Categorieën: Nieuws

Stadspartij: “Zet Nieuwe Poort on hold om gevolgen duurder wordende energierekeningen op te vangen”

Stijgende energieprijzen, duurder wordende boodschappen en de benzine aan de pomp die duur betaald wordt. De fractie van de Stadspartij 100% voor Groningen maakt zich ernstige zorgen en vraagt het gemeentebestuur om de plannen voor de Nieuwe Poort on hold te zetten.

“(Sport)verenigingen, buurthuizen en de middenstand krijgen nu ook te maken met gigantische verhogingen van hun gas- en elektriciteitsrekening”, vertellen Yaneth Menger en Mariska Sloot van Stadspartij 100% voor Groningen. “Men maakt zich grote zorgen. Sommige krijgen te maken met rekeningen die zes keer over de kop gaan. Dat zijn geen grapjes. En dan hebben we het over rekeningen die dit jaar nog 10.000 euro bedragen, maar vanaf volgend jaar op 60.000 euro uitkomen. Daarbij hebben we het over sectoren die de laatste jaren al zwaar geraakt zijn door stijgende ozb-lasten, is een groot deel de coronacrisis nog niet te boven en hebben sportverenigingen in de oude gemeenten Haren en Ten Boer al met enorme huurverhogingen te maken gehad.”

“We hebben geen hoge verwachtingen”
De partij stelde in juni de problematiek al aan de kaak. “Uit vragen van ons, en ook van andere partijen, bleek dat het gemeentebestuur geen structurele oplossing heeft voor de minima en dat er geen enkele oplossing is voor studenten en mensen met een middeninkomen. Wij hebben dan ook geen hoge verwachtingen dat deze oplossingen er wel zullen gaan komen voor verenigingen, buurthuizen en ondernemers.”

“Glijdende schaal die keiharde gevolgen zal hebben”
Menger en Sloot maken zich zorgen. “Als verenigingen, als de middenstand en als buurthuizen deze prijsstijgingen moeten gaan doorberekenen aan hun leden en klanten, dan is de ramp niet te overzien. De gevolgen op sociaal, maatschappelijk en economisch vlak zullen in onze eigen omgeving desastreus uitpakken. Denk aan het schrappen van zwemlessen, het mijden van zorg vanwege de eigen bijdrage, minder boodschappen kunnen doen en stoppen met sport. Het is een glijdende schaal die in alle hoeken van onze samenleving keiharde gevolgen zal hebben. Zeker in een gemeente als Groningen die landelijk gezien bij de armste gemeenten hoort, maar waar de lasten het hoogst zijn. Als zelfs de sterkste schouders onevenredig geraakt worden hebben we dus een probleem.”

Nieuwe Poort
De Stadspartij 100% voor Groningen wil dat het gemeentebestuur in Den Haag alarm gaat slaan. Maar ook om zelf na te gaan denken welke bijdrage geleverd kan worden. “Mocht het College de bal willen terugspelen, dat doen ze immers vaker, en aan ons vragen of we dan zelf geen oplossing hebben, dan is ons antwoord. Ja, er is een oplossing. Stel je prioriteiten en vraag je af wat echt urgent is. Wat ons betreft zetten we het plan voor de Nieuwe Poort voorlopig on hold. Dan spelen we per direct meer dan een kwart miljard euro vrij om de eerste en grootste nood aan te pakken. Want wie is er nu eigenlijk belangrijker?”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Mogelijk oplossing voor bewoners Betonbos: “We gaan in gesprek met provincie”

Er is mogelijk een oplossing voor de bewoners van het Betonbos. Dat heeft wethouder Rik…

6 minuten geleden

Gemeente gaat onderzoek doen naar kabelgoot om elektrische auto’s op te laden met zonne-energie

De gemeente gaat onderzoeken of het mogelijk is om kabelgoten in te zetten waarmee huiseigenaren…

2 uur geleden

Gemeente schiet extra uitvoeringskosten inburgering zelf voor: ‘Verantwoordelijk voor wettelijke taken met te weinig knaken’

De gemeenteraad heeft woensdagmiddag ingestemd met het aanstellen van vijf nieuwe personeelsleden voor Thuisin050, de…

2 uur geleden

Deel ringweg voor Geheugenpaviljoen wordt niet gesloopt: “Inspraak kan soms heel duur zijn”

Het gedeelte van de zuidelijke ringweg dat mogelijk in de toekomst gebruikt gaat worden voor…

2 uur geleden

Donar kansloos ten onder in Den Bosch

Donar heeft woensdagavond de eerste wedstrijd in de halve finale van de play-offs om de…

3 uur geleden

Twee personen gewond en twee aanhoudingen na conflict op Nieuwe Markt, waarbij mogelijk werd gestoken (update)

Bij een conflict op de Nieuwe Markt zijn woensdagavond twee personen gewond geraakt. Bij de…

4 uur geleden