Categories: Nieuws

Volksvermaken blij met oproep van Schuiling over vrije dag op Groningens Ontzet

Een ‘gepaste herdenking’ en een ‘spectaculaire en aantrekkelijke viering’. Zo omschrijft de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken (KVV) de komende 350ste viering van het Ontzet van Groningen. De organisatie achter de viering van ‘Bommen Berend’ neemt daarnaast alvast een voorschot op de oproep van Koen Schuiling en probeert tijdens de editie van 2022 alles uit de kast te trekken om jongeren meer besef te geven van het belang van deze dag.

Het zwaartepunt van de feestelijkheden ligt dit jaar met name op de zaterdag voor 28 augustus. Dat doet KVV uit respect voor stedelingen die de zondagsrust koesteren. Voor de zaterdag verwacht de organisatie daarom het gros van het publiek. “Ook al omdat in een oplage van 60.000 exemplaren dezer dagen een huis-aan-huis krant wordt verspreid waarin uitgebreid aandacht is voor wat er op en rond zaterdag 27 augustus zoal te doen is”, schrijft de KVV in een persbericht.

Spectaculaire onderdelen om interesse van jongeren te wekken

Om de sfeer in Stad en Ommeland van 350 jaar geleden te laten zien staat er vrijdag, zaterdag en zondag een kampement met tientallen tenten en luifels op het Martinikerkhof. Ongeveer 80 figuranten spelen daar een aantal keren de schermutselingen uit 1672 na. Even historisch is een optocht die op zaterdag 27 augustus door de binnenstad trekt. Koetsen, paarden en 40 historische figuren eindigen hun wandeling voorafgegaan door Gruno’s Postharmonie op de Grote Markt.

Nieuw is de invulling van het Peerdenspul op de Ossenmarkt. Was het jarenlang de gewoonte om na de paardenkeuring in de ochtend de markt te verlaten, dit jaar zijn tot in de middag, rond vier uur, allerlei activiteiten te beleven waarin het paard een belangrijke rol is toebedeeld. Extra aandacht is voor spectaculaire onderdelen die ook de jongere jeugd moet aanspreken. Het is al jaren de vurige wens van Volksvermaken dat vooral jongeren meer besef krijgen over deze belangrijke dag in de historie van Stad en Ommeland.

Onlosmakelijke evenementen blijven

De KVV noemt de kermis, die dit keer vanaf maandag 22 augustus tot en met zondag 28 augustus op de Vismarkt staat, ‘onlosmakelijk verbonden’ met de feestelijkheden rond 28 augustus. Ook het vuurwerk bij de Zuiderhaven is zo’n traditie, maar dit vindt dit jaar niet op zondag, maar op zaterdagavond plaatst.

Niks missen? Kijk dan op de website van de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken voor het volledige programma.

Tom Veenstra

Recent Posts

Brandweer forceert deur aan Nieuwsstraat vanwege lege batterij in brandmelder

Een piepende brandmelder zorgde er vrijdagavond voor dat een deur aan de Nieuwsstraat het moest…

17 minuten ago

Politie zoekt naar scooterrijder die doorreed na ongeluk bij Kardinge

De politie is op zoek naar een scooterrijder, die afgelopen maandag doorreed na een botsing…

52 minuten ago

Maandagavond laat geen treinen tussen Groningen en Delfzijl

Er rijden maandagavond vanaf 23.20 uur geen treinen tussen Groningen en Delfzijl. (meer…)

1 uur ago

Faunapassage laat gemoederen in raad hoog oplopen: “De mond vol van participatie, maar welke participatie?”

Een discussie over een faunapassage bij de Van Ketwich Verschuurbrug heeft de gemoederen in de…

2 uur ago

Amerikaanse ambassadeur basketbalt met jongeren

Ambassadeur Shefali Razdan Duggal was de afgelopen dagen in de provincie Groningen. Zo bezocht ze…

3 uur ago

Gemeente maakt bijna halve ton vrij om nieuw indoor-skatepark aan Koningsweg af te maken

Skatepark Colosseum is al bijna een jaar bezig om haar nieuwe skatepark op te bouwen…

3 uur ago