Categorieën: Nieuws

Kunstwerken in vernieuwd Stadhuis nu ook online te zien

De omvangrijke kunstcollectie van het Stadhuis van Groningen zijn nu ook online te bezichtigen via de website van Kunstpunt Groningen.

Het grootste deel van de verzameling is tentoongesteld in het Stadhuis. In de Stadhuiscollectie zitten veel werken uit de 20e eeuw van schilders van Groninger kunstkring De Ploeg. Maar er zijn ook oudere werken van onder meer Folkert Bock, Herman Collenius, Otto Eerelman, Jozef Israëls, H.W Mesdag, met daarnaast enkele burgemeestersportretten en schilderijen van de koninklijke familie.

Het gaat niet alleen om werken die voor het publiek zichtbaar zijn. Ook kunstwerken uit het depot en werken die nu elders hangen zijn opgenomen in de collectie. Dat gaat bijvoorbeeld om schilderijen in de kantoren, zoals werken die in de kamer van burgemeester Koen Schuiling hangen, waaronder Een morgen aan het strand door Hendrik Willem Mesdag.

‘Laagdrempelig’

“Door de samenwerking met Kunstpunt is het mogelijk de gemeentelijke kunstcollectie laagdrempelig aan iedereen te tonen, inclusief de soms onbekende verhalen bij de betreffende kunstwerken”, vertelt Wouter Wiering, adviseur huisvesting gemeente Groningen. Directeur Paula Lambeck van Kunstpunt Groningen vult aan: “Deze kunst is van ons allemaal. De kunstwerken op straat zijn al heel lang online vindbaar bij ons. We zijn blij dat we de werken in het Stadhuis nu ook aan onze website kunnen toevoegen.”

Derde gedigitaliseerde collectie Kunstpunt

De kunstwerken in de collectie van het Stadhuis, die teruggaan tot het einde van de zestiende eeuw, is derde kunstcollectie in eigendom van de gemeente Groningen die online te zien is. Eerder maakte Kunstpunt al een collectie kunstwerken in de openbare ruimte en een collectie uit de BKR openbaar.

De stadhuiscollectie is te vinden op deze website. Er kan gefilterd worden op kunstsoort, techniek en kunstenaar. Informatie over alle werken is zowel in het Nederlands als Engels beschikbaar. In de toekomst wil de gemeente ook rondleidingen langs kunst in het gebouw organiseren.

Open dag

Inwoners van Groningen en andere belangstellenden kunnen dinsdag 30 augustus een bezoek brengen aan het vernieuwde Stadhuis tijdens de Open Dag. Op woensdag 31 augustus vindt de officiële opening met genodigden plaats.

Tom Veenstra

Recente berichten

Weken vertraging voor onderzoeksgroepen Feringa Building omdat nieuwe labs nog niet gebruikt kunnen worden

Het gebouw is inmiddels twee maanden in gebruik maar de laboratoria in de Feringa Building…

37 minuten geleden

Ook Wierden en Borgen worstelt met parkeernorm bij nieuwbouwproject: “Wij pleiten voor loslaten”

Ook woningcorporatie Wierden en Borgen worstelt met de parkeernormen van de gemeente. De corporatie werkt…

2 uur geleden

Steltkluten weer gearriveerd in Hunzedal: “Niet per se goed nieuws”

Sinds een aantal dagen zijn de steltkluten weer te zien in het Hunzedal, ten zuidenoosten…

4 uur geleden

Aandacht voor laaggeletterdheid met escaperoom

Het is de week van de taal. Daarom is er deze week een groene caravan…

4 uur geleden

RUG-onderzoekers helpen op één na grootste zwarte gat van Melkweg te vinden: ‘Dit hebben we nog nooit gezien’

Een Europees team van astronomen heeft het grootste stellaire zwarte gat van de Melkweg ontdekt.…

5 uur geleden

Wes Anderson-achtige filmpjes over Groningse wijken: “Het leek ons een leuk project”

Groningse wijken verkennen door middel van Wes Anderson-achtige filmpjes? Als je actief bent op TikTok…

6 uur geleden