Categorieën: Nieuws

“We koersen af op een hittegolf, zomer beweegt zich richting een climax”

Weerliefhebbers en meteorologen volgen al een aantal dagen nauwgezet de weermodellen die zeer zomers zijn. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis is het zo goed als zeker dat we te maken gaan krijgen met een hittegolf.

Hoi Johan! We gaan dus te maken krijgen met een hittegolf?
“Als je de modellen bestudeert dan kun je na een aantal dagen, en na verschillende runs bekeken te hebben, voorzichtig tot de conclusie komen dat we komende tijd richting een climax van deze zomer gaan. De kans op een hittegolf neemt daarbij sterk toe. Hoe zit het ook al weer? We spreken van een hittegolf wanneer de temperatuur vijf dagen achtereen boven de 24,9 graden uitkomt en in deze periode drie dagen boven de 30 graden komt. Dat gaat zo goed als zeker gebeuren. Het gaat hier dan om een landelijke hittegolf, waarbij het meetstation in De Bilt als referentiepunt geldt.”

Op welke termijn kunnen we spreken van een hittegolf?
“Ik denk dat we volgende week zaterdag of zondag aan het criterium gaan voldoen. Vandaag en morgen wordt in De Bilt de 25 graden nog niet behaald. Vanaf dinsdag wordt die kans een stuk groter, en als het dinsdag niet lukt dan zeker op woensdag. Vanaf donderdag wordt het dan tropisch, waarbij de tropische temperaturen een aantal dagen aan gaan houden.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Volgens de berekening van het Europese ECMWF-model heeft volgende week zaterdag een groot deel van Europa te maken met warmte.

We krijgen dus te maken met een aantal warme dagen?
“Klopt. Ik verwacht dat het komende weekend tropisch gaat verlopen. Vanaf zaterdag of zondag kunnen we dan spreken van een hittegolf, afhankelijk van de eerste dag van de cyclus waarbij het 25 graden wordt. Dat zal dinsdag of woensdag zijn. Wel houd ik een kleine slag om de arm. Tropische temperaturen kunnen namelijk geen invloed van de zee gebruiken. Als het noordoostcomponent te groot wordt, dan kan dit roet in het eten gaan gooien.”

Nu zijn we in het Noorden realistisch. Een hittegolf in De Bilt is leuk, maar hoe is de situatie hier?
“Als ik kijk naar de situatie in Groningen dan kijk ik naar de resultaten van het KNMI-meetstation in Eelde. Dat is het dichtstbijzijnde station, hoewel de temperaturen op dit meetpunt vaak wat lager zijn. Het station bevindt zich in een weiland, en dat is toch een andere situatie dan als je in stedelijk gebied bent. Toch denk ik dat het ook in Eelde tot een hittegolf gaat komen. De temperatuur op donderdag en vrijdag loopt op tot rond de 30 graden, op zaterdag en zondag zijn temperaturen tot 33 graden mogelijk.”

Dat roept gelijk de vraag op hoe het daarna zal gaan. Denk je dat het warm blijft? En gaat de droogte een probleem worden?
“Zoals het nu lijkt gaat koelere lucht na het weekend langzaam terrein winnen. Daarbij neemt ook de kans op wat regen toe en gaat de hitte verdwijnen. De lucht die aangevoerd wordt is voorlopig nog droog, zodat de middagtemperaturen nog prima zullen zijn. De nachten zullen wel behoorlijk afkoelen, en worden in de tussentijd ook al weer een stuk langer. Al met al koersen we de komende periode af op het hoogtepunt van deze zomer.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Tot 2,5 jaar cel geëist voor woningoverval aan Helper Oostsingel

Tegen een 24-jarige man Stadjer is donderdag voor de rechtbank in Groningen 2,5 jaar cel…

8 uur geleden

Goede Vrijdag begint regenachtig, later opklaringen

Het ziet ernaar uit dat de bloemetjesmarkt op Goede Vrijdag niet alleen gevuld gaat zijn…

11 uur geleden

File door kop-staartbotsing op A7 nabij Westpoort

Donderdagmiddag zijn twee auto's op elkaar gebotst op de A7 in de buurt van Westpoort.…

14 uur geleden

Lekkage gevaarlijke stof Martini Ziekenhuis

De brandweer moest donderdagmiddag uitrukken voor een lek van een gevaarlijke stof in het Martini…

14 uur geleden

Teleurstelling over laten staan van geheugenpaviljoen

Een groep bewoners uit de Oosterpoortwijk is teleurgesteld dat de gemeente het zogeheten geheugenpaviljoen toch…

15 uur geleden

FC Groningen fris laatste wedstrijden in: “Ze stonden maandag alweer te springen”

Een feestje bij FC Groningen, dat is waar de club en supporters op hopen aan…

16 uur geleden