Categorieën: Nieuws

Vogelgriep op pluimveebedrijf in Zuidwolde; groot deel gemeente moet vogels afschermen

In Zuidwolde, even ten noorden van de stad, is op een pluimveebedrijf vogelgriep vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 28.000 vleeskuikens geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant van het vogelgriepvirus. Omdat het virus tot hoge sterftecijfers kan leiden bij vogels en kan worden overgedragen op mensen, moeten alle kuikens op het bedrijf door de NVWA worden geruimd.

Ophok- en afschermplicht voor vogels in groot deel Stad, Haren en Ten Boer

Rond het bedrijf wordt een ‘beschermingszone’ ingericht in een gebied met een straal van 3 kilometer rond het pluimveebedrijf. In dit gebied liggen nog ééns twee pluimveebedrijven. Deze bedrijven zullen worden gescreend op vogelgriep.

In een gebied van tien kilometer rond het getroffen pluimveebedrijf in Zuidwolde zijn nog eens negen pluimveebedrijven aanwezig. Dat betekent hier vanaf nu een ophokplicht, een afschermplicht en een vervoersverbod geldt. De zone van tien kilometer behelst ook een groot deel van de stad Groningen, het grootste gedeelte van Haren en heel Ten Boer en de omliggende dorpen.

Naast commerciële pluimveebedrijven zijn ook dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobby-vogels (zoals duiven en parkieten) en kippen verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen. Deze bedrijven mogen hun dieren ook niet vervoeren. Daarmee wil het ministerie zoveel mogelijk te voorkomen dat deze dieren komen met zieke wilde vogels of hun uitwerpselen.  Op de website van de NVWA is meer informatie te vinden over hoe dit het beste kan.

Ook vogelgriep gevonden in Wildervank

Ook bij een bedrijf in Wildervank is vogelgriep vastgesteld op een pluimveebedrijf. Hier worden 15.000 leghennen geruimd. In en om Wildervank liggen zo’n dertig andere pluimveebedrijven, waaronder drie binnen een kilometer van het getroffen bedrijf.

Tom Veenstra

Recente berichten

Grappenmaker gooit zeepsop in nieuwe fonteinen Grote Markt (video)

Waar veel mensen al bang voor waren is toch gebeurd. Er is zeep of een…

40 minuten geleden

Line-up bevrijdingsfestival met komst vier nieuwe acts rond

De line-up van het bevrijdingsfestival is rond. Dizzee Rascal, Claude, TAXITAXI en Rozie zijn als…

1 uur geleden

Nieuw project legt de recente geschiedenis gaswinning vast

In Ooggetuigen van de Gaswinning worden de komende twee jaar minimaal honderd interviews afgenomen met…

2 uur geleden

Werkzaamheden kade Borgsloot bij Meerstad gestart

De werkzaamheden aan kade van de Borgsloot langs de Hoofdweg bij Meerstad zijn begonnen. (meer…)

2 uur geleden

Russische hackers achter cyberaanval op website provincie Groningen

De cyberaanval die maandag de website van de provincie Groningen plat legde is opgeëist door…

4 uur geleden

Jubileumeditie bloemenjaarmarkt onder zonnige omstandigheden afgetrapt

De bloemenjaarmarkt wordt vandaag (Goede Vrijdag) voor de veertigste keer georganiseerd.  Meer dan honderd marktkooplieden…

4 uur geleden