Advertentie
Categories: Nieuws

Stadjer vrijgesproken van verkrachting verstandelijk beperkt meisje (16) in Beijum

Een 68-jarige man uit Groningen is dinsdagochtend vrijgesproken van de verkrachting van een zestienjarig meisje. Waar het OM twee weken geleden nog drie jaar cel eiste voor de verkrachting, vindt de rechtbank dat er geen sluitend bewijs is voor wat er zich eind januari heeft afgespeeld in een park in Beijum.

Op 23 januari ging het meisje, wat door een verstandelijke beperking functioneert op het niveau van een achtjarige, naar de supermarkt in Beijum om ‘wiet te scoren’. Ze sprak de verdachte aan en vroeg hem om wiet. Dat had de man niet, maar de verdachte gaf aan wel seks te willen met het meisje. Daarop liep het tweetal naar het park, waar de vermeende verkrachting zou hebben plaatsgevonden. Na de verkrachting vertelde het meisje aan haar tante wat er was gebeurd. Die lichtte de vader van het meisje in en hij deed vervolgens aangifte.

Volgens het OM had de man kunnen weten dat het meisje een beperking had en had hij, vanwege zijn leeftijd, een groot overwicht op het meisje. De grenzen van het meisje zouden, tijdens de seksuele handelingen in het park, willens en wetens door de Stadjer zijn geschonden. Getuigenverklaringen zouden daarnaast aantonen dat het meisje bang was en dat ze eigenlijk geen seks met de Stadjer wilde.

Rechter: ‘Onzeker wat zich heeft afgespeeld’

De rechter erkent dat er seksuele handelingen hebben plaatsgevonden in het park tussen de Stadjer en het meisje, mede omdat er sperma van de verdachte werd aangetroffen op de kleding van het meisje. Maar de verklaringen van het meisje en de Stadjer over het initiatief voor de seks, liggen volgens de rechter ver uit elkaar.

“De verklaringen staan op essentiële onderdelen lijnrecht tegenover elkaar en daarbij geldt dat de beide verklaringen de nodige vragen oproepen”, stelt de rechter. “Er zijn geen directe getuigen en daarnaast ontbreekt ander solide bewijs dat betrekking heeft op de ten laste gelegde gebeurtenissen. De verklaring van de vader is alleen ‘van horen zeggen’ en is afkomstig van het slachtoffer. De verklaring van de tante van het slachtoffer zegt weliswaar iets over de gemoedstoestand vlak na de vermeende seksuele handelingen, maar draagt onvoldoende bij aan de beantwoording van de vraag wat zich exact heeft afgespeeld op 23 januari 2022.”

Deel dit artikel:
Share
Published by
Tom Veenstra

Recent Posts

Per trein door de polders vanaf 11 december weer mogelijk

Treinreizigers tussen Groningen en de Randstad kunnen vanaf zondag 11 december weer reizen via de…

26 minuten ago

PvdD en SP: ‘college moet loonkloof bij de gemeente dichten’

De Partij voor de Dieren en de SP willen dat het college van B&W actie…

57 minuten ago

Politie waarschuwt voor zogenoemde medewerkers Waterbedrijf

De politie waarschuwt donderdag voor oplichters die zich voordoen als medewerkers van het Waterbedrijf Groningen.…

2 uur ago

Nieuwe namen voor Rhythm & Blues Night bekend

SPOT Groningen heeft deze donderdag acht nieuwe artiesten en bands toegevoegd aan het programma van…

2 uur ago

Groningen scoort bescheiden als risicogemeente voor georganiseerde misdaad

De gemeente Groningen staat op een bescheiden 60e plaats van de Onderwereldkaart van Nederland. Dat…

3 uur ago

Ongeval op A28 bij Eelde zorgde voor veel vertraging

In verband met een aanrijding op de A28 tussen Vries en Haren hadden veel automobilisten…

3 uur ago
Advertentie