Chinese saxofonist krijgt 5.000 euro van gemeente voor vervolgstudie in New York

nieuws
Foto via Gemeente Groningen

De Chinese saxofonist Yuji Shi heeft de jaarlijkse beurs van het Andrea Elkenbrachtfonds gekregen. De masterstudent aan het Prins Claus Conservatorium kreeg maandagochtend een cheque van 5.000 euro van wethouder Kirsten de Wrede. Yuji gaat het geld gebruiken om een paar maanden in New York te studeren.

Yuji begon vijf jaar geleden aan zijn studie in Groningen heeft zijn bacheloropleiding inmiddels afgerond. Tijdens het laatste jaar van zijn bachelor deed Yuji ook meteen het eerste jaar van zijn master. In New York gaat Yuji zich verder verdiepen in  ‘Motivic Development’, het herhalen van een ritme of melodie op verschillende manieren binnen een compositie. Daardoor kan hij zich, naar eigen zeggen, nog dieper in het detail van zijn spel storten.

Het fonds is in het leven geroepen ter nagedachtenis aan de Groninger concertpianiste en muziekpedagoge Andrea Elkenbracht. Zij was in 1918 de eerste leerkracht van het vakonderwijs piano aan de Groninger Muziekschool en heeft 40 jaar lesgegeven aan de voorloper van het Prins Claus Conservatorium. Het fonds deelt jaarlijks één of meerdere beurzen uit aan getalenteerde afgestudeerden, zodat ze vervolgstudies in het buitenland kunnen volgen.