Wespenoverlast: “Therapie om mensen van allergie te verlossen is nog te onbekend”

nieuws
Foto: Ralph via Pixabay

Een therapie om mensen van hun allergie voor wespensteken te verlossen is nog te weinig bekend en op te weinig plekken beschikbaar. Dat zegt allergoloog Hanneke Oude Elberink van het UMCG. Daarover schrijft het Algemeen Dagblad.

De laatste weken is in diverse berichten in de media te lezen dat Nederland gebukt gaat onder een wespenplaag. Volgens Oude Elberink zorgt ongeveer één op de honderd wespensteken voor een allergische reactie. Een wespensteek kan dodelijk zijn. Elk jaar overlijden er ongeveer vijf tot tien mensen. Hoe meer wespen er zijn, hoe meer steken er zijn, hoe meer allergische reacties. Terwijl er een goede oplossing is.

“Al na zes weken heeft de therapie succes”
Deze oplossing, immunotherapie, is vergelijkbaar met een therapie voor hooikoorts, maar is effectiever. Bij deze therapie krijg je steeds een iets grotere dosis wespengif ingespoten. Al na ongeveer zes weken heeft de therapie succes. “Je moet de therapie alleen wel uiterlijk vijf jaar volhouden, afhankelijk van hoe allergisch je bent. Daarna ben je er voorgoed van af”, zegt Oude Elberink tegen het Algemeen Dagblad.

Elk ziekenhuis
Het probleem is echter dat weinig mensen bekend zijn met de therapie omdat deze maar op een beperkt aantal plaatsen wordt aangeboden. Het UMCG is één van de ziekenhuizen die het aanbiedt. Oude Elberink zou graag willen zien dat het in elk ziekenhuis wordt aangeboden. De allergoloog ziet daarnaast dat de angst groot is bij mensen naar aanleiding van alle berichten. “Bij een allergie voor pinda’s of noten kun je het restaurant nog uitlopen als je het niet vertrouwt. Maar een wespensteek is nooit helemaal te voorkomen. Ook niet als je rustig blijft.”