Museum aan de A dompelt zich onder in Groningens Ontzet: “Uitgebreid programma”

nieuws
Foto: Museum aan de A

Museum aan de A, het vroegere Scheepvaartmuseum, staat in het weekend van 26, 27 en 28 augustus volledig in het teken van Groningens Ontzet. Er zullen verschillende activiteiten plaatsvinden.

Zo gaat het Bommen Berend Jeugdmuziektheater op de historische binnenplaats zes keer een voorstelling over liefde en vijandschap spelen. “In de familietentoonstelling Welkom in 1672 kun je kennismaken met vier eigenwijze kinderen die 350 jaar geleden in Groningen woonden”, vertelt een woordvoerder van het museum. “Zwaantje en Tammo verzetten zich samen met hun vrienden tegen het geweld van Bommen Berend. Met hun liedjes bespotten ze de vijand, totdat ze hem in het echt tegenkomen. Hij blijkt lang niet zo beestachtig te zijn als gedacht.”

Theatrale stadswandeling
Tijdens het weekend is ook de originele bomkogel uit het rampjaar te bekijken. De bom dook een paar jaar geleden op bij opgravingen in de stad. Archeoloog Gert Kortekaas is aanwezig om het verhaal te vertellen bij deze bijzondere bom. Daarnaast is in het museum het startpunt van drie theatrale Bommen Berend Expedities. Dit gebeurt onder leiding van de Bommen Berend Brigade. “Tijdens deze theatrale stadswandeling ontdek je waar Bommen Berend de stad aanviel en hoe Stadjers en studenten zich manhaftig verzetten. Waan je even terug in 1672 en ontdek samen de sporen van het beleg en van het Groningens Ontzet.”

Op 28 augustus gratis te bezoeken
In het museum is tot slot werk te zien van zestien studenten van de Klassieke Academie voor schilderkunst. Op zondag 28 augustus is het museum gratis toegankelijk. De voorstellingen van het Jeugdmuziektheater zijn ook gratis te bezoeken. De kosten voor de expeditie door de stad bedragen 7,50 euro. Voor meer informatie kun je terecht op deze website.