Martini en UMCG starten onderzoek naar behandeling endeldarmkanker

nieuws
Foto via Martini Ziekenhuis

Nu bekend is dat de endeldarm niet altijd verwijderd hoeft te worden bij kleine kwaadaardige tumoren, willen het Martini Ziekenhuis en het UMCG weten welke langetermijneffecten zo’n behandeling heeft. 

Onder leiding van hoofdonderzoeker en chirurg Bastiaan Pultrum zijn de twee ziekenhuizen begonnen aan een grote internationale studie, samen met grote behandelcentra in Nederland, Engeland en Denemarken. Daarbij wordt gekeken naar patiënten met een niet al te groot kwaadaardig gezwel in de endeldarm.

De onderzoekers vergelijken patiënten die hun endeldarm konden houden (na voorbehandeling met bestraling of chemo) en patiënten bij wie de endeldarm wel is weggehaald. Zo hopen de onderzoekers te weten te komen of de patiënten die hun endeldarm behielden, vaker last hebben van bijwerkingen of terugkerende tumoren.

“We verwachten dat veel patiënten goed behandeld kunnen worden met bestraling of met een combinatie van chemotherapie en bestraling”, stelt Pultrum. “Het grote voordeel daarvan is dat een operatie niet nodig is. Ze houden dus hun endeldarm en een stoma is niet nodig. Wel zullen er vaak controles nodig zijn voor de patiënt om dit goed in de gaten te houden.”

Meer informatie over het onderzoek is te vinden op de website van het Martini Ziekenhuis.