Categorieën: Nieuws

Veertig tot vijftig asielzoekers Ter Apel met spoed op verschillende plekken ondergebracht in Stad

De asielzoekers die vrijdagavond met bussen uit Ter Apel werden opgehaald en naar verschillende locaties werden overgebracht, zijn in de gemeente Groningen op verschillende plekken terecht gekomen. Dat laat de gemeente desgevraagd weten.

“Wat we gedaan hebben is dat we gisteravond enkele honderden asielzoekers met bussen naar andere locaties hebben gebracht”, vertelt woordvoerder Natascha van ’t Hooft. “Mensen zijn naar Stadskanaal, Zuidbroek en Utrecht gebracht. Een deel is naar Groningen gegaan. Zij zijn verspreid over de gemeente. Er is dus niet één plek ingericht waar ze verblijven.”

COA: “Veertig tot vijftig asielzoekers ondergebracht in gemeente Groningen”
Jacqueline Engbers is van het CAO. “Er moest gisteravond ingegrepen worden. Het rapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd wond er geen doekjes om, de situatie, op onder andere hygiënisch gebied, was alarmerend. In de gemeente Groningen hebben we veertig tot vijftig asielzoekers onder kunnen brengen. Het voordeel van de gemeente Groningen, in tegenstelling tot de locatie in Zuidbroek en Stadskanaal, is dat men er een aantal dagen kan blijven. Dat biedt ruimte om op zoek te gaan naar een permanente oplossing.”

“In een crisisnoodopvanglocatie hebben we beter zicht”
De asielzoekers waren echter niet enthousiast om een bus in te stappen omdat ze daarmee bang waren om hun plekje kwijt te raken in de wachtrij voor behandeling. “We hebben duidelijk gezegd dat het beter is om de bus in te stappen. Zolang je op het grasveld voor het aanmeldcentrum verblijft hebben wij geen beeld wie er het langste aan het wachten is. In een crisisnoodopvanglocatie is hier beter zicht op, ook omdat men dan in bezit is van een ‘loopbrief’ waarop staat wanneer men zich heeft aangemeld. We hebben dan beter zicht.”

Gemeente Groningen: “Blij met stip op de horizon”
Van ’t Hooft: “In Ter Apel is er niet echt sprake van een rij wanneer wie aan de beurt is, mensen staan er gewoon, en daarom zijn we nu ook heel blij dat het Rijk de situatie beter gaat organiseren. Dat juichen we echt toe.” Volgens de zegsvrouw wordt er ook zaterdag hard gewerkt. “Er zijn heel veel mensen heel hard aan het werk om de mensen van het voorterrein af te krijgen, om meer toiletten te plaatsen en ook om deze vaker schoon te maken. Maar ook vandaag zullen zich weer nieuwe mensen aanmelden. Daarom zijn we blij met de stip op de horizon waarbij op 10 september een nieuw systeem in werking gaat treden.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Vestigingen Scotch & Soda in Stad per direct gesloten, winkels maken definitief geen doorstart

Na het faillissement van kledingketen Scotch & Soda van vorige week is het de curatoren…

2 minuten geleden

Gemeente: ‘autoknip in Eikenlaan biedt veel voordelen’

Het is goed mogelijk om een zogenoemde autoknip in de Eikenlaan te realiseren. Dat blijkt…

28 minuten geleden

Shuttlebus Groningen heeft een nieuwe look

De Museumshuttle van het Groninger Museum heeft een nieuw jasje gekregen. De bus, met zijn…

1 uur geleden

Nieuwe stadswijk gaat ‘De Nieuwe Held’ heten

De nieuwe wijk tussen Gravenburg en De Held gaat 'De Nieuwe Held' heten. Dat heeft…

2 uur geleden

FC Groningen speelt voorlopig niet vaak op zondag half drie

FC Groningen speelt tot en met speelronde 14 van de Eredivisie slechts tweemaal op het…

2 uur geleden

Gratis concert voor directe buren ring zuid

De directe buren van ring zuid zijn uitgenodigd voor een bijzonder concert, op zaterdagavond 22…

3 uur geleden