René Paas: “Staatskas mag niet de reden zijn om onze veiligheid in te leveren”

nieuws
Foto: Simon Cataudo from FreeImages

Er moet gestopt worden met de gaswinning in het Groningenveld. Die boodschap wordt nog eens door Commissaris van de Koning René Paas (CDA) herhaald nu energiedeskundigen zeggen dat het slim is om nog eens naar Groningen te kijken.

De energie-experts roeren zich naar aanleiding van de geopolitieke situatie en de herfst die voor de deur staat. Zij zien het opschroeven van de gaswinning in Groningen als de oplossing. Technisch is het bijvoorbeeld mogelijk omdat de faciliteiten er nog zijn, de huizen dan gegarandeerd warm blijven in de winter en de overheid er flink aan kan verdienen. Het opvoeren van de gasproductie zou het begrotingstekort van dit jaar in één klap kunnen dichten en dan blijft er ook nog geld over. Volgens de experts wordt het ook moeilijk om niet naar Groningen te kijken. Als er minder windenergie wordt opgewekt, of de winter pakt streng uit, dan moet er ergens gas vandaan worden gehaald. Het kabinet heeft echter tot nu toe laten weten dat het Groningse gas het allerlaatste redmiddel is.

Paas sluit zich aan bij de woorden van het kabinet. “Bijna tien jaar na de zware aardbeving bij Huizinge zijn er in de media makkelijke verhalen te lezen. Alsof aardgas uit Groningen de energieprijzen kan laten dalen. Alsof de staatskas genoeg reden is om onze veiligheid gewoon in te leveren. Stoppen met het winnen van gas in Groningen is echt de beste optie.”