Voedselbank ziet toename aantal gezinnen: ‘Situatie is zorgelijk’

Het aantal gezinnen dat zich aanmeldt voor Voedselbank, is duidelijk toegenomen. Volgens het Nibud is 1 op de 3 gezinnen niet meer in staat om financieel rond te komen. Dat heeft ermee te maken dat de prijzen overal fors zijn gestegen.

Maria Jongsma van de Voedselbank aan de Ulgersmaweg vindt de situatie zorgelijk. ‘Wij kunnen er niet voor zorgen dat mensen meer te besteden hebben, maar wel dat ze eten kunnen krijgen.’

Wie maandelijks minder dan 250 euro per maand overhoudt voor boodschappen, komt in aanmerking voor de Voedselbank. Jongsma ziet dat dat bedrag eigenlijk te laag is. ‘Veel gezinnen komen niet rond van die 250 euro.’ Samen met het bestuur van de organisatie gaat ze kijken of die norm kan worden aangepast.

Ondanks de toenemende vraag voorziet de Voedselbank nog geen problemen in de aanvoer van producten. ‘We zijn onder andere druk bezig met supermarktacties, waarbij mensen boodschappen kunnen doen voor ons.’ Ook is de aanvoer van producten via andere kanalen toegenomen.

Om de aanvragen aan te kunnen, is de Voedselbank wel druk op zoek naar vrijwilligers. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de website.