Categorieën: OOG Ochtendshow

Tönnis de Vries: “Het lijkt hier net of de zee en de lucht één geheel is”

Op zijn 3000 kilometer lange fietstocht door Spanje en Portugal is Tönnis de Vries aangekomen in Fisterra. “Er is hier een heel bijzondere lucht, het lijkt net of de zee en de lucht één geheel is!”

Tönnis heeft zijn intrek genomen in een pension, die hem erg goed bevalt, ongeveer net zo goed als die in Sevilla. Hij heeft een prachtig uitzicht over de baai. Hij was zelfs bijna te laat wakker geworden voor het reisverslag, omdat hij vanwege de mooie omgeving erg goed had geslapen.

Fysiek zwaar

Hoe mooi de omgeving ook is, toch was de afgelopen week voor Tönnis wel zwaar, het was behoorlijk bikkelen. Gelukkig stelt de omgeving beslist niet teleur, wat het wel de moeite waard maakt. Vorig jaar was hij ook naar Santiago de Compostella gefietst, maar toen niet doorgereden naar Fisterra, ook wel Finisterre genoemd. Nu dus wel gedaan en het was maar goed dat hij zichzelf dat als doel had gestelt, zegt Tönnis. Hij heeft zelfs het idee dat de hele uitputtingsslag daarvoor een extra dimensie gaf aan de beleving om aan te komen in de Spaanse kustplaats.
Hij vindt het een heel bijzondere plaats: “Er is een ander soort lucht, waarbij de lucht bijna naadloos lijkt over te gaan in de zee”.

Laatste loodjes

De reis zit er bijna op en Tönnis merkt dat hij zichzelf wel extra moet opladen om die 400-430 kilometer te fietsen. Vandaag hoopt hij in voorbij Muxía te eindigen. Dit wordt omschreven als één van de mooiste dorpjes van Galicië, dus daar kijkt hij erg naar uit. Hoewel de route er naartoe als grotendeels vlak wordt omschreven, heeft hij wel gemerkt dat dit zeer betrekkelijk is. Zo zijn de hellingen net wat zwaarder dan in Portugal en zijn de afdalingen zijn net wat steiler, zodat je constant goed moet opletten.

Hierna gaat de reis door Noord-Spanje naar Biarritz, waar hij op zondagochtend, op Bommen Berend, het vliegtuig zal pakken naar Groningen.

Tekst gaat onder afbeeldingen verder.


Tussenstand voor Stichting WelMobiel

De fietstocht van Tönnis de Vries duurt in totaal zes weken en gaat rondom het Ibirische schiereiland, door Spanje en Portugal. Met deze tocht van 3.000 kilometer wil De Vries geld inzamelen voor om geld in te zamelen voor een nieuw vervoermiddel voor Stichting WelMobiel.

Vorige week stond de teller op 1350 euro. Er is niet heel veel bijgekomen, de teller staat nu op 1450 euro. Hij gaat er wel vanuit dat er nog een mooi bedrag zal bijkomen van de sponsoren die per kilometer betalen. Om ervoor te zorgen dat hij de volle 3.000 kilometer vol zal maken, denkt Tönnis vóór Groningen op de fiets te stappen, om dan fietsend naar de Grote Markt te gaan.
En als de opbrengst dan toch nog wat blijkt tegen te vallen, dan heeft hij daar ook vrede mee, zo zegt Tönnis. “Als er niet meer in het vat zit, dan houdt het op. Mijn reisdoel was in ieder geval om de 3.000 kilometer te voltooien en daarmee een punt te maken. Desondanks hoopt hij wel dat er nu nog steeds mensen geneigd zullen zijn om hem te sponsoren. Wil je ook doneren? Dit kan via de actiesite Groeiend Groen.

Terugkomst in Groningen

Tönnis de Vries vliegt zondagochtend terug naar Nederland. Hij verwacht rond 15.00 uur aan te komen bij de Kosterij van de Martinitoren en hij nodigt iedereen uit om dat moment mee te maken. En mocht dan de 300 kilometer nog niet op de teller staan, dan gaat hij nog wel de Grote Markt een aantal keren rond, zo grapt hij.

Volgende week een terugblik

Volgende week dinsdag zal Tönnis voorlopig voor het laatst op OOG radio te horen zijn, wanneer hij in de OOG Ochtendshow gaat terugkijken op zijn avontuur. Voor nu was dit het laatste reisverslag vanaf het Ibirische schiereiland van Tönnis de Vries. Beluister het interview hieronder terug, gevolgd door een verzoeknummer van Oasis dat hij graag wilde horen.

23-08-2022 Tönnis de Vries fietstocht update 06
OOG Ochtendshow

Recente berichten

Eerste verlichtingsmast Grote Markt verwijderd, nieuwe verlichting geïnstalleerd (foto’s)

De straatverlichting op de Grote Markt wordt aangepast. Dinsdag werd de eerste oude lichtmast met…

55 minuten geleden

“Woensdag opklaringen maar ook buien, ook komende dagen niet droog”

Ook de komende dagen blijft het niet droog. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis krijgen we vanaf…

8 uur geleden

Paradijsvogeltuin houdt zaterdag zaaifeest: “Een dag vol gezelligheid”

In de Paradijsvogeltuin vindt op zaterdag het zaaifeest plaats. Volgens Amarins Elzinga belooft het een…

8 uur geleden

Noorderlicht laat zich opnieuw aan noordelijke horizon zien: “Op hoeveel seconden moet ik de sluiterijd zetten?”

In delen van Noord-Nederland was dinsdagavond het noorderlicht te zien. Dat leverde opnieuw mooie foto's…

8 uur geleden

Gasveld Groningen gaat definitief dicht, Eerste Kamer stemt met ruime meerderheid in met sluiting

De Groningse gaskraan gaat definitief dicht. De Eerste Kamer stemde dinsdagavond in ruime meerderheid in…

9 uur geleden

Weken vertraging voor onderzoeksgroepen Feringa Building omdat nieuwe labs nog niet gebruikt kunnen worden

Het gebouw is inmiddels twee maanden in gebruik, maar de laboratoria in de Feringa Building…

11 uur geleden