Categorieën: Nieuws

“We kennen de beelden, maar als je in Ter Apel rondloopt gaat het alle voorstellingen te boven”

Raadslid Peter Rebergen van de ChristenUnie in de Groningse gemeenteraad zette afgelopen weekend zijn handtekening onder een oproep die andere gemeenten moet bewegen om solidair te zijn met de situatie die ontstaan is in Ter Apel.

“We hebben de afgelopen maanden op televisie de beelden gezien van wat zich in Ter Apel afspeelt”, vertelt Rebergen. “En dat zijn hele heftige beelden. Toevallig moest ik afgelopen weekend in de buurt van Ter Apel zijn, en dan rijd je daar langs. En geloof me, wat je daar ziet, dat gaat alle voorstellingen te boven. Mensen die buiten de hekken op het gras liggen. De één in een tentje, de ander zonder tentje. Het heeft me echt aangegrepen.”

“Lange tijd de ernst van de situatie onderschat”
Eenmaal thuis blijven de beelden helder op het netvlies van het raadslid staan. “Ik denk dat veel mensen lange tijd de ernst van deze situatie onderschat hebben, maar dat de afgelopen periode steeds meer mensen de heikele situatie in zijn gaan zien. Ik heb daarom van harte de oproep ondertekend, en het is heel fijn dat alle ChristenUnie-fracties in de provincie, inclusief in de Staten, dit inmiddels ook hebben gedaan.”

Noorden vangt relatief meer vluchtelingen op dan andere regio’s
Rebergen doelt daarbij op een oproep waarmee gemeenten in Nederland gevraagd worden zich solidair te tonen met vluchtelingen en asielzoekers die vanuit oorlogs- en geweldsituaties naar Nederland komen, en om mee te werken aan een humane opvang voor deze mensen. In de oproep wordt gesteld dat als alle gemeenten hun verantwoordelijkheid nemen, van een situatie als die in Ter Apel is ontstaan, geen sprake hoeft te zijn. Met de oproep is het niet de bedoeling om alleen gemeenten te bewegen om onderdak te gaan bieden, maar ook om bijvoorbeeld AZC-locaties in meer gemeenten te plaatsen. Op dit moment vangen de noordelijke provincies relatief meer vluchtelingen op dan in andere regio’s in het land.

Ledenbijeenkomst
Op korte termijn lijkt de ChristenUnie tevens een ledenbijeenkomst te organiseren. Dat schrijft partijvoorzitter Ankie van Tatenhove in een brief aan de leden van de partij. Afgelopen weekend werd bekend dat tientallen leden van de ChristenUnie eisen dat de kabinetsplannen om de instroom van asielzoekers in te perken worden teruggedraaid. In de brief wordt gesproken van juridisch en moreel failliete beslissingen. Vooral het plan om gezinshereniging pas toe te staan als de toegelaten asielzoeker een woning heeft, is veel leden een doorn in het oog. Rebergen: “Ik kan mij niet vinden in de woorden ‘moreel failliet’. Als ChristenUnie hebben we de opdracht om kwetsbare mensen, waaronder vreemdelingen, op te vangen en te ondersteunen. Om dat kracht bij te zetten moet denk ik de situatie besproken worden op een partijbijeenkomst.”

Koen Schuiling
De afgelopen maanden hebben verschillende overheden geprobeerd om het probleem op te lossen en op de kaart te krijgen. “Ik vind dat burgemeester Koen Schuiling (VVD), die tevens voorzitter is van de Veiligheidsregio Groningen, de ernst van de erbarmelijke omstandigheden goed inschat en landelijk verwoordt.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Scooterbestuurder gewond door botsing met auto in Schildersbuurt

Op de Rembrandt van Rijnstraat heeft woensdagmiddag een aanrijding plaatsgevonden tussen een auto en een…

11 minuten geleden

GroenLinks wil maatregelen tegen hotel aan Hoornsemeer: ‘Duurzame en natuurinclusieve plannen aan de kant geschoven’

Hotel Flonk heeft de gestelde milieu- en omgevingsvoorwaarden meermaals aan haar laars gelapt bij haar…

21 minuten geleden

Verdachte (21) schietpartij Friesestraatweg aangehouden, verdachte mogelijk ook betrokken bij incident in Hoogkerk

De politie heeft een 21-jarige man uit Groningen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een…

1 uur geleden

Zorgen bij gemeentebestuur over toenemend drugsgebruik: “Er komt een integraal plan”

Er zijn zorgen bij het gemeentebestuur over het toenemend drugsgebruik. Wethouder Manouska Molema (GroenLinks) vertelt…

1 uur geleden

Fietser naar ziekenhuis na botsing op Astraat

Op de beruchte kruising  tussen de Astraat, de Aweg en de Westersingel heeft woensdagmiddag een…

2 uur geleden

Blessure nekt Donar-forward Jordy Kuiper voor de rest van het seizoen

Jordy Kuiper komt dit seizoen niet meer in actie voor Donar. De power-forward kampt met…

2 uur geleden