FNV en LSVb spannen rechtszaak aan tegen gemeente om energietoeslag studenten af te dwingen

nieuws
Foto: Simon Cataudo from FreeImages

Vakbond FNV en studentenvakbond LSVb bereiden een rechtszaak voor tegen de gemeente Groningen om een energietoeslag af te dwingen voor studenten.

De beide vakbonden nemen deze stap in een reactie op uitingen van wethouder Eelco Eikenaar (SP) van Inkomen & Schulden die onlangs heeft laten weten studenten te zullen blijven uitsluiten van de tegemoetkoming in de energiekosten. Dit terwijl andere inwoners er wel aanspraak op kunnen maken. De bonden noemen dit ‘juridisch onjuist’, die met de rechtszaak de wethouder terug wil fluiten.

“Studenten, meld je bij ons”
FNV en de LSVb doen ook een oproep aan de Groningse studenten. “Als je recht hebt op de energietoeslag, maar deze niet krijgt, meld je dan bij ons.” De bonden willen samen met deze studenten de rechtszaak aanspannen om daarmee de gemeente alsnog te dwingen om hun verantwoordelijkheid te nemen. Vorige maand oordeelde de rechtbank in Arnhem dat gemeenten studenten niet mogen uitsluiten, omdat daarmee ‘een niet te rechtvaardigen onderscheid’ wordt gemaakt. De verantwoordelijkheid kwam daarmee bij de gemeenten te liggen. De wethouder in Groningen heeft volgens beide bonden juridisch geen grond om studenten te blijven uitsluiten. Zij roepen de gemeenteraad van Groningen dan ook op om de uitzonderingspositie voor studenten in die stad zo snel mogelijk af te schaffen.

“Niet toekennen energietoeslag kan enorme gevolgen hebben voor financiële positie”
Het uiteindelijk doel is om via Groningen, en later ook andere gemeenten, te laten zien hoe keihard studenten deze energietoeslag nodig hebben. “Er moet nu snel een oplossing komen voor een groep in onze samenleving bij wie het water echt tot aan de lippen staat”, vertelt Yasmin Ait Abderrahman van FNV. “Het niet toekennen van de energietoeslag kan enorme gevolgen hebben voor de financiële positie van studenten. De gemeenten moeten de toeslag toekennen en het Rijk heeft de verplichting om hen in staat te stellen om die op een eerlijke manier uit te voeren.”

Rijksoverheid moet over de brug komen
De bonden hebben wel begrip voor gemeenten die financieel weinig mogelijkheden hebben. Volgens de bonden moet de Rijksoverheid over de brug komen. Voorzitter Joram van Velzen van de LSVb: “Er moet echt extra geld uit Den Haag komen, alleen op die manier kunnen gemeenten onze aanvragen daadwerkelijk toekennen. Het is schandalig dat studenten nog steeds uitgesloten worden. Studenten worden gewoon genaaid.”

Deel dit artikel: