Open dag verbouwd stadhuis trekt 1.600 bezoekers: “We denken na over een vervolg”

nieuws
Foto: Rieks Oijnhausen

De open dag van het verbouwde stadhuis dinsdag heeft 1.600 bezoekers getrokken. Dat laat de gemeente Groningen dinsdagavond weten.

“Het was een doorslaand succes”, vertelt een gemeentewoordvoerder. “Maar liefst 1.600 mensen kwamen een kijkje nemen, waarbij opviel dat eigenlijk iedereen erg enthousiast was. Vanwege het succes denken we ook na over extra rondleiding die we wellicht komende herfst willen aan gaan bieden. Daarover gaan we binnenkort om tafel.”

“Ik was verrast dat er de hele dag een rij stond op de Grote Markt”
De rondleidingen in het stadhuis werden gegeven door onder andere gemeenteraadsleden. Benni Leemhuis van GroenLinks was één van hen. “Je hebt van tevoren geen idee wat je kunt verwachten. Voor hetzelfde geld blijft het heel rustig. Ik was daarom aangenaam verrast dat er eigenlijk de hele dag een rij op de Grote Markt stond. Zojuist, vlak voor 21.00 uur, ben ik nog even via de Grote Markt gefietst, en toen zag ik dat de rij inmiddels verdwenen was, en dat waarschijnlijk op dat moment de laatste rondleidingen bezig waren.”

Kan een rondleiding politiek en publiek dichter bij elkaar brengen?
Afgelopen voorjaar vonden de gemeenteraadsverkiezingen plaats waarbij de opkomst toch wat tegenviel. Op de vraag of een rondleiding misschien een manier kan zijn om politiek en publiek dichter bij elkaar te brengen reageert Leemhuis: “Ik verwacht daar geen gouden bergen van, maar het is een middel om de drempel te verlagen. Ik heb vandaag vijf rondleidingen gegeven. En tijdens die rondleidingen zeg ik ook dat mensen welkom zijn bij gemeenteraadsvergaderingen. In de raadszaal worden beslissingen genomen over hun straat, over hun leefomgeving. En de publieke tribune is er voor om dat allemaal te volgen.”

“Fijn om weer op onze oude stek te zijn”
De politici konden maandag voor het eerst vergaderen in het nieuwe stadhuis. “We zijn daar heel blij mee. Er liggen een aantal hele gekke jaren achter ons. Dan doel ik bijvoorbeeld op de coronacrisis. Nu we weer op onze oude stek zijn is het makkelijker om contact te hebben met andere partijen en ook met de griffie. We zitten weer dicht bij elkaar, waardoor we snel en makkelijk met elkaar in gesprek kunnen. En dat komt de lokale democratie echt ten goede.”

Verslaggevers Ecco van Oosterhout en Wouter Holsappel maakten een reportage over de open dag