Categorieën: Nieuws

Tranen bij Nederlands-Indië herdenking in Floreshuis: “Hele mooie reacties”

De expositie in het teken van de Nederlands-Indië herdenking in het Floreshuis heeft maandagmiddag tussen de zestig en zeventig mensen op de been gebracht. Ruimtelijk ontwerper Egbert Pikkemaat is tevreden.

Deze week is het precies 77 jaar geleden dat de bevrijding van Nederlands-Indië plaatsvond. In het Floreshuis vindt er tot 9 september een expositie plaats. “Ik heb een ingenieus systeem ontworpen van in elkaar grijpende kartonnen delen waarop mijn verhaal wordt getoond. We hebben het over een familiedrama. Mijn grootouders woonden in Nederlands-Indië. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de kolonie door Japan bezet. Mijn oma moest met haar twee dochtertjes naar een Japans interneringskamp. Het jongste dochtertje, Alda, was zwaar autistisch. Eenmaal in het kamp stoorden andere kampgenoten zich aan haar gedrag en zij drongen er bij mijn oma op aan om Alda naar een ander kamp te sturen. Zo geschiedde. Mijn oma had onmiddellijk spijt. Alda was nog maar zeven jaar oud en had haar moeder nodig. Naderhand is mijn oma op zoek gegaan naar Alda en zij vond haar stervend terug.”

“Bijzondere reacties”
Op de expositie is het verhaal te zien, kunnen er documenten worden bekeken en is er een bloempje te zien die oma uit het handje van Alda haalde. “Er waren ongeveer zestig tot zeventig mensen aanwezig. Er was een grote opkomst, en daar was ik wel positief verrast door. Ik heb een toespraak gehouden, en ook Richard Brouwer von Gonzenbach hield een toespraak. Daarna konden mensen de expositie bekijken. En dat leverde mooie en een paar hele bijzondere reacties op.”

“Elke oorlog heeft verliezers”
Ook tranen. “Ik zag al een tijdje een vrouw aandachtig kijken, en ik dacht wat doet ze daar toch. Deze vrouw bleek van Duitse afkomst te zijn, waarbij haar grootmoeder de Tweede Wereldoorlog had meegemaakt. En dan kom je tot de ontdekking dat elke oorlog hetzelfde is. Want ondanks dat mijn verhaal niet over Nazi-Duitsland ging, werd deze vrouw geraakt. Elke oorlog maakt slachtoffers, en elke oorlog heeft verliezers.”

“Terugkerende herdenking”
Volgens Pikkemaat is de herdenking belangrijk. “Groningen kent een hele levendige Indische gemeenschap. Veel mensen zijn naderhand naar het Noorden gekomen. Terwijl herdenkingen veelal in de Randstad plaatsvinden. In Groningen gebeurt niet zoveel. Daarom ben ik zo blij dat we deze herdenking nu in het Floreshuis hebben kunnen houden. En volgend jaar vindt het hier weer plaats. Ik hoop dat er een mooie traditie gaat ontstaan, en dat het Floreshuis dit ook op gaat pakken.”

Volgend jaar nieuwe expositie
Over volgend jaar: “In augustus 2023 wil ik terugkeren met een vervolg op deze expositie. Ik vertel nu mijn verhaal. Maar iedereen heeft een verhaal. Het is belangrijk dat die verhalen verteld worden. Voor de expositie van volgend jaar ga ik samenwerken met Richard. Mensen met een link met Indië kunnen zich bij mij aanmelden waarna er een afspraak wordt gemaakt voor een interview. Als men mee wil werken kan men mij mailen op dit adres. Richard gaat van deze interviews opnames maken. De resultaten van deze interviews worden verwerkt in nieuwe elementen voor de tentoonstelling. Daarom zal de expositie volgend jaar ook groter zijn. Met verhalen die verteld worden die nooit vergeten mogen worden.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

‘Zondag bewolkt en buien, komende dagen wat vaker de zon maar ook regen’

Zonovergoten zomerweer zit voorlopig niet in de weerkaarten. De komende dagen valt er geregeld een…

8 uur geleden

Op de valreep nog aanvallende versterking voor Oranje Nassau

Eersteklasser Oranje Nassau heeft zich op de valreep versterkt met aanvaller Jonathan van Dorssen van…

10 uur geleden

Midzomer Rondje Paterswoldsemeer zamelt geld in voor stichting Leergeld

Zo'n tweeduizend mensen hebben zaterdagavond deelgenomen aan Midzomer Rondje Paterswoldsemeer. Het gaat om een initiatief…

10 uur geleden

Brand in gebouw blijkt om feestje met vuur te gaan

De Groninger brandweer moest zaterdagavond in actie komen aan de Duinkerkenstraat vanwege een vermeende brand…

11 uur geleden

iPad Henk Krol gestolen in trein naar Groningen

Voormalig parlementslid Henk Krol is zaterdagmiddag bestolen van zijn iPad. Op X meldt de politicus…

11 uur geleden

Geen promotie Groen Geel na late nederlaag tegen Bedum

“Ik heb even heel weinig te zeggen”, baalde Groen Geel trainer Willem den Hartogh. Zijn…

11 uur geleden