“De zomer wordt woensdag uit het zadel gewipt, komende dagen wisselvallig met soms veel regen”

nieuws
Foto: HubertPhotographer via Pixabay

Er komt een einde aan de zomerperiode. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis zijn we de komende dagen getuige van twee aanvallen die de zomer uit het zadel wippen.

“Een depressieaanval vanuit Frankrijk luidt het einde van de zomer in”, vertelt Kamphuis. “Het was een zeer bijzondere zomer in meerdere opzichten. De nacht van dinsdag op woensdag brengt een eerste aanval op het heersende hogedrukgebied flinke schade toe. Dit gaat gepaard met regen. Woensdag begint de dag met regen met daarna een nu en dan doorbrekende zon maar met 23, hooguit 24 graden, is het hoogzomerse er wel af. Bovendien is het zeker niet stralend. In de middag is er kans op een bui, waarbij ook een slag onweer mogelijk is. De wind komt uit het westen tot zuidwesten, en is matig, windkracht 3 tot 4.”

“Donderdag de nekslag voor de zomer”
“De nacht van woensdag op donderdag verloopt droog. Er is kans op een mistbank en de minimumtemperatuur ligt rond de 15 graden. Donderdag volgt een tweede aanval op de zomer, en dat is tevens de nekslag voor het bolwerk van hogedruk. Overdag vallen er talrijke buien, soms met veel regen. Het wordt 18 of 19 graden. Vrijdag en zaterdag valt er een enkele bui maar schijnt ook zo nu en dan de zon. Het wordt 21 graden. In de nachten koelt het af naar 10 tot 13 graden.”

“Volgende week zorgt een oude orkaan voor wisselvalligheid”
Zondag valt er nog een enkel buitje, en wordt het met af en toe zon en rustig weer, 21 of 22 graden. Na het weekend komt de oude tropische orkaan ‘Earl’ de Europese weerkaart op. Soms levert dat een warme zuidstroming op. In dit geval wordt het één of twee dagen droog maar ligt nieuwe wisselvalligheid op de loer.”

Meer informatie over het weer vind je op deze pagina.