Paas wordt ‘hartstikke kwaad’ van idee om staatskas te spekken met geld uit Gronings gas

nieuws
Foto: Rene Paas (Provincie Groningen)

Een ‘fataal motief’. Die omschrijving geeft Commissaris van de Koning van Groningen René Paas aan het idee om de gaskraan in Groningen open te draaien en met het geld de Staatskas te spekken. Paas deed de uitspraak maandagochtend in het NPO Radio 1-programma ‘Sven op 1: Zomereditie’.

“Ik snap dat het vreselijk is om afhankelijk te zijn van het gas van Poetin”, stelt Paas. “Maar Gronings gas is op geen enkele manier een gemakkelijke oplossing”. Volgens Paas maakt Groningen openschroeven ook geen groot verschil in de energieprijzen. Zelfs bij een sterke vergroting van de gaswinning gaat het volgens Paas om een ‘centenkwestie’, een druppel op een gloeiende plaat.

Gas uit Groningen halen om staatskas te spekken ‘is een fataal motief’, zo stelt Paas: “Dat is een motief waar ik, in alle redelijkheid, hartstikke kwaad van word. Want als de Staat meer uitgeeft dan wat er binnenkomt, dan moet de Staat gewoon de tering naar de nering zetten en niet bij de Groningers aankloppen.”

Wel stelt de Commissaris van de Koning dat ‘ook Groningers voor rede vatbaar zijn’, als mensen hun huizen niet meer warm kunnen stoken. Maar dan moet het geld wel direct naar de Groningse bevingsgedupeerden: “Want niemand moet ooit denken dat het ze om het geld te doen is.”