personenauto belandt in de sloot naast Winsumerweg

Een personenauto is donderdagmiddag te water geraakt aan de N361 oftewel de Winsumerweg. Dat meldt…

11 minuten ago

Gewonde bij blussen van brand in camper

Een persoon is donderdagmiddag gewond geraakt bij het blussen van een in brand geraakte camper.…

36 minuten ago

SP wil Suger Homes opnieuw op de agenda

De SP wil de kwestie rond de Sugar Homes op het Suikerunieterrein opnieuw op de…

45 minuten ago

Per trein door de polders vanaf 11 december weer mogelijk

Treinreizigers tussen Groningen en de Randstad kunnen vanaf zondag 11 december weer reizen via de…

2 uur ago

PvdD en SP: ‘college moet loonkloof bij de gemeente dichten’

De Partij voor de Dieren en de SP willen dat het college van B&W actie…

2 uur ago

Politie waarschuwt voor zogenoemde medewerkers Waterbedrijf

De politie waarschuwt donderdag voor oplichters die zich voordoen als medewerkers van het Waterbedrijf Groningen.…

3 uur ago
Advertentie