Categories: Nieuws

Aanhoudingen boerenprotesten Noorden is gemêleerd gezelschap met vrijwel geen boeren

Verreweg het grootste deel van de personen die de afgelopen maanden zijn aangehouden vanwege de boerenprotesten in het Noorden van het land is zelf geen boer. Dat blijkt uit onderzoek van de Leeuwarder Courant.

In totaal zijn er in de drie noordelijke provincies ongeveer dertig mensen aangehouden. Volgens het Openbaar Ministerie is verreweg het grootste deel geen boer. “Je moet denken in de orde van grootte van tachtig procent niet-boer, laat het misschien driekwart zijn”, laat persofficier Jan Hoekman in de krant optekenen. Het grootste deel van de verdachten heeft geen direct belang bij de stikstofmaatregelen. Wel gaat het in veel gevallen om mensen die een agrarisch belang hebben. Het zijn bijvoorbeeld familieleden, vrienden, loonwerkers of mensen die wel eens de handen uit de bouwen steken op een boerenbedrijf.

Algeheel gevoel van onvrede
Vanaf eind-juni volgde er een onrustige periode. Behalve publieksvriendelijke acties werden ook snelwegen geblokkeerd, werd er afval gedumpt, werden er brandjes gesticht en reed men met tractors door Stad. Dat de protesten juist konden ontstaan komt volgens het OM door de heersende onvrede in de samenleving. De overheid die mensen in de steek laat, waarbij ook dossiers als de gaswinning in Groningen en het toeslagendossier een aandeel hebben gespeeld in die onvrede. “En dan heb je een makkelijke uitlaatklep die internet heet. Of een ogenschijnlijk redelijk onzichtbare uitlaatklep als het om een demonstratie gaat waar heel veel andere mensen rondlopen.” Het OM benadrukt dat de verdachten niet zijn opgedoken in eerdere dossiers als bijvoorbeeld de toeslagenaffaire, maar dat het gaat om een algeheel gevoel van onvrede, waarbij sommige verdachten wel waren gezien bij coronademonstraties.

Schemergebied
Diverse acties in de voorbije maanden kunnen volgens het OM geschaard worden onder crimineel gedrag, waarbij er echter ook een schemergebied is. “Als je midden in de nacht een berg afval onder een viaduct gooit en asbest in de fik steekt met levensgevaar voor weggebruikers. Je zult daar maar op een afvalpuinhoop rijden. Dat is criminaliteit.” Maar waar de grens precies ligt is onduidelijk, waar OM of politie in moet grijpen.

Alle ongeveer dertig verdachten zijn inmiddels weer op vrije voeten.

Sebastiaan Scheffer

Recent Posts

Wethouder houdt kaken stijf op elkaar over tekorten Forum: “Gesprekken lopen nog”

De gemeenteraad heeft woensdag geen duidelijkheid gekregen op de vraag of de gemeente Forum Groningen…

6 minuten ago

Gemeente onderzoekt bouw zonnecarports op vier gemeentelijke parkeerterreinen

Het gemeentebestuur gaat onderzoek doen of er zonnecarports gebouw kunnen worden op vier gemeentelijke parkeerterreinen.…

20 minuten ago

Komende week toch treinen tussen Bad Nieuweschans en Weener, werkzaamheden gaan niet door

Er rijden volgende week toch treinen tussen Bad Nieuweschans en het Duitse Weener. (meer…)

40 minuten ago

Auto en scooter botsen in Ulgersmaborg; Duitse politie kijkt mee

Op het kruispunt tussen de Rozemarijnstraat en de Lavendelweg vond woensdagmiddag een aanrijding plaats tussen…

1 uur ago

‘Handig in de Buurt’ op plaats 84 in Duurzame 100: “Belangrijkste is de waardering die vrijwilligers krijgen”

Het initiatief 'Handig in de Buurt' van Conny Eldering, uit de wijk De Hoogte, staat…

2 uur ago

Bakker Beukeveld failliet verklaard (update)

Bakkerij Beukeveld is failliet verklaard. Dat heeft de Rechtbank Groningen deze woensdag bepaald. Het personeel…

5 uur ago