Categorieën: Nieuws

Stadjer vrijgesproken van verkrachting verstandelijk beperkt meisje (16) in Beijum

Een 68-jarige man uit Groningen is dinsdagochtend vrijgesproken van de verkrachting van een zestienjarig meisje. Waar het OM twee weken geleden nog drie jaar cel eiste voor de verkrachting, vindt de rechtbank dat er geen sluitend bewijs is voor wat er zich eind januari heeft afgespeeld in een park in Beijum.

Op 23 januari ging het meisje, wat door een verstandelijke beperking functioneert op het niveau van een achtjarige, naar de supermarkt in Beijum om ‘wiet te scoren’. Ze sprak de verdachte aan en vroeg hem om wiet. Dat had de man niet, maar de verdachte gaf aan wel seks te willen met het meisje. Daarop liep het tweetal naar het park, waar de vermeende verkrachting zou hebben plaatsgevonden. Na de verkrachting vertelde het meisje aan haar tante wat er was gebeurd. Die lichtte de vader van het meisje in en hij deed vervolgens aangifte.

Volgens het OM had de man kunnen weten dat het meisje een beperking had en had hij, vanwege zijn leeftijd, een groot overwicht op het meisje. De grenzen van het meisje zouden, tijdens de seksuele handelingen in het park, willens en wetens door de Stadjer zijn geschonden. Getuigenverklaringen zouden daarnaast aantonen dat het meisje bang was en dat ze eigenlijk geen seks met de Stadjer wilde.

Rechter: ‘Onzeker wat zich heeft afgespeeld’

De rechter erkent dat er seksuele handelingen hebben plaatsgevonden in het park tussen de Stadjer en het meisje, mede omdat er sperma van de verdachte werd aangetroffen op de kleding van het meisje. Maar de verklaringen van het meisje en de Stadjer over het initiatief voor de seks, liggen volgens de rechter ver uit elkaar.

“De verklaringen staan op essentiële onderdelen lijnrecht tegenover elkaar en daarbij geldt dat de beide verklaringen de nodige vragen oproepen”, stelt de rechter. “Er zijn geen directe getuigen en daarnaast ontbreekt ander solide bewijs dat betrekking heeft op de ten laste gelegde gebeurtenissen. De verklaring van de vader is alleen ‘van horen zeggen’ en is afkomstig van het slachtoffer. De verklaring van de tante van het slachtoffer zegt weliswaar iets over de gemoedstoestand vlak na de vermeende seksuele handelingen, maar draagt onvoldoende bij aan de beantwoording van de vraag wat zich exact heeft afgespeeld op 23 januari 2022.”

Tom Veenstra

Recente berichten

“Woensdag opklaringen en wolkenvelden, aan het einde van de week 24 graden”

De komende dagen zijn er wolkenvelden maar laat de zon zich ook zien. Volgens OOG-weerman…

7 uur geleden

Hulpdiensten redden hond uit Hoornsediep: “Dier had de lijn losgerukt”

Brandweerlieden hebben dinsdagavond een hond gered uit het Hoornsediep. Dat meldt nieuwsfotograaf Rick ten Cate…

7 uur geleden

Kleurrijk spektakel in De Poffert: “Het is genieten”

Wie deze dagen door De Poffert rijdt zal het niet ontgaan zijn: tientallen kleurrijke bloemen…

8 uur geleden

Meikermis succesvol verlopen, tienduizenden bezoekers

De meikermis zit er op. De gemeente spreekt van een succesvol evenement dat naar verwachting…

8 uur geleden

Manifest om dorpen leefbaar te houden: “Komt steeds verder onder druk te staan”

De Dorpscoöperatie Ten Boer heeft een manifest opgesteld dat er voor moet zorgen dat dorpen…

8 uur geleden

Automobilist zonder geldig rijbewijs na achtervolging aangehouden

Agenten hebben dinsdagavond na een achtervolging een automobilist aangehouden die zonder geldig rijbewijs achter het…

9 uur geleden