Groningenveld leverde 428 miljard op; leeuwendeel voor Staat

nieuws
Foto: Varodrig via Wikimedia Commons

Het Groninger gasveld heeft, sinds de start van de boringen in de jaren vijftig/zestig van de vorige eeuw, ruim 428 miljard euro opgeleverd. Dat blijkt uit berekeningen van aandeelhouder Shell.
Dat meldt het Financieel Dagblad dinsdagochtend.

De berekeningen van de Shell werden gemaakt, op basis van cijfers van de Maatschap Groningen en belastingaangiften, in het kader van de parlementaire enquête naar de gaswinning.

De Nederlandse Staat zou het grootste gedeelte van de opbrengsten hebben opgestreken: ruim 364 miljard euro. Groningen is daarmee de grootste voorziener van gasbaten geweest voor de Nederlandse Staat. Geld verdienen aan Gronings gas was relatief makkelijk, zo blijkt uit de cijfers. In totaal werden er slechts 28 miljard euro aan kosten gemaakt, waarvan een groot gedeelte in de laatste tien jaar. De kosten liggen met name in de afhandeling van bevingsschade.

Het is voor het eerst dat één van de exploitanten van het Groninger gasveld aangeeft wat de winning heeft opgeleverd. Jaarrekeningen van de Maatschap Groningen zijn normaal gesproken strikt geheim.