Categorieën: Nieuws

Oekraïense kinderen voetballen naar hartenlust mee op Voetbalkamp Groningen

Op de Esserberg is deze week het Voetbalkamp Groningen neergestreken. Met deze week in de teams ook een aantal Oekraïense kinderen die hun voetbaltalenten ontwikkelen. Bas Eimers van de organisatie is blij om deze kinderen iets te kunnen bieden.

Hoi Bas! Hoe is dit initiatief precies ontstaan?
“Wij vonden gewoon dat we dit moesten doen. We zijn in contact gekomen met Willemijn Kemp, die als vrijwilligster erg begaan is met de Oekraïense vluchtelingen. En daar is het idee uitgerold om een aantal Oekraïense kinderen mee te laten draaien binnen het tweede week van Voetbalkamp Groningen. Dat doen we niet om te laten zien hoe geweldig wij zijn, nee, we doen dit omdat we zo zijn. Het is belangrijk om elkaar te helpen, om elkaar iets te gunnen, om iets voor elkaar te betekenen.”

Hoeveel kinderen trainen er deze week mee?
“Aanvankelijk was het de bedoeling dat er acht kinderen mee zouden doen. Dat aantal bleek uit een inventarisatie. Uiteindelijk zijn er drie op komen dagen. Dat klinkt misschien een beetje gek, maar ik denk dat je het in een perspectief moet plaatsen. Je weet niet wat er thuis bij deze mensen allemaal speelt. Daar kun je je misschien ook van alles bij voorstellen. En wellicht is er ook wel wat angst dat men niet zo goed durft. In ieder geval hebben we nu drie kinderen, met ook wat familieleden langs de zijlijn. En het is fantastisch om hen een mooie week te bezorgen. Het liefst hadden we er nog meer gehad, maar met ieder kind dat we blij kunnen maken zijn we blij.”

Jullie Voetbalkamp bestaat uit verschillende teams. Zijn de Oekraïense kinderen hier in ondergebracht?
“Ja. Van tevoren hebben we hier over nagedacht, maar omdat er ook wat leeftijdsverschil is, hebben we ze verdeeld over verschillende groepen, wat aansluit bij hun leeftijd en kwaliteiten. Het les geven gebeurt met wat Nederlandse en wat Engelse woorden. En eigenlijk gaat dat heel goed. Tijdens de pauzes zie je dat de Oekraïense kinderen elkaar wel op zoeken, maar dat is heel begrijpelijk.”

Oekraïne deed voor de Russische inval dapper mee met toonaangevende clubs op verschillende niveaus in Europese competities. Denk aan Dynamo Kiev, Sjachtar Donetsk en in vroeger tijden ook Dnipro Dnipropetrovsk. Genoeg talent dus. Zie je ook talent?
“De één heeft wat meer vaardigheden dan de ander. De voetbalkwaliteiten zijn zozo. En weet je, dat is helemaal prima. De trainer zei gisteren nog, ik doe mijn best, ik ga er wat van maken. En uiteindelijk is dat denk ik ook helemaal niet het doel. Een glimlach op een gezicht is mij veel meer waard. Dat de kinderen kunnen zeggen dat ze een mooie week hebben gehad. Dat is waar het om gaat.”

In de eerste week van de zomervakantie hebben jullie ook een Voetbalkamp georganiseerd. Dit is als het ware de tweede ronde. Met opvallende overeenkomsten, want tijdens de eerste week hadden jullie ook te maken met hitte …
“Ik zeg wel eens, als je een vakantie gaat maken, boek dat dan in de weken waarin het Voetbalkamp wordt gehouden. Een vakantie in eigen land welteverstaan. Dan heb je gegarandeerd goed weer, haha. Maar klopt. Je ziet de klimaatsverandering, dat de zomers steeds warmer worden. En dat is wat wij ook ondervinden.”

In de eerste week hebben jullie het programma aangepast door waterspelletjes te organiseren …
“Dat gaan we nu niet doen. We hebben te maken met een watertekort. Het grondwater staat laag. Dan is het niet gepast om liters water er door heen te jagen. Maar we passen het programma wel aan. Voor donderdag hebben we besloten om in plaats van 14.30 uur om 13.00 uur te stoppen. Ook drinken we wat meer water, zetten we vanaf morgen emmers met water en sponzen langs de zijlijn en delen we regelmatig ijsjes uit. Het is belangrijk om hier goed op te acteren.”

De zomers die steeds zonniger en warmer gaan verlopen. Dat is mooi, maar het kan ook een nadeel zijn …
“Absoluut. En dat is ook iets waar wij over nadenken. Wat moeten we hier mee? Of wat kunnen we hier mee. Je zit op een kunstgrasveld en dan moet je daar echt rekening mee houden. Moet je in de toekomst misschien vroeger op de dag beginnen, of zijn andere maatregelen gepast. Daar moeten we over nadenken.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Zon laat zich dit weekend vaker zien, temperaturen gaan volgende week stijgen

Echt 's zomers is het nog niet geweest en ook komend weekend brengt geen uitgesproken…

47 minuten geleden

Fietsers rijden van Breda naar Stad en halen 114.000 euro op voor bescherming van watergebieden

Ruim tweeduizend fietsers uit heel Nederland reden vrijdag de Climate Classic, de 375 kilometer lange…

3 uur geleden

Henri Haan over zijn coming out: “Mijn vader accepteerde het niet”

Henri Haan is vroeger radio-dj geweest bij OOG. Tegenwoordig is hij te horen bij onder…

5 uur geleden

Tim Hoeve (26) komend seizoen terug op het oude nest bij Donar

Tim Hoeve is de tweede speler die basketbalclub Donar voor komend seizoen heeft gecontracteerd. Na…

5 uur geleden

Geen ijs, maar toch een race in Kardinge: studenten rijden EK met modelauto’s op waterstof

Het is zomer en ijs is in geen velden of wegen te bekennen in Kardinge.…

5 uur geleden

RUG-voorzitter Jouke de Vries uitgejouwd voor USVA-theater aan Munnekeholm, handhavers en beveiliging ingezet

Jouke de Vries, bestuursvoorzitter van de Rijksuniversiteit Groningen, kreeg donderdagavond de hoon van Pro-Palestijnse studenten…

6 uur geleden