Categorieën: Nieuws

Raadsfracties willen oplossing voor ‘exitprobleem’ Diepenring

De gemeente Groningen moet meer doen om ervoor te zorgen dat mensen die in de Diepenring vallen uit het water kunnen klimmen. Daarvoor pleiten de gemeenteraadsfracties van de VVD, het CDA, de Partij voor de Dieren en Student & Stad.

Weinig aandacht

Volgens de vier partijen is het aantal plekken waar mensen uit het water kunnen klimmen te klein. Het ‘exitprobleem’ na een val van de metershoge kades krijgt volgens de fracties te weinig aandacht.

“We staan niet genoeg stil bij de gevaren van stadsgrachten. Dat bevestigen deskundigen en de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen”, schrijven de vier partijen aan de Raad. “Ook al kunnen mensen zwemmen, er zijn veel andere krachten die de kans op verdrinking vergroten, zoals kou, weinig zicht, of alcohol. Hierdoor kunnen drenkelingen al binnen enkele minuten verdrinken.”

‘Lange stukken zonder uitweg’

Bijna vijftien jaar geleden greep de gemeente voor het laatst in, zo stellen de fracties. Er werden trappetjes geplaatst bij bruggen. Sindsdien hamert de gemeente op preventie, zo stellen de vier partijen.

Dat is niet genoeg, aldus de fracties: “Er zijn nog steeds lange stukken kade zonder houvast of uitweg. Ook zijn de geplaatste trappen zeer moeilijk zichtbaar (bordjes van tien bij tien) en zijn er geen aanwijzingen naar waar de dichtstbijzijnde trap zich bevindt.”

Amsterdams voorbeeld

De VVD, het CDA, de Partij voor de Dieren en Student & Stad willen nu dat de gemeente Groningen het voorbeeld van Amsterdam volgt: Daar zijn om de zoveel meter grijpstenen gemetseld, waaraan een drenkeling zich kan vastklampen. Daarnaast zijn op ‘hotspots’ in het centrum touwen geplaatst langs de kademuur, die leiden naar uitklimplekken.

Lampjes

Student en Stad denkt daarnaast aan het plaatsen van lampjes langs de waterkant. Het gemeentebestuur heeft al eens naar deze oplossing gekeken, maar stelde toen dat verlichting niet past in het historische beeld van de Diepenring.

Student en Stad denkt echter dat de lampjes bijdragen aan het  ‘exitprobleem’ en vraagt de gemeente nog eens te kijken naar een ‘esthetische’ oplossing, die de monumentale kademuur niet teveel aantast.

Tom Veenstra

Recente berichten

Frisse laatste weekdagen opmaat naar aangenaam weekend, maar kans op een bui blijft

De laatste dagen voor het weekend blijven onverminderd fris, met een weerbeeld waar wolkenvelden de…

22 minuten geleden

Geen uitstel voor behoud Betonbos en participatie Stadshavens goed verlopen: “We willen bouwen, bouwen, bouwen”

De bewoners van het Betonbos moeten uiterlijk komende zomer hun plek verlaten hebben. Daarnaast vindt…

36 minuten geleden

Provinciebestuur ‘denkt dat het goed komt’ met gemeentelijk geld voor duurdere fietstunnel Hoofdstation

Het provinciebestuur vertrouwt erop dat de gemeente Groningen over de brug komt rond de meerkosten…

2 uur geleden

‘Zwembad’ achter Hoofdstation staat droog: ‘Eerste contouren bustunnel worden zichtbaar’

De afgelopen week is de busonderdoorgang achter het Hoofdstation leeggepompt. Dat kon, nadat duikers bevestigden…

3 uur geleden

Gewonde fietser direct op ziekenhuisbed het UMCG ingereden na botsing op Hanzeplein

Een klein beetje geluk was er woensdagavond voor een fietser die een uiterst nare situatie…

3 uur geleden

Oppositiepartijen willen ‘stevige maatregelen’ tegen groeiende criminaliteit: meer camera’s in binnenstad en wapencontroles op scholen

Het is tijd om stevige maatregelen te nemen tegen de toenemende criminaliteit en de bijbehorende schiet-…

3 uur geleden