Categorieën: Nieuws

IMG: ‘Meer juridische en financiële mogelijkheden nodig voor complexe schades’

Het IMG moet meer ruimte krijgen dan de Tijdelijke wet Groningen nu biedt. Dat blijkt uit een evaluatie Andersson Elffers Felix en de Universiteit Utrecht. Het IMG onderschrijft de bevindingen en kijkt naar het Rijk voor een juridische oplossing en meer geld.

Volgens de onderzoekers moet het Rijk de taak van het IMG heroverwegen. Die handelt de schadevergoedingen nu af via het normale aansprakelijkheidsrecht. Daardoor kan het IMG nu alleen vergoeding toekennen, als de schade voldoende technisch en juridisch onderbouwd als mijnbouwschade. Dan is de NAM aansprakelijk. Dat gaat goed bij kleinere schades, zo stellen de onderzoekers. Maar bij grote en complexe schades lukt dat niet eenvoudig en snel.

Vuistdikke adviesrapporten en hoge uitvoeringskosten

Dat zorgt volgens de onderzoekers ook voor nodeloos hoge kosten, onder meer door de inzet van arbeidsintensieve maatwerktrajecten en onafhankelijke deskundigen. Elke schade moet worden vastgelegd, beoordeeld en gerapporteerd, zodat het IMG kan beslissen over de toe te kennen schadevergoedingen.

“Er is echt meer nodig voor met name complexe situaties”, zegt Bas Kortmann, bestuursvoorzitter van het IMG. “We moeten in de praktijk op juridische gronden verzoeken afwijzen, waar je dat menselijk gezien niet wilt. Voor de Groningers is dat buitengewoon frustrerend en het schadelijk voor het vertrouwen in de overheid.”

Schadefonds opzetten

Meer geld zou één van de oplossingen kunnen zijn, maar volgens het IMG is het opzetten van een apart schadefonds van de Rijksoverheid iets wat meer impact kan hebben. “Als je een uitweg vindt uit de vereisten voor die minutieuze verslaglegging, bijvoorbeeld via een schadefonds, dan los je een groot probleem op”, aldus Kortmann. “Zo kan je sneller en met meer menselijke maat ook grote schades afhandelen.”

Volgens Kortmann kunnen er met een schadefonds twee vliegen in één klap geslagen worden: “Je beperkt dan ook de uitvoeringskosten, die wij noodzakelijkerwijze nu moeten maken. Bovendien biedt het mogelijkheden om een werkelijk gezamenlijke aanpak tussen schadeafhandeling en versterken mogelijk te maken, wat ook wel een één-loket-gedachte wordt genoemd. Je kunt dat dan namelijk als overheid zelf vormgeven zonder de beperkingen die de wet nu meebrengt.”

Tom Veenstra

Recente berichten

Laatste trainingen FC Groningen voor promotiewedstrijd tegen Roda JC openbaar in de Euroborg

De eerste selectie van FC Groningen traint komende woensdag- en donderdagochtend in Euroborg. Beide trainingen…

24 minuten geleden

Organisatrice afvaldumpingen op A7 moet tienduizenden euro’s schadevergoeding betalen aan taxichauffeur uit Stad

De 30-jarige vrouw uit Oldehove, die in de zomer van 2022 afvaldumpingen organiseerde op de…

48 minuten geleden

OM wil Algerijn vijftien maanden achter slot en grendel voor rooftocht in Engelbert

Het Openbaar Ministerie wil dat een 23-jarige Algerijn zeker vijftien maanden in het cachot verdwijnt.…

2 uur geleden

Boek over Grote Markt in de maak: gemeente zoekt verhalen en foto’s

Ter gelegenheid van de afronding van de nieuwe Grote Markt is de gemeente bezig met…

2 uur geleden

Willeke Alberti keert terug op het podium tijdens Roze Zaterdag in Stad

'Homomoeder' Willeke Alberti keert bij uitzondering terug op het podium. Op zaterdag 22 juni staat…

3 uur geleden

De Onlanden wordt toneel voor grote internationale kunsttentoonstelling

In 2026 komt de grote internationale buitententoonstelling van Into Nature naar De Onlanden met uitgebreid…

3 uur geleden