Categories: Nieuws

Aantal minimahuishoudens in Groningen daalt, maar meer minima blijven lang arm

De totale groep minimahuishoudens in de gemeente Groningen is de afgelopen jaren iets gedaald. Dat blijkt uit de Armoedemonitor 2022 van Onderzoek, Informatie en Statistiek Groningen. Tegelijkertijd neemt de groep ‘langdurige minima’ iets toe.

Volgens de onderzoekers is het aandeel minimahuishouden in Groningen gedaald van 17,3 procent naar 16,7 procent. Dat komt neer op 17.000 huishoudens in de gemeente. Het aandeel van deze mensen die langdurig in armoede zitten (vier jaar of langer rond het bestaansminimum) is licht toegenomen, van 10,3 procent in 2017 naar 10,7 procent. 9.500 konden in 2019 langdurig niet rondkomen.

Van de minima zegt 34 procent ‘moeilijk’ of zelfs ‘helemaal niet’ rond te kunnen komen. Bij de niet minima is dat vier procent.

Opvallend veel bedrijfseigenaren

Opvallend is ook dat huishoudens die een eigen bedrijf runnen, opvallend vaak onder de categorie vallen van mensen die niet kunnen rondkomen van het voor hen beschikbare inkomen.

Kompaswijken bovenaan de lijst

Er zijn een aantal Groninger wijken waar het aandeel minimahuishoudens aanzienlijk hoger ligt dan gemiddeld. Dat is met name het geval in de ‘kompaswijken’ De Hoogte, Indische Buurt, Selwerd, Paddepoel en de Oosterparkwijk.

Minder arme kinderen

Het aandeel kinderen in Armoede is licht gedaald. In 2016 leefden nog 13,6 procent van de Groningse kinderen in arme gezinnen. Drie jaar later was dat nog maar voor 12,9 procent van alle Groningse kinderen het geval. De cijfers betekenen wel dat ongeveer één op de acht kinderen in de gemeente Groningen opgroeit in armoede.

Energiearmoede

Door de stijgende energieprijzen dreigt een groot aandeel minimahuishoudens het slachtoffer te worden van energiearmoede, zo stellen de onderzoekers. “Als de energieprijzen eind 2022 verdubbelen ten opzichte van 2019, is elk minimahuishouden met een energierekening rond de 60 euro in 2019 dit jaar energiearm.

OOG interviewde vrijdag Klaas Kloosterman, één van de onderzoekers van OIS, over dit onderwerp. Hij stelde toen dat ruim tienduizend Stadjers energiearm dreigen te worden.

Tom Veenstra

Recent Posts

Maandag vallen eerst buien, later droog en zacht

Maandag is er veel bewolking met vooral in de ochtend eerst nog enkele buien. Het…

6 uur ago

Deel oude school in Ten Boer beschikbaar voor bewonersinitiatieven

Een deel van de oude basisschool aan de Kievitslaan in Ten Boer opent deze maand…

7 uur ago

Brand in woning aan Oosterweg in Haren

In een woning aan de Oosterweg in Haren heeft zondagavond brand gewoed. (meer…)

8 uur ago

Man opgepakt wegens verboden wapenbezit

De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 21-jarige man uit de…

8 uur ago

Drie aanhoudingen bij inval in hotelkamer

Bij een inval in een hotelkamer in de stad heeft de politie zaterdag drie aanhoudingen…

8 uur ago

Be Quick 1887 doet hele goede zaken na winst op Heino

Be Quick 1887 heeft zondagmiddag thuis in de laatste competitiewedstrijd voor de winterstop onderin de…

10 uur ago