Categories: Nieuws

Veertig tot vijftig asielzoekers Ter Apel met spoed op verschillende plekken ondergebracht in Stad

De asielzoekers die vrijdagavond met bussen uit Ter Apel werden opgehaald en naar verschillende locaties werden overgebracht, zijn in de gemeente Groningen op verschillende plekken terecht gekomen. Dat laat de gemeente desgevraagd weten.

“Wat we gedaan hebben is dat we gisteravond enkele honderden asielzoekers met bussen naar andere locaties hebben gebracht”, vertelt woordvoerder Natascha van ’t Hooft. “Mensen zijn naar Stadskanaal, Zuidbroek en Utrecht gebracht. Een deel is naar Groningen gegaan. Zij zijn verspreid over de gemeente. Er is dus niet één plek ingericht waar ze verblijven.”

COA: “Veertig tot vijftig asielzoekers ondergebracht in gemeente Groningen”
Jacqueline Engbers is van het CAO. “Er moest gisteravond ingegrepen worden. Het rapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd wond er geen doekjes om, de situatie, op onder andere hygiënisch gebied, was alarmerend. In de gemeente Groningen hebben we veertig tot vijftig asielzoekers onder kunnen brengen. Het voordeel van de gemeente Groningen, in tegenstelling tot de locatie in Zuidbroek en Stadskanaal, is dat men er een aantal dagen kan blijven. Dat biedt ruimte om op zoek te gaan naar een permanente oplossing.”

“In een crisisnoodopvanglocatie hebben we beter zicht”
De asielzoekers waren echter niet enthousiast om een bus in te stappen omdat ze daarmee bang waren om hun plekje kwijt te raken in de wachtrij voor behandeling. “We hebben duidelijk gezegd dat het beter is om de bus in te stappen. Zolang je op het grasveld voor het aanmeldcentrum verblijft hebben wij geen beeld wie er het langste aan het wachten is. In een crisisnoodopvanglocatie is hier beter zicht op, ook omdat men dan in bezit is van een ‘loopbrief’ waarop staat wanneer men zich heeft aangemeld. We hebben dan beter zicht.”

Gemeente Groningen: “Blij met stip op de horizon”
Van ’t Hooft: “In Ter Apel is er niet echt sprake van een rij wanneer wie aan de beurt is, mensen staan er gewoon, en daarom zijn we nu ook heel blij dat het Rijk de situatie beter gaat organiseren. Dat juichen we echt toe.” Volgens de zegsvrouw wordt er ook zaterdag hard gewerkt. “Er zijn heel veel mensen heel hard aan het werk om de mensen van het voorterrein af te krijgen, om meer toiletten te plaatsen en ook om deze vaker schoon te maken. Maar ook vandaag zullen zich weer nieuwe mensen aanmelden. Daarom zijn we blij met de stip op de horizon waarbij op 10 september een nieuw systeem in werking gaat treden.”

Sebastiaan Scheffer

Recent Posts

Nederlaag vrouwen Drs. Vijfje, PKC’83/Team Amoeri rukt op naar derde plek

Drs. Vijfje heeft het kelderduel in de eredivisie vrouwen zaalvoetbal tegen Hovocubo verloren. In de…

5 uur ago

Zo goed als droog maar koud weekend met af en toe zon, daarna meer wolken en kans op neerslag

Groningen kan zich opmaken voor een koud, maar zo goed als droog weekend waarin ook…

7 uur ago

FC Groningen vecht en wint met 2-1 van VVV-Venlo

FC Groningen wint op vrijdagavond met 2-1 van VVV-Venlo. In de Euroborg wisten de Groen-Witten…

8 uur ago

Tot en met zaterdagmiddaguur kans op gladheid door sneeuwbuien en bevriezing

Groningen moet de gehele vrijdagnacht en zaterdagochtend rekening houden met gladheid, veroorzaakt door sneeuwbuien en…

8 uur ago

Nieuw project rond toegankelijke creatieve studio’s voor en door jongeren gaat van start

Bij Stichting SCN aan de Traventijnstraat is vrijdagavond de aftrap gegeven voor het project Open…

8 uur ago

Vanaf komende zomer ook vluchten naar Gazipasa en Kos vanaf Eelde

Groningen Airport Eelde heeft voor komende zomer twee nieuwe bestemmingen toegevoegd voor vakantiegangers. TUI en…

9 uur ago