CDA geschrokken van resultaten rioolonderzoek naar drugsgebruik: “Er is actie nodig”

nieuws
Foto: @POL_Heidanus

De fractie van het CDA is geschrokken van de resultaten van het rioolwateronderzoek naar drugsgebruik in de gemeente Groningen. Uit het onderzoek blijkt dat er in Groningen fors drugs wordt gebruikt.

“Het CDA Groningen heeft dit jaarlijks terugkerende rioolwateronderzoek verzocht omdat we het drugsgebruik, de drugshandel en alle negatieve effecten die dat met zich meebrengt de afgelopen jaren zagen stijgen”, vertelt fractievoorzitter Jalt de Haan van het CDA. “Deze vermoedens zijn niet alleen bevestigd maar in negatieve zin behoorlijk overtroffen. De resultaten van dit rapport zijn werkelijk schokkend.”

In Groningen zeer fors cocaïne, 3- en 4- MHC- en cannabisgebruik
Uit het onderzoek blijkt dat er in Groningen sprake is van zeer fors cocaïne, 3- en 4- MHC- en cannabisgebruik. Zo laat het onderzoek zien dat in de gemeente dagelijks 83 lijntjes pure cocaïne en 172 joints per duizend inwoners worden gebruikt. Het onderzoek is ook uitgevoerd in verschillende andere gemeenten, en wanneer de resultaten naast elkaar worden gelegd is Groningen één van de top-steden als het gaat om drugsgebruik. Ook blijkt uit het onderzoek dat de omvang van de financiële drugsmarkt immens is. Zo heeft de Groningse cocaïnemarkt al een jaarlijkse waarde van rond de achttien miljoen euro.

Vergaand ingrijpen nodig
“Dit onderzoek toont onomwonden aan dat we kampen met een groot drugsprobleem in onze gemeente. Groningen is een enorme afzetmarkt voor (hard)drugs geworden en het drugsgebruik is buitensporig. We kunnen het niet veroorloven om hier gelaten of naïef op te reageren. We hebben nu actie nodig om de normalisering van drugsgebruik de nek om te draaien.” Het CDA vraagt het gemeentebestuur om met vergaande ingrepen te komen en werkt tegelijkertijd zelf aan ingrijpende voorstellen om het excessieve drugsgebruik in de gemeente te bestrijden.