Categorieën: Nieuws

Volksvermaken blij met oproep van Schuiling over vrije dag op Groningens Ontzet

Een ‘gepaste herdenking’ en een ‘spectaculaire en aantrekkelijke viering’. Zo omschrijft de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken (KVV) de komende 350ste viering van het Ontzet van Groningen. De organisatie achter de viering van ‘Bommen Berend’ neemt daarnaast alvast een voorschot op de oproep van Koen Schuiling en probeert tijdens de editie van 2022 alles uit de kast te trekken om jongeren meer besef te geven van het belang van deze dag.

Het zwaartepunt van de feestelijkheden ligt dit jaar met name op de zaterdag voor 28 augustus. Dat doet KVV uit respect voor stedelingen die de zondagsrust koesteren. Voor de zaterdag verwacht de organisatie daarom het gros van het publiek. “Ook al omdat in een oplage van 60.000 exemplaren dezer dagen een huis-aan-huis krant wordt verspreid waarin uitgebreid aandacht is voor wat er op en rond zaterdag 27 augustus zoal te doen is”, schrijft de KVV in een persbericht.

Spectaculaire onderdelen om interesse van jongeren te wekken

Om de sfeer in Stad en Ommeland van 350 jaar geleden te laten zien staat er vrijdag, zaterdag en zondag een kampement met tientallen tenten en luifels op het Martinikerkhof. Ongeveer 80 figuranten spelen daar een aantal keren de schermutselingen uit 1672 na. Even historisch is een optocht die op zaterdag 27 augustus door de binnenstad trekt. Koetsen, paarden en 40 historische figuren eindigen hun wandeling voorafgegaan door Gruno’s Postharmonie op de Grote Markt.

Nieuw is de invulling van het Peerdenspul op de Ossenmarkt. Was het jarenlang de gewoonte om na de paardenkeuring in de ochtend de markt te verlaten, dit jaar zijn tot in de middag, rond vier uur, allerlei activiteiten te beleven waarin het paard een belangrijke rol is toebedeeld. Extra aandacht is voor spectaculaire onderdelen die ook de jongere jeugd moet aanspreken. Het is al jaren de vurige wens van Volksvermaken dat vooral jongeren meer besef krijgen over deze belangrijke dag in de historie van Stad en Ommeland.

Onlosmakelijke evenementen blijven

De KVV noemt de kermis, die dit keer vanaf maandag 22 augustus tot en met zondag 28 augustus op de Vismarkt staat, ‘onlosmakelijk verbonden’ met de feestelijkheden rond 28 augustus. Ook het vuurwerk bij de Zuiderhaven is zo’n traditie, maar dit vindt dit jaar niet op zondag, maar op zaterdagavond plaatst.

Niks missen? Kijk dan op de website van de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken voor het volledige programma.

Tom Veenstra

Recente berichten

Symbolische handtekening maakt na 65 jaar een einde aan gaswinning in Groningen

Samen met Groningse bestuurders, organisaties en bewoners tekende demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief symbolisch de wet,…

1 uur geleden

Man (18) die vrouw filmde op toilet van Hornbach krijgt voorwaardelijke werkstraf en verplichte behandeling

Een 18-jarige jongeman uit Stadskanaal is vrijdag veroordeeld tot een voorwaardelijke werkstraf van 60 uur,…

2 uur geleden

Spellen onder constructie en jij kan ze testen

Cornelius’ Stairs, Gladiator school en Foto Fiasco. Dit zijn misschien wel de nieuwste spellen die je…

3 uur geleden

Ook Groningen krijgt ‘proefperiode’ voor samenwonende bijstandsgerechtigden

De gemeente Groningen komt, nog voor de zomer, met officieel beleid voor een ‘proefperiode’ voor…

3 uur geleden

Opbouw expositie Kartonfabriek De Halm in Hoogkerk is in volle gang

De voormalige strokartonfabriek De Halm kreeg vorig jaar geen sloopvergunning van de gemeente. Straks is…

3 uur geleden

Versterking seniorencomplexen Wilgen- en Berkenhof in Ten Boer is klaar, feestje voor bewoners

De Nationaal Coördinator Groningen (NCG) organiseerde donderdag een feestje voor de bewoners van de Wilgen-…

4 uur geleden