Noorderzon dringend op zoek naar vrijwilligers: ‘In extreemste geval moeten de bars dicht’

Festival Noorderzon is hard op zoek naar vrijwilligers. Van de 250 mensen die per dag nodig zijn, komt de organisatie nog 50 mensen per dag tekort. Vooral de bardiensten staan nog open. Bij te weinig personeel, leidt dat in het meest extreme geval tot sluiting van de bars. 

Het is een scenario waar de organisatie liever niet bij stilstaat. Iedereen blijft optimistisch. ‘Maar als het prangend wordt, zijn er plannen om met minder mensen toe te kunnen’, laat Daan van de Geer, gebiedshoofd Horeca bij Noorderzon, weten.

Een van die plannen is het sluiten van de bars. ‘Als er te weinig mensen zijn, dan moet je soms moeilijke keuzes maken’, aldus Van de Geer. ‘Het is wel de laatste keuze die we maken, maar hij staat op papier als mogelijk.’

De organisatie gaat er niet van uit dat het zover komt. Wel kan het zijn dat bezoekers moeten rekenen op langere wachttijden bij het halen van een drankje, als blijkt dat er onvoldoende vrijwilligers beschikbaar zijn.

Minder aanmeldingen

Dat Noorderzon dit jaar op minder aanmeldingen van vrijwilligers kan rekenen, heeft verschillende oorzaken. Zo is het festival dit jaar weer zo groot als vanouds. Vorig jaar was dat anders, toen was er sprake van een beperkte corona-editie en waren er minder vrijwilligers nodig.

Daarnaast kampt de evenementensector, net als overige sectoren, met personeelstekorten. ‘De festivalwereld heeft twee jaar stilgelegen, dus het is even wennen dat festivals weer open zijn en mensen weer kunnen vrijwilligen’, zegt Amber Veenstra van Noorderzon.

Groepsgevoel 

De Geer begon acht jaar geleden als vrijwilliger bij Noorderzon. Jaren later heeft hij nog altijd veel plezier in het werk. Vooral het contact met mensen die hij normaal gesproken niet zou leren kennen, vindt hij enorm leuk. ‘Je wordt hier vrienden met mensen die je normaal nooit zou aanspreken. Dat groepsgevoel is voor mij de reden om dit al acht jaar te doen.’

Alles uit de kast 

Van donderdag 18 augustus tot zondag 28 augustus barst het festival los in het Noorderplantsoen. Met nog een paar dagen in het vooruitzicht, doet de organisatie er alles aan om potentiële vrijwilligers over de streep te trekken. Grote zorgen over de personeelsinzet zijn er nu nog niet. De organisatie heeft een laatste troef: ‘Naarmate het festival eenmaal draait, kunnen we bezoekers meestal ook wel enthousiasmeren om hier te komen werken.’