Voorbereidingen realisatie Oekraïens restaurant in volle gang: “Win-winsituatie”

nieuws
Foto: Tetyana Us via Pixabay

Aan de Kerklaan in Stad wordt deze dagen druk gewerkt aan de inrichting van een Oekraïens restaurant. De initiatiefnemers omschrijven het als een win-winsituatie.

“Er moet heel veel gebeuren”, vertelt één van de initiatiefnemers. “We hopen op 1 oktober open te gaan. Er moet geverfd worden en de inrichting moet aangepast worden. Het moet netjes worden, zodat het als een thuis, als een veilige plek, voor ons ervaart.” Het restaurant moet een win-winsituatie opleveren. “In en rond Groningen verblijven op dit moment veel Oekraïners. Hoeveel precies, dat weten we niet. Wel weten we dat niet iedereen even makkelijk aan het werk kan komen. Wij bieden werkplekken in het restaurant aan waar men aan de slag kan. Inmiddels zijn de eerste aanmeldingen ook al binnen.”

Steunen van het goede doel
Maar er zijn meer voordelen. “Vlakbij verblijven er vluchtelingen in het Nescio Hotel. Men kan daar niet koken, omdat de faciliteiten er ontbreken. Daarom gaan we een deel van het eten dat we hier koken daar naar toe brengen. Dan eet men uit eigen keuken. En ik wil niet zeggen dat de Nederlandse keuken slecht is hoor, haha. Het is alleen anders.” Met de verkoop van gerechten in het restaurant wordt ook het goede doel gesteund. “De oorlog in Oekraïne woedt nog altijd voort. Door middel van de verkoop en het verzamelen van donaties steunen we Oekraïne en helpen we de mensen die daar zijn achtergebleven.”

“Iedereen is welkom”
Vanaf 1 oktober is ook iedereen welkom. “Het restaurant is voor iedereen bedoeld. Dus mocht je nieuwsgierig zijn naar de Oekraïense keuken, dan ben je van harte welkom om vanaf 1 oktober langs te komen.” Op de vraag of er hulp nodig is: “Oekraïners die in onze keuken willen werken, die zijn van harte welkom. En als je wilt helpen met verbouwen dan ben je ook van harte welkom.” Het restaurant is te vinden aan de Kerklaan 23 in Groningen. Meer informatie is te vinden op deze website.

De Oekraïense keuken is rijk gevarieerd waarbij vooral producten als varkensvlees, groenten, fruit, paddenstoelen, bessen, kruiden en tarweproducten een grote rol spelen.