Categorieën: Nieuws

Stichting De HulpExpress stopt definitief

Stichting De HulpExpress stopt definitief. Dat laat de organisatie via sociale media weten.

Ruim een maand geleden werd bekend dat de gemeente Groningen De HulpExpress vanaf 1 januari 2023 geen subsidie meer wil geven. Na vele jaren wil Sietze den Iseger stoppen als voorman en wilde hij daarbij het werk en de leiding overdragen aan drie andere vrijwilligers. Het bericht over het stopzetten van de subsidie zorgde voor onduidelijkheid, waar de gemeente de afgelopen periode gesprekken over voerde. De stichting helpt mensen met weinig inkomen bij klussen, verhuizen, het wegbrengen van grofvuil, de tuintjes opknappen of het bezorgen van boodschappen van De Voedselbank.

Pand ontruimen
“We stoppen per 1 augustus”, schrijft De HulpExpress op sociale media. Men laat weten een nieuwe huurder te zoeken voor het pand aan de Ulgersmaweg. Conny Eldering van Handig in de Buurt meldt dat De HulpExpress met de gemeente Groningen niet tot een oplossing is gekomen en daarom definitief stopt. Eldering: “Men is bezig het pand te ontruimen en aan mij werd gevraagd of ik ook belang heb bij het gereedschap dat men heeft. Daar hebben we uiteraard belangstelling voor, en we zullen er voor zorgen dat het gereedschap een goede bestemming krijgt.”

Jimmy Dijk (SP): “Er gaat een gat vallen als men gestopt is”
De SP stelde vorige maand vragen over de situatie. Fractievoorzitter Jimmy Dijk: “Ik heb de geruchten ook gehoord dat men definitief gestopt is. Officieel heb ik echter nog niets vernomen. Ik weet dat er gesprekken zouden plaats vinden met de gemeente. Mocht De Hulpexpress nu definitief gestopt zijn, dan zou dat erg zonde zijn. Ook omdat er een gat gaat vallen. De afgelopen tijd is het een voorziening geweest die veel heeft betekend. Van het ophalen van grofvuil tot het onderhouden van tuintjes en het klussen in woningen.”

“Hoe moet je de taken op gaan vangen?”
Dijk weet niet hoe de gesprekken verlopen zijn: “Ik ben daar niet bij geweest. Vorige maand hebben we vragen gesteld en daar volgde een heel kort antwoord op dat de gemeente de waarde van de stichting in zag en dat men in gesprek is. De situatie roept wel direct allemaal vragen op hoe je de taken nu op moet gaan vangen. Hoe ga je de voorzieningen als het ophalen van grofvuil nu organiseren? Dat is wellicht ook iets om in de gemeenteraad te bespreken. Je ziet dat vaker bij initiatieven in de wijk. Het wordt met veel enthousiasme en zorg gerund, maar bij een kink in de kabel zijn het organisaties met een behoorlijk fragiel fundament. Het lijkt me goed om te kijken hoe we die structuur kunnen verstevigen.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

JOVD: ‘Openingstijden voor winkeliers op zondag hopeloos ouderwets’

De openingstijden voor winkeliers zijn hopeloos ouderwets, met name voor de zondagen. Dat meldt de…

9 minuten geleden

Parkeren bij Vliegveld Eelde flink duurder, maar blijft het goedkoopste

Ondanks de hoge inflatie zijn de prijzen voor parkeerplaatsen rondom luchthavens voor de komende zomer…

35 minuten geleden

Jongeren in aardbevingsgebied moeten bredere steun, alleen geld is niet genoeg

Veel jongeren in het aardbevingsgebied voelen altijd stress en verliezen vertrouwen in zichzelf en in…

2 uur geleden

Zon, wolken en buien wisselen elkaar tot en met Eerste Paasdag af bij oplopende temperatuur

Tot en met het weekend wordt het iedere dag één of twee graden warmer. Het…

10 uur geleden

Raad gaat instemmen met zero-emissiezone binnenstad: “Willen we dat onze stad een openluchtmuseum wordt?”

De gemeenteraad gaat instemmen met een voorstel van het College om vanaf 1 april 2025…

10 uur geleden

College ziet geen grootschalige ombouw studentenkamers naar studio’s bij corporaties

In tegenstelling tot studentenverenigingen in Groningen ziet het gemeentebestuur geen grootschalige ombouw van studentenkamers naar…

13 uur geleden