Advertentie
Categories: Nieuws

“We koersen af op een hittegolf, zomer beweegt zich richting een climax”

Weerliefhebbers en meteorologen volgen al een aantal dagen nauwgezet de weermodellen die zeer zomers zijn. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis is het zo goed als zeker dat we te maken gaan krijgen met een hittegolf.

Hoi Johan! We gaan dus te maken krijgen met een hittegolf?
“Als je de modellen bestudeert dan kun je na een aantal dagen, en na verschillende runs bekeken te hebben, voorzichtig tot de conclusie komen dat we komende tijd richting een climax van deze zomer gaan. De kans op een hittegolf neemt daarbij sterk toe. Hoe zit het ook al weer? We spreken van een hittegolf wanneer de temperatuur vijf dagen achtereen boven de 24,9 graden uitkomt en in deze periode drie dagen boven de 30 graden komt. Dat gaat zo goed als zeker gebeuren. Het gaat hier dan om een landelijke hittegolf, waarbij het meetstation in De Bilt als referentiepunt geldt.”

Op welke termijn kunnen we spreken van een hittegolf?
“Ik denk dat we volgende week zaterdag of zondag aan het criterium gaan voldoen. Vandaag en morgen wordt in De Bilt de 25 graden nog niet behaald. Vanaf dinsdag wordt die kans een stuk groter, en als het dinsdag niet lukt dan zeker op woensdag. Vanaf donderdag wordt het dan tropisch, waarbij de tropische temperaturen een aantal dagen aan gaan houden.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Volgens de berekening van het Europese ECMWF-model heeft volgende week zaterdag een groot deel van Europa te maken met warmte.

We krijgen dus te maken met een aantal warme dagen?
“Klopt. Ik verwacht dat het komende weekend tropisch gaat verlopen. Vanaf zaterdag of zondag kunnen we dan spreken van een hittegolf, afhankelijk van de eerste dag van de cyclus waarbij het 25 graden wordt. Dat zal dinsdag of woensdag zijn. Wel houd ik een kleine slag om de arm. Tropische temperaturen kunnen namelijk geen invloed van de zee gebruiken. Als het noordoostcomponent te groot wordt, dan kan dit roet in het eten gaan gooien.”

Nu zijn we in het Noorden realistisch. Een hittegolf in De Bilt is leuk, maar hoe is de situatie hier?
“Als ik kijk naar de situatie in Groningen dan kijk ik naar de resultaten van het KNMI-meetstation in Eelde. Dat is het dichtstbijzijnde station, hoewel de temperaturen op dit meetpunt vaak wat lager zijn. Het station bevindt zich in een weiland, en dat is toch een andere situatie dan als je in stedelijk gebied bent. Toch denk ik dat het ook in Eelde tot een hittegolf gaat komen. De temperatuur op donderdag en vrijdag loopt op tot rond de 30 graden, op zaterdag en zondag zijn temperaturen tot 33 graden mogelijk.”

Dat roept gelijk de vraag op hoe het daarna zal gaan. Denk je dat het warm blijft? En gaat de droogte een probleem worden?
“Zoals het nu lijkt gaat koelere lucht na het weekend langzaam terrein winnen. Daarbij neemt ook de kans op wat regen toe en gaat de hitte verdwijnen. De lucht die aangevoerd wordt is voorlopig nog droog, zodat de middagtemperaturen nog prima zullen zijn. De nachten zullen wel behoorlijk afkoelen, en worden in de tussentijd ook al weer een stuk langer. Al met al koersen we de komende periode af op het hoogtepunt van deze zomer.”

Deel dit artikel:
Share
Published by
Sebastiaan Scheffer

Recent Posts

Drs. Vijfje wint ook derde wedstrijd in eredivisie zaalvoetbal

Drs. Vijfje won vrijdagavond ook de derde wedstrijd in de eredivisie zaalvoetbal vrouwen. (meer…)

10 minuten ago

Extinction Rebellion roept stadsbestuur op om mee te doen aan ‘die-in’

De actiegroep Extinction Rebellion roept het stadsbestuur op om mee te doen aan een actie…

33 minuten ago

Fietspaden in Beijum en Lewenborg worden gerepareerd

De gemeente gaat vanaf maandag twee fietspaden in Beijum en Lewenborg repareren. (meer…)

2 uur ago

Gedenksteen voor slachtoffers Tweede Wereldoorlog in Haren onthuld

Een nieuwe gedenksteen voor de gevallenen uit Haren in de Tweede Wereldoorlog is vrijdagmiddag voor…

2 uur ago

Inzamelingsactie voor slaapzakken en dekens vluchtelingen Ter Apel

Er zijn in Groningen twee inzamelpunten ingericht voor dekens en slaapzakken voor vluchtelingen die zich…

2 uur ago

Sluisbrug krijgt nieuwe asfaltlaag

De Sluisbrug tussen de Westerhavensluis en de Zuiderhaven is vanaf maandag tot en met woensdag…

2 uur ago
Advertentie