Categorieën: Nieuws

Zorgen bij sportverenigingen om stijgende energieprijzen: “In het slechtste geval wordt het thuis douchen”

De stijgende energieprijzen houden veel mensen bezig. Ook sportverenigingen in de gemeente zitten met de handen in het haar.

“Ik heb geen slapeloze nachten, maar er zijn wel zorgen”, laat Alex Bolt van Oranje Nassau weten. “Ik denk dat het ook gek zou zijn als die zorgen er niet zouden zijn. Op dit moment hebben we nog een vast energiecontract dat loopt tot maart volgend jaar. Onze begroting loopt van juli tot juli. Ik denk dat we het ’t komende seizoen wel uit gaan zingen met de huidige middelen, ook omdat we een klein reservepotje hebben. Maar als we te maken krijgen met energieprijzen die twee keer zo duur zijn, dan duurt het niet lang voor de reserves er door heen zijn.”

VV Helpman: “We willen die gezellige vereniging blijven”
Jan van der Lei is voorzitter van VV Helpman. “Ook wij hebben een vast contract dat nog 2,5 jaar door loopt. Maar ook wij denken na over de toekomst. Sterker nog, we nemen al maatregelen. De thermostaat gaat bijvoorbeeld wat lager. En we hebben zonnepanelen op ons dak geplaatst waarbij we door middel van elektrische kachels de boel warm willen houden. In het slechtste geval kunnen we leden vragen om thuis te gaan douchen. Daar hebben we tijdens de coronacrisis al wat ervaring mee opgedaan. Maar er is ook een grens. Kijk, wij zijn een vereniging waarbij gezelligheid heel belangrijk is. Dat willen we ook blijven. Dus we gaan niet in de kou zitten in onze kantine.”

Oranje Nassau: “Wij willen graag zonnepanelen, we hebben er ook voor gespaard”
Bolt zou ook heel graag zonnepanelen willen. “Afgelopen winter is het dak van onze kleedkamers gewaaid tijdens een zware storm. Dit is nog niet definitief hersteld. We willen het herstel combineren met het plaatsen van zonnepanelen. Daar hebben we voor gespaard, maar het probleem is dat niemand op onze offerte reageert. Klaarblijkelijk zijn de zonnepanelen heel slecht leverbaar waardoor wij nu met de gebakken peren zitten. Terwijl zonnepanelen voor ons de oplossing zouden zijn. Na de storm hebben we onze gasboilers moeten vervangen door elektrische boilers met als gevolg dat de aardgasafname flink gedaald is, maar de elektriciteitsvraag enorm gestegen is.”

“Gemeente kan misschien helpende hand bieden”
Zowel Bolt als Van der Lei zien een stijging van de contributie niet zitten. “Als je dat zou doen dan kun je dat maar heel beperkt verhogen. Dat is niet de oplossing”, zegt Bolt. Volgens de voormalig voorzitter van Oranje Nassau zou de gemeente wel een helpende hand kunnen bieden: “Ik denk dat veel sportverenigingen met deze problemen te maken hebben. Wellicht kun je vanuit de gemeente, of vanuit de Sportkoepel, collectief zonnepanelen aanschaffen. Dat je samen de schouders er onder zet, waarbij je elkaar helpt. Dat zou misschien wel heel fijn zijn.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Zernike krijgt een buitenlokaal in de vorm van een voedselbos

De Zernike Campus krijgt een wel heel bijzondere klaslokaal erbij: een voedselbos.  Het stukje natuur…

7 uur geleden

Dinsdag kans op hagel en zon

We laten het zonnige, warme weekend nu echt achter ons. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis verwacht…

8 uur geleden

Lezing over de Groningse rol in Nederlands-Indië

In Museum aan de A wordt aankomende woensdag een lezing gehouden over een Groningse familieregering…

9 uur geleden

Hulpdiensten uitgerukt voor persoon te water op Hylkemaheerd

Op de Hylkemaheerd in de Stad is maandagavond een persoon te water geraakt. Ambulancepersoneel heeft…

10 uur geleden

Gratis struiken voor bewoners Rivierenbuurt

Bewoners van de Rivierenbuurt in Groningen kunnen een gratis struik aanvragen voor hun eigen voor-…

11 uur geleden

Bewoners kunnen woensdag inspreken over plannen Stadshavens

Wie zijn of haar stem wil laten horen over de plannen voor de nieuwe woonwijk…

12 uur geleden